Filistin'de Milli Mutabakata Varılması

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, Hamas ile Fetih arasında sağlanan milli mutabakatın tamamlanması için istifa etmeye hazır olduğunu belirtti.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'daki habere göre, Hamdallah, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a gönderdiği mesajda, "Milli mutabakatın tamamlanması için ne zaman isterseniz istifa etmeye hazırım" ifadesini kullandı.
- Heniye, Abbas ile görüştü
Gazze'deki Filistin hükümetinin Başbakanı İsmail Heniye de Abbas'ı telefonla arayarak, milli mutabakatla ilgili görüş alışverişinde bulundu.
Mutabakatın yürürlüğe girmesi gerektiğine işaret eden Heniye, "Gazze ile Batı Şeria arasında karşılıklı güveni artırıcı adımlar atılması" çağrısında bulundu.
- Cezayir'den kutlama
Öte yandan, Cezayir, Filistinli tarafların mutabakata varmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abdulaziz bin Ali eş-Şerif, yaptığı açıklamada, "Cezayir, Filistinli kardeşlerimizin uzlaşmasını memnuniyetle karşılamaktadır. Milli mutabakat, başkenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasının mihenk taşı ve temel şartıdır. Biz de her zaman bunu dile getirdik" ifadesine yer verdi.
Fetih ve Hamas, çarşamba günü milli mutabakata varmıştı.
Gazze'deki Filistin hükümetinin Başbakanı Heniye, Hamas ile Fetih arasında devlet başkanlığı seçimi, genel seçim ve Ulusal Meclis seçimlerinin eş zamanlı yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını ve uzlaşı hükümetinin kurulmasından 6 ay sonra seçimlere gidilmesine karar verildiğini duyurmuştu.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, mutabakatın ardından yaptığı açıklamada, bunun Arap ülkeleri ve uluslararası toplum tarafından desteklenen bir adım olduğunu, aynı zamanda iki devletli çözümün başarıya ulaşması için İsrail ile yürütülen barış müzakerelerini güçlendireceğini ifade etmişti.
Filistin'de 2006 yılında seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından Fetih'le aralarında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmaların ardından Hamas, 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar başkanlığında uzlaşma görüşmeleri yapılmasına rağmen, üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.
Kaynak: AA