Altay Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bir süredir taşeron işçileri konusu üzerinde çalıştığını belirten Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay; “Düzenleme yerine taşeron sisteminin ortadan kaldırılarak, sorun kökten çözülmelidir” dedi.

Altay Açıklaması

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Son günlerde taşeron işçilere yeni hak ve genişletici düzenlemeler yapılacağı konuşulmaktadır. Taşeron işçiye ne kadar hak verilirse verilsin uygulamada sıkıntı olduktan sonra bu hakların bir önemi yoktur. Tazminat, fazla mesai, yıllık izin, sigorta gibi pek çok haklar zaten tüm işçilerin yasal hakkıdır. Ancak birçok şirket bunları uygulamadıktan sonra bu hakları tazelemenin veya genişletmenin bir önemi yoktur. İşçiler işten çıkarılma korkusuyla hiç bir yere şikâyet edemediğinden, yeterli denetim de yapılamadığından, sorumluluğun yüklenici firmalara verilmesi de çözüm olmayacaktır. Düzenlemenin büyük çoğunluğunun kamuda çalışan taşeron işçilerinin üzerinde yoğunlaşması da, 450 bine yakın özel sektörde çalışan taşeron işçilerine yapılmış haksızlık ve bariz ayrımcılık olacaktır.

Burada ki asıl sorun sistemin kapitalist düzene hizmet etmesidir. Zenginin daha da zenginleştirildiği bu düzene artık bir dur denilmeli, emek sömürüsüne kökten çözüm bulunmalıdır. Çünkü taşeron sistemi fakirden alınıp zengine verilen bir sitemdir. Bugün taşeron sisteminde çalışanların büyük çoğunluğu açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşamaya mecbur bırakılmışken, işçinin cebine girecek biraz fazla ücretin neden şirket sahiplerine verildiğini anlamak güçtür.” Diye konuştu.

Ülkemizde ki gelir dağılımında büyük bir adaletsizlik olduğundan, kamuda aynı işi yapan memur ile taşeron işçi maaşları arasında uçurum bulunduğunu dile getiren Altay, “Taşeron işçileri günümüzde açlık sınırının altında yaşamaktadırlar. Taşeron sisteminde işçilerin iş güvencesi yoktur, sendikaya üye olamazlar, her an kapının önünde konulabilirler, sık sık farkında olmadan şirketleri değişir, işlerine güvenip evlenemezler, eşya alamazlar, mutfaklarına kurban bayramı haricinde kırmızı et girmez. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulup, taşeron sistemini ortadan kaldırarak, şirket sahiplerine verilecek fazla ücretin işçinin cebinde kalması ve işçilerin maddi ve manevi olarak biraz rahatlaması sağlanabilir.” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA