Çarşambalı Çiftçiler İsabella Üzüm Yetiştirmeye Başladı

Samsun'un Çarşamba ilçesine bağlı Şeyhgüven Mahallesi'nde çiftçiler "İsabella" türü üzüm üretimi için fidan dikerek ilk denemeyi yapmaya başladılar.

Çarşambalı Çiftçiler İsabella Üzüm Yetiştirmeye Başladı

Çarşamba ilçesi Şeyhgüven Mahallesi'nde Ziraat Mühendisi İsa Turan, bölgede bir ilki gerçekleştirdi. İlk aşamada deneme amaçlı Şeyhgüven Mahallesi sakinlerinden Ali Kablan ve Ziraat Mühendisi İsa Turan, 2 bin 500 metrekarelik bir alanda İsabella türü üzüm fidanlarını deneme yetiştiriciliğine başladı.

İlçe Kaymakamı Caner Yıldız, İsabella türü üzüm fidanlarını kontrole etti. Yıldız yaptığı açıklamasında, "Üzüm uzun süreden beridir düşündüğüm ve alternatif ürünler arasında girmesinin sağlanmasını istediğim bir ürün. Şeyhgüven Mahallemizdeki Ziraat Mühendisimiz İsa Şahin ve yine eski muhtarlardan Ali Kablan ve birkaç çiftçimizle ve yine OMÜ Ziraat Fakültesi ortaklığı ile yüksek sistem de birlikte deneme üretimi yapıyorlar. Bu üzüm üretimi sonunda dönüm başına 2 bin 500 kilogram üzüm beklentileri mevcut. Maddi olarak düşünüldüğünde ise dönüm başına 3 bin liraya yakın bir gelir elde etme şansına sahip bir ürün. Bu bölgede böyle bir karlı ürün henüz yok" dedi

Ziraat Mühendisi İsa Şahin ise, "Şimdilik 2-3 arkadaşımızla birlikte deneme üretimi yapıyoruz. Ürün bu bölgeye kısa sürede uyum sağlayabilirse iki yıl içinde ilk ürünü alabiliriz. Son günlerde yaşanan soğuk ve don olayından çok fazla etkilenmeyen ve bölgemize en uygun ürün olarak düşünüyoruz ve çalışmalarımızı da sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA