Belediye ve Sağlık Personelinin Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü

Sağlık Bakanlığının "2014 Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı" programı kapsamında, bugün Ardahan Belediyesi personeli ile Sağlık personeli, Şehir stadyumunda yürüyüş yaptı.

Belediye ve Sağlık Personelinin Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü

Eşleri ve çocukları ile Sağlıklı yaşam yürüyüşüne katılan Belediye ve Sağlık personeli, şehir stadyumu etrafında birkaç kez tempolu bir şekilde tur attı. Program sonunda Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ulaş Şentürk yürüyüş hakkında açıklamalarda bulundu.

Şentürk; “Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan obezite, sadece kalp damar sistemi hastalıkları değil, kas iskelet hastalıkları diyabet, yüksek tansiyon ve bazı kanser hastalıklarını kanser türlerini maalesef tetikliyor. Türkiye de yapılan bir araştırmaya göre bireylerin %72’si fiziksel aktiviteleri yapmıyorlar. Hareketsiz bir yaşam tarzında hayatlarını sürdürüyorlar. Fiziksel aktivite eksikliği ölümlerde, obezitenin de önünde dördüncü sırada yer alıyor.

Sağlık Bakanlığı olarak 2014 yılını biz sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam yılı olarak ilan ettik. Ve bu çerçevede her ayın son Pazar günü Halk sağlığı Müdürlüğü koordinatörlüğün de ilimizde bulunan kurumlarla işbirliği içinde hareketli yaşamaya dikkat çekerek, Farkındalık yapmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız devam edecek. Bu ay sonunda da Belediye personeli ile yürüyüş gerçekleştirdik. Belediye personeline bizlere eşlik ettikleri için teşekkür ediyorum. Şuan Bakanımızın da katılımıyla tüm illerde bu etkinlikler devam ediyor.

Çağımızın en büyük hastalığı olan obezite hareketsiz yaşam ile ilgilidir. Bu hareketsiz yaşamda özellikle bizim bölgemizde bazen katılımlarda eksiklik olabiliyor neden katılmadıklarını sorduğumuzda, vatandaşımız diyor ki, “Biz yeterince tarım ve hayvancılıkla uğraşıyoruz hareket ediyoruz…” diyorlar ama, bizim istediğimiz haftanın 5 gününde en az 30 dakikalık bir tempolu yürüyüş yapılmasıdır. Bu bizim kalp damar hastalıklarından kurtulmamıza, obeziteden kurtulmamıza, diğer kas iskelet hastalıkları, kolon ve meme kanseri vb hastalıklarda azalmaya yol açtığı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Tabii ki biz fiziksel ağır aktiviteleri de önermiyoruz. Özellikle belli bir tempo olmadan, ön hazırlık olmadan, ani bir şekilde ağır hareketlerin, ağır egzersizlerin yapılmasını istemiyoruz ama, günlük çok kolay bir şekilde yarım saat bir tempolu yürüyüş bizi bütün bu saydığım hastalıklardan kurtulmamıza yol açacaktır. Ölümlerde de dediğim gibi 4.sırada olan fiziksel aktivite yetersizliğinin de önüne geçmiş olacağız.” dedi.

Günün anısına çekilen fotoğrafla program sona erdi.
Kaynak: İHA