İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kütük Açıklaması

Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, "Türkiye'de sebebi bilinen ölüm nedenleri sıralamasında kalp-damar hastalıklarının birinci sırada yer aldığı bilinmektedir" dedi.

Kütük, "Kalp Sağlığı Haftası" nedeniyle yayınladığı mesajda, dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan kalp damar hastalıklarının ülkemizde de en önemli halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürdüğünü belirtti.

Türkiye'de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası olduğunu, bu hastalardan yılda yaklaşık olarak 130 bin kişi hayatını kaybettiğini ifade eden Kütük, şöyle devam etti:

"Hayvansal kaynaklı ve aşırı yağlı gıdaların fazla tüketimi, meyve ve sebze tüketimi azlığı, fiziksel aktivite yetersizliği, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık, diyabet ve yüksek tansiyon kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında gelmektedir. Bu sebeple toplumumuzun kalp ve damar hastalıklarından korunması hedefleri çerçevesinde 7-13 Nisan tarihleri 'Kalp Sağlığı Haftası' olarak ilan edilmiştir. Kalp Sağlığı haftası kapsamında toplumumuzun kalp ve damar hastalıkları hakkında bilinçlendirilmesi, farkındalığın arttırılması hedeflenmektedir."

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kalp ve damar hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bir kısmının sigaraya bağlı nedenlerden kaynaklandığını anlatan Kütük, şunları kaydetti:

"Sigara dumanının içerdiği karbonmonoksit, insan vücudunda kan dolaşımına girip pıhtılaşmaya yol açarak atardamarların iç duvarlarına zarar vermesi sonucu kalp krizlerine neden olmaktadır. Günümüz hayat şartları ile yoğun çalışma koşulları altında ortaya çıkan stres faktörlerinden çoğu zaman uzak durmak mümkün değildir, bu nedenle gerekirse uzman yardımı alarak stresle baş etmeyi öğrenmeliyiz. Kalp-damar hastalıklarından korunmada beslenme alışkanlıkları da önemli bir yer tutar. Buna göre, hayatımıza anne sütü ile başladığımız beslenme programımızı her yaşa uygun ve tüm besin gruplarından yeteri kadar tüketerek ve öğün atlamadan uygulamayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Her bireyin boy ve kilo oranı farklı olacağından vücudumuzun kilo dengesini sağlamaya özen göstermeliyiz. Toplum Sağlığı Merkezleri bünyesindeki 'Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışma Birimleri' veya Aile Hekimlerine başvurarak yardım almalıyız. Posa içeren yiyeceklerle meyve-sebze tüketiminin artırılması, şeker ve tuzun kısıtlanması kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır."

Kaynak: AA