Bae Nükleer Programını Tanıttı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Nükleer Enerji Düzenleme Kurumu (FANR) Genel Müdürü William Travers, "Nükleer teknolojilerin uluslararası yüksek standartlarda güvenli kullanımı için diğer ülkelerden kopyalamadan tamamen ülkeye özel bir program hazırladık" dedi.

BAE Nükleer Enerji Düzenleme Kurumu (FANR) tarafından Dubai'de bir otelde düzenlenen Dubai Ulusal Forumu'nda Birleşik Arap Emirlikleri'nin nükleer enerji politikası ve yapılan kanuni düzenlemeler tanıtıldı.
Açılış konuşmasını yapan FANR Genel Müdürü Travers, BAE'de nükleer enerji ve radyoaktif teknolojilerin doğru kullanımı için 2009 yılında yasal bir düzenleme yapıldığını söyledi.

Bu yasal düzenlemeyle birlikte FANR'nin kurulduğunu hatırlatan Travers, ülkedeki nükleer çalışmaları denetleyen bağımsız bir kuruluş olduklarına dikkati çekerek, "Enerji şirketlerinden tamamen bağımsız bir kurum olduğumuzu söylemekten gurur duyuyorum" ifadesini kullandı.
- "Sağlık sektöründe güvenli altyapılar kullanıyoruz"
Sağlık sektöründe kullanılan teknolojilerin kamu ve çevre için güvenli altyapılarla kullanılmasını sağladıklarını belirten Travers, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve diğer global kuruluşlarla birlikte çalıştıklarını ifade etti.

BAE'nin nükleer programının diğer ülkelere de örnek olabileceğini kaydeden Travers, "Nükleer teknolojilerin uluslararası yüksek standartlarda güvenli kullanımı için diğer ülkelerden kopyalamadan tamamen ülkeye özel bir program hazırladık" diye konuştu.

- "Ulaşım ve inşaat sektöründe kullanılabilir"
Gösterilen tanıtım filminin ardından hazırlanan nükleer programa dair bilgi veren FANR yetkilisi Sultan El-Dahiri, nükleer enerjinin güvenli ve barışçıl şekilde kullanılması için yürüttükleri çalışmalara değindi. Ulaşım ve inşaat dahil bir çok sektörde nükleer enerjinin kullanılabileceğini ifade eden Dahiri, çalışmalarda kamuyu, halkı ve çevreyi korumanın birinci öncelikleri olduğunu kaydetti.

Uluslararası standartlara göre bütün önlemlerin alındığını kaydeden Dahiri, bu düzenlemelerin 2009 yılında çıkarılan kanunda ayrıntılarıyla yer aldığını söyledi.

Yasadışı nükleer çalışmaları önlemenin de misyonları dahilinde olduğunu belirten Dahili, ülkede güvenli olmayan materyallerin kullanımı, işlenmesi ve taşımasının da engelleneceğini sözlerine ekledi.
Abdulla El-Mazrul ise nükleer enerji konusunda verilen eğitimlere değinerek, yeni mezunların öncelikle bu konuda tecrübe kazanmaları gerektiğini aktardı.
Nükleer alandaki ilk kanuni düzenlemesini 2009 yılında yapan BAE'nin, ev sahipliği yapacağı EXPO 2020 Dünya Fuarı etkinliğinden önce nükleer tesislerden enerji üretimine başlayacağı belirtiliyor. Lisans için yapılan başvuruları Abu Dabi merkezli Nükleer Enerji Düzenleme Kurumu değerlendirirken, ülkede aktif nükleer tesis bulunmuyor.
Kaynak: AA