Trt Yayıncılık Tarihi Müzesi Vagonu Amasya'da

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, "Dünkü TRT ile bugünkü TRT'yi kıyasladığımızda gerçekten çok ciddi bir şekilde mesafe aldık" dedi.

Şahin, protokol üyeleri ile TRT'nin 50| kuruluş yıl dönümü kapsamında Amasya'ya gelen TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi Vagonu'nu gezdi. TRT'nin kuruluşundan buyana kullandığı cihazların tanıtıldığı vagonu katılımcılarla birlikte gezen Şahin, daha sonra TRT'nin yayıncılıkta ulaştığı son yenilikler ile ilgili bilgi verdi.
Söz konusu müze vagonda, yayıncılığın nasıl geliştiğinin ve günümüze hangi şartlarda gelindiğinin ortaya konduğunu ifade eden Şahin, "TRT 14 televizyon kanalına ulaştı. 18 radyomuz var. 37 dile çıkmış web ve radyo yayınımız var. Tüm dünyaya yayın yapıyoruz. Son iki hafta içerisinde de iki tane yeni dil girdik. Bunların biri Hafsa dili belki ilk defa duyuyorsunuzdur. Bir tanesi de Afrika'da çok yaygın kullanılan Sıvahili, sahil anlamına gelen bir dildir" diye konuştu.

Osmanlıların Afrika'ya girdiğinde özellikle sahil kesimlerinde böyle bir dil geliştiğini belirten Şahin, şöyle devam etti:
"Afrika'ya gittiğinizde Fransızca, İngilizce ve Arapça kullanılıyor ama bu dillerde çok yaygın bir şekilde kullanıldığı için biz Afrika'nın ortalarına ulaşalım diye iki hafta öncesinden de bu dilleri girdik. Dünkü TRT ile bugünkü TRT'yi kıyasladığımızda gerçekten çok ciddi bir şekilde mesafe aldık. Bu 15 kanalın 10'u son 5-6 yıl içerisinde kuruldu. Kurulan kanallarda da özellikle tematik kanallar da kendi alanında ya birinciyiz ya ikinci ya üçüncüyüz. Dördüncü değiliz en azından. Örneğin TRT 1 çok izlenmeye başladı.

Çok kaliteli dizilerimiz var. TRT Çocuk kanalı kendi mecrasında birinci. TRT Avaz diye bir kanalımız var. 6 dilli ama yanına 2-3 tane dil ekledik. Aslında 12 dilli bir kanalımız fakat 6 temel Türk dili ile yayın yapıyoruz. Türk dünyasına yönelik bir kanal. Ancak Balkanlar çok fazla izlediği için biz o kanala iki yeni dil daha ekledik. O da Arnavutça ve Boşnakça. 1964 yılı TRT'nin 1 Mayıs itibariyle kurulduğu yıl. 1968'de 31 Ocak akşamı da ilk yayın yapılmış ve ondan buyana ciddi bir ivme kazanmış."
Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin de TRT'nin 50| kuruluş yıl dönümünü tebrik etti. TRT'nin kurulduğu günden bugüne büyük bir değişim ve dönüşüm yakaladığını ifade eden Çomaktekin,"Bu konuda teknolojik alanda TRT öncü olmuştur. TRT önemli bir hafızaya sahiptir. TRT teşkilatının bizim için ayrı bir yeri ve önemi vardır" dedi.

Programa Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, İl Jandarma Komutanı Albay Ünsal Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA