Eskişehir‘de İçişleri Bakanlığı Çalıştayı
İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen "İfade Özgürlüğü Kapsamında Toplantı, Gösteri Yürüyüşü ve Basın Açıklaması Haklarının Kullanılması ile İlgili Mülki İdare Amirlerinde ve Kolluk Görevlilerinde Farkındalığın Artırılması Projesi" kapsamındaki çalıştayların altıncısı Eskişehir'de düzenlendi.
Çalıştay çalışmalarıyla ilgili yapılan açıklamada, bu proje ile mülki idare amirleri ve kolluk personelinin uygulamada sınırlayıcı yetkilerini kullanırken yasallık ve meşruiyet arasındaki dengeyi gözetme hususunda farkındalıklarının artırılması ve İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulunun insan hakları alanında teftiş kapasitesinin geliştirilmesinin hedeflendiği belirtildi. Proje kapsamında düzenlenen çalıştayın, ilçe kaymakamları ve kolluk personelinin katılımı ile gerçekleştirildiği anlatılan açıklamada, şöyle denildi;
“Toplantı, gösteri yürüyüşü ve basın açıklaması haklarının sağlıklı bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla Mülkiye Müfettişi Harun Öksüz' ün projenin temel hedef ve amaçlarını içeren sunumunu müteakiben Prof. Dr. Hasan Hüseyin Çevik tarafından proje kapsamında beş ilde yapılan yüz yüze çalışmalar neticesinde elde edilen bulgular paylaşıldı. Sonrasında Prof. Dr. Turgut Göksu tarafından toplumsal olayların yönetimini etkileyen temel faktörler anlatıldı. Çalıştayın devamında ise Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı Hakimi Harun Karadağ tarafından toplumsal olaylar ile ilgili AİHM kararları değerlendirildi. Nihai olarak ise genel değerlendirmeler yapılarak katılımcıların görüşleri alındı. Türkiye'nin önde gelen siyasi hedeflerinden biri olan insan haklarının korunması ve güçlendirilmesi amacına katkı sağlayacak olan bu proje kapsamında, seçilen 8 pilot ildeki çalıştayların tamamlanmasının ardından toplumsal olayların yönetilmesi ile ilgili süreç ayrıntılı bir rapor ile değerlendirilecektir. Ayrıca, kolluk birimlerinin teftişinde konu ve performans bazlı teftiş yapılmasına imkân verecek standartlar, prosedürler belirlenerek gösterge setleri çerçevesinde bir teftiş rehberi oluşturulacaktır.”