Fu İstanbul 2014 Yeniliklerle Açıldı
Açılışı, İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kasım Piral tarafından gerçekleştirilen ve 26 Nisan’a kadar devam edecek olan Uluslararası Gıda Bileşenleri, Çözümleri, Yardımcı ve Katkı Maddeleri Fuarı Food Ingredients (Fi) Istanbul, dünya gıda endüstrisinin devlerini bir kez daha İstanbul’da buluşturdu.
Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen fuar, birçok yeniliği sektörle buluşturdu. Fuarın açılışını, İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kasım Piral, UBM Türkiye Genel Müdürü Kerim Alain Bertrand, Gıdakat Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Çetin Duruk ve protokol üyeleri birlikte yaptı. İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kasım Piral açılış konuşmasında, Fi Istanbul’un İstanbul’a hayırlı olmasını dileyerek, "İnsan ihtiyaçları, insan doğası gereği gıda ve tarım sektörü reel sektörlerdir. Gıda sanayi sektörünün geneline baktığımız zaman değişiklikler oluyor. Bu, ülkemizde de 2000’den beri 3 kattan fazla büyümeye neden olmuştur. Kişi başı değerler 420’den 3700’lere çıkmıştır. Bu büyüme stratejik olarak karşımıza çıkmıştır. 2010-2011 yılında çıkan 5996 nolu yasa düzenlemeler getirmiştir. Gıda tarım yasasının tamamı, nihai tüketiciye kadar her aşamayı denetlemektedir. Sektörde mevcut belirsizliklerin önemli bir kısmının önüne geçmiştir. Bu yasa üç yenilik getirdi. Birincisi; üretim izni stratejik bir noktaya bağlandı. Kontroller, denetlemeler, onaylamalar belirlendi. İkincisi; bir gıda maddesi tüketicinin elindeyken bütün evreleri gösterilmektedir. Bu da haksız suçlamaları önlemektedir. Üçüncü yenilik; gıda üretim teorik satış her noktada ki yetkililerin sorumlulukları belirlendi. Bu çok önemli bir değişikliktir. Daha sonra ki evrelerde her aşamadaki kişileri takip etme sorumluluğunu getirdi. Bütün bu bahsettiklerim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sorumluluğundadır. Bizler Fi gibi rüştünü ispat eden bir fuara elimizden gelen desteği sağlayacağız" dedi.
Fi İstanbul’da; dünyanın ilk endüstriyel emülgatör üreticisi Palsgaard firması çok ilginç bir buluşu Türkiye tek yetkili temsilcisi Teknaroma standında sergiledi. Evde herkesin kolaylıkla yapabileceği yepyeni inovatif bir ürün olan cup kek; 60 gramlık hazır toz karışıma 40 gram suyun bir fincan içinde ilave edilip karıştırılarak standart bir mikrodalga fırında sadece 1 dakikada hazır oluyor.
AŞIRI TÜKETİLEN TUZ, YAĞ VE ŞEKER YENİDEN FORMÜLE EDİLDİ
Aşırı tüketilmesi sağlık sorunlarına yol açan yağ, tuz ve şeker azaltımı konusunda devrim niteliğindeki ürünler Fi Istanbul Keşif Turları’nda tanıtıldı. Sağlık temalı turda; tuz yerine geçen C-Salt, sodyumu azaltılmış Potasyum Tuzu, 0 trans yağ içeren yüksek oleikli soya fasulyesi yağı Plenish™, Magnasweet®' in yavaş başlayan tatlı lezzeti ve uzun sürmesi ise tanıtılan bir diğer yenilik oldu. Geçtiğimiz yıl Fi Frankfurt Fuarında en inovatif ürün ödülüne layık görülen yosundan elde edilmiş yumurta ikamesi ve yağ azaltıcı doğal bileşen Algal Flour ise bu yıl yine ilk defa Fi Istanbul’daydı.
13 MİLYARLIK DOĞAL VE ORGANİK GIDA PAZARI Fi ISTANBUL’DA
Bu yıl fuarda ilk defa yer alan olan doğal ve organik gıda bileşenleri pavilyonu Natural ingredients (Ni), Euromonitor International raporuna göre son beş yılda Türkiye’de 13 milyar TL’ye ulaşan pazardaki doğal ve organik üretimin yeniliklerini gözler önüne serdi. Pazarın büyümesi ve pazardaki fırsatlardan en yüksek verimin elde edilmesi amacıyla Fi Istanbul Natural ingredients pavilyonunda; şekerleme ve dondurmalar için kullanılan bir çeşit yosundan elde edilen doğal mavi çözüm Spirulina; içecek, bisküvi gibi çeşitli endüstriler için geliştirilmiş doğal renklendirici E kodsuz ürün serisi FruitMax®, doğal tatlandırıcı Stevia, kimyasal koruyucalara doğal temiz etiket alternatifi için geliştirilmiş çığır açan yeni buluş FreshQ® ve daha bir çok doğal içerik Fi Istanbul’da sektörle buluştu. Euromonitor International raporuna göre 2008-2013 yılları arasında Türkiye pazarındaki en dikkat çeken kategori 8.825 milyon TL ile doğal olarak sağlıklı ürünler, 2.469 milyon TL ile fonksiyonel gıdalar, 1.402 milyon TL ile diyet ürünler, 163 milyon TL ile organik ürünler ve 118 milyon TL ile gıda intoleransına özel ürünler takip ediyor.