Meclis'te fezleke görüşmesine ret
TBMM Genel Kurulu'nda, dört eski bakanla ilgili fezlekeler konusunda Genel Görüşme açılması kabul edilmedi.
Meclis Genel Kurulu, kritik bir oturuma evsahipliği yaptı.
Yerel seçimler nedeniyle ara tatilinde bulunan Meclis Genel Kurulu, CHP'nin 17 Aralık'ta başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına adı karışan eski bakanlar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler için hazırlanan fezlekeleri görüşmek üzere olağanüstü toplandı.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yokluğunda Başkanevekili Sadık Yakut'un başkanlık yaptığı Genel Kurul, elektronik yoklamayla başladı.
AK PARTİLİLER PUSULA GÖNDERDİ
Bu sırada CHP, MHP, BDP ve HDP milletvekilleri sisteme girerken, Genel Kurul salonunda bulunan AK Parti milletvekilleri ise sisteme girmedi. Bu sırada sisteme giremeyen milletvekilleri Başkanlık Divanı'na pusula gönderdi.
Yoklama için 5 dakika süre tanınmasına rağmen, pusulalar nedeniyle sonucun açıklanması uzun sürdü.
Yakut, pusula gönderen milletvekillerinin ismini okuyarak Genel Kurul'da olup olmadığını kontrol etti.
Bu sırada bazı milletvekillerinin itirazı üzerine, Yakut, '15 mükerrer pusula var, niye itiraz ediyorsunuz? İsim okumadım' diyerek toplantı yeter sayısının olduğunu belirterek, gündeme geçti.
BAŞKANVEKİLİ İTİRAZI
Genel Kurul'da oturum başladıktan sonra muhalefetin sunuş tepkisi geldi.
MHP Milletvekili Oktay Vural ve CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başkanvekili Sadık Yakut'un sunuşuna itiraz etti.
Oktay Vural, sıranın Meral Akşener'de olduğunu belirtererek, oturumu kendisinin yönetmesi gerektiğini dile getirdi.
HAMZAÇEBİ: MİLLETVEKİLLERİNDEN SAKLAYAMAZSINIZ
Söz alan CHP'li Grupbaşkanvekili Akif Hamzaçebi, ''Sayın Başkan, yapmış olduğunuz işlem hem Anayasa'ya hem İçtüzük'e hem de olağanüstü toplantı çağrısına aykırıdır. Fezlekelerin okunması gündemli bir çağrı gelmiş ise siz onun özetini sunma yetkisine sahip değilsiniz. TBMM fezlekeyi baştan sona inceleme yetkisine sahiptir. 80'ler 90'lar 2000'li yıllar bu şekilde. 2010'lu yıllarda bir meclis başkanı hukuku katlederek milletvekillerinin denetim yetkisini elinden alıyor. Milletvekili görmediği, bilmediği incelemediği bir konuda bir başka türlü karar verme imkanına sahip değildir. Milletvekillerinden bu bilgiyi saklama yetkisini sahip değilsiniz. Aksi takdirde Anayasa'ya karşı bir suç işlemiş olacaksınız Sayın Başkan. Tutumunuzu düzeltmeye davet ediyorum sizi' dedi.
KAPLAN: BÜTÜN FEZLEKELER EŞİT OLMALI
Akif Hamzaçebi'nin ardından sözü BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan aldı.
Kaplan, 'Fezlekeler konusunda biz tecrübeliyiz. 945 tane fezleke geldi. Çoğunu da okudunuz. “Roj baş” demişiz, fezleke gelmiş. Bazı fezlekeler kaplumbağa hızıyla gelmiş. Bu devlet sadece bize mi çalışıyor. Fezlekelerde yolsuzluk, hırsızlık yok. Fezlekeler bütün partilere eşit hızda gelmesi, eşit olarak okunmasını istiyoruz. Usul tartışmalarına boğmamamız lazım. Kayserili Sadık Yakut, hep nöbette mi olacak' dedi.
HALAÇOĞLU: OYLAMA NEYE GÖRE YAPILACAK?
MHP'li Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da Sadık Yakut'u eleştirerek 'Demin AKP grup başkanvekili meclis başkanı adına konuşma yaptı. Her şeyden önce buna hakkı yoktur. Biz meclis başkanının aldığı kararı eleştiriyoruz. Bu şekilde meclise sunamazsınız, meclis sadece fezlekelerin adını anarak geçiştirme yapamazsınız. Neye göre oylama yapılacak?' dedi.
CANİKLİ: BİLGİLER SERVİS EDİLDİ ZATEN
Muhalefetin ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, şu ifadeleri kullandı: ''Bu fezlekelerin ekindeki dosyalarda yer alan bilgilerin herhangi bir şekilde üstünün örtülmesi amacıyla böyle bir durumun ortaya çıkması söz konusu değil. Çünkü bu bilgiler zaten şu anda tüm Türkiye'ye servis edilmiş durumda. Bu bilgilerin karartılması, bu bilgilerin milletvekillerinin denetiminden kaçırılması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu dokunulmazlıkların kaldırılması talebinden farklı bir durumdur. Çok açıktır ki şu anda gelen fezlekelerde ekli olan bilgilerin gizliliği devam etmektedir. Herkesin elinde olmasına rağmen sosyal medyada internet ortamında tamamı servis edilmektedir. Ayrıca bir soruşturma komisyonu kurulması talep edilmesi için bu tür bilgilerin fezlekelerin eklerinin TBMM'ye gelmesine gerek yok. Bunun sayısız örnekleri vardır.
Şu anda 4 eski bakanla ilgili olarak soruşturma komisyonu kurulması için imzalar toplanmaktadır. Bakanların kendi talepleri çerçevesinde bizler AK Parti Grubu olarak arkadaşlar soruşturma komisyonu kurulması için imza topluyorlar. Biz de resmi olarak bunların denetlenebilmesini sağlamak amacıyla soruşturma komisyonu kurulmasını talep ediyoruz. Biz de milletvekillerinin soruşturma komisyonu yoluyla bu bilgilere ulaşmasını temin etmek istiyoruz. Yani burada ne kaçırılan ne örtülen ne gizlenen bir durum söz konusu değildir. Soruşturma komisyonu kurulduğunda muhalefete mensup arkadaşlarımız da iktidar partisine mensup arkadaşımız da bunların tamamına erişecektir ve ona göre kararlarını vereceklerdir.'
İLK ARA
Muhalefeten 4 bakanla ilgili fezlekelerin özetinin okunmasını istedi. İtirazların ardından oturuma 10 dakika ara verildi.
YAKUT: FEZLEKELER OKUNMAYACAK
45 dakikalık aranın ardından Meclis Genel Kurulu yeniden toplandı. Sadık Yakut, fezlekelerin okunmasının gizlilik kanununa aykırı olduğunu belirterek, fikrinin değişmediğini, fezlekelerin okunmayacağını söyledi.
Aralarında BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın da bulunduğu muhalefet milletvekilleri kürsüye yürüdü. Milletvekilleri, Başkanvekili Sadık Yakut'un fezlekelerin okutulmaması kararına tepki gösterdi.
Oktay Vural, tartıştığı Yakut'a 'Gayrı meşru başkanvekilisiniz' diye bağırdı.
'BU BİLGİLER AÇIKLANMAZ'
Bir kez daha konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, 'Bu soruşturma henüz bitmemiş bir soruşturma, iddianame aşamasına gelmemiş bi soruşturma. Hem anayasamız açısından hem de Ceza Muhakemeleri Kanunu 157. maddesi açısından bu soruşturma gizlidir. Bu bilgiler açıklanamaz, kimseye verilemez. Biz hiçbir şeyi kapatmıyoruz. Bu bakanlarla ilgili Soruşturma Komisyonu kuralım. Zaten bakanlar da kendileri başvurmuşlar. O zaman komsiyon üyeleri her türlü gizli bilgiye ulaşırlar. Hiç kimsenin bu bilgileri kapatmak, örtbas etmek gibi bir amacı yok. Zaten bu bilgilerin hepsi elinizde çarşaf çarşaf var. Hiç kimse anayasamızın ve kanunların suç saydığı fiili burada isteyemez. Amacınız gerçekten üzüm yemekse bu iddiaları soruşturmaksa gelin soruşturalım. Amacınız başka. Amacınız bu tür bilgiler hangi amaçla servis ediliyorsa buna hizmet etmektir. Kim, ne yapmışsa ortaya çıksın olsaydı amacınızı Soruşturma Komisyonu kurulması için destek verirdiniz' dedi.
'VİCDANINIZI GENEL MERKEZE EMANET ETMİŞSİNİZ'
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, ''Ortada bir durum var. Bu durum kısmen yolsuzluk kara para aklama gibi kanunen suç olan delilleri de çarşaf çarşaf ortaya dökülen bir durum. Ortada bir suç örgütü var. Bunun içinde 4 tane sayın bakan var. Cumhuriyet savcısı soruşturmayı yürütürken bir takoza takılmıştır. Bu da dokunulmazlıkla ilgilidir. Bu dokunulmazlığı kaldıracak mıyız kaldırmayacak mıyız onunla ilgilidir. Sayın başkan savcılığın elindeki araştırma dosyası savcıdan gizlenebilir mi? Böyle adalet olur mu? Dinen haram, kanunen suç, örfen ayıp bir durum vardır. Bu bir haksızlıktır. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Ama belli belli besbelli ki siz vicdanınızı partinizin genel merkezine emanet etmişsiniz'' dedi.
'KUZU OKUR KAPLAN OKUYAMAZ'
Faruk Bal'ın ardından yine kürsüye çıkan Hasip Kaplan, “Kuzu okur ama kaplan okuyamaz. Gizliyse Başkanvekili'nin farkı ne? Olgun bir tartışma yapmak zorundayız. Seçim meydanında değiliz. Adınız ak olsa da bu sizi aklamaz. AK Parti'nin içinde olanların yüzde 90'ı rahatsızdır. Savaş meydanına mı gidiyoruz? Buraya kazık çakmaya mı geldik? Tartışmadan kaçmayalım” diye konuştu.
'DUMAN OLURUZ'
Kürsüye bir kez daha çıkan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 'Sayın Canikli bu fezlekeler burada okunursa duman oluruz demek istiyor, o yüzden bu fezlekelerin okunmaması için elinden geleni yapıyor. Bunlar gizli diyorlar, Bütün bu fezlekeler, 11 klasörü inceliyorlar ama milletvekillerinden gizli, eğer bu gizliyse bürokratlardan da gizli olacak. Eğer bunu paralel yaptı diyorsanız, gelin işte paralelle hesaplaşmanın zamanı. Meclis'in bugüne kadarki uygulamaları başkanın söylediğinin tam aksine. Türkiye bu şekilde yoluna devam edemez' dedi.
'ALO FATİH HATTI MI VAR?'
Konuşmasının Meclis TV tarafından kesildiğini dile getiren Oktay Vural, “Sesimi kesenler hakkında işlem yapılmasını istiyorum Burada da ‘Alo Fatih' hattı mı var?” dedi.
Meclis Grup Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma bir kez daha ara verdi.
'NİYE 3 AY BEKLEDİNİZ?'
Aranın ardından konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Dosyanın Adalet Bakanlığına geliş tarihi 03.01.2014'tür, bu tarihten sonra Adalet Bakanlığı bu dosyayı 26 gün sonra iade etmiştir. Bakanlığın 45 gün beklettiğine dair haberler çıkmıştı, bu haberler gerçekdışıdır. Yol belli, savcıların yazısı değil milletvekillerin kararıyla Soruşturma Komisyonu kurulabilir. 55 milletvekiliyle bu önergeyi bugüne kadar verebilirdiniz. 17 Aralık'ta Türkiye'nin gündemine gelen bu tartışma çerçevesinde CHP Meclis Soruşturma Komisyonu'nun açılmasını isteyebilirken 3 ay geçti neden önerge vermediniz. Bu bir adli süreçtir, bunu Metin Feyzioğlu da söylüyor. Gizlilik var, çünkü adli bir süreç var' dedi.
Bozdağ'ın ardından söz alan Hamzaçebi, “Toplum ağır bir travma yaşıyor. Meclis'e intikal etmesini bekledik, bu bizim en doğal hakkımızdır. Geçmişte ve bugünkü görüşlerimiz arasında bir fark yoktur” diye konuştu.
Hamzaçebi'den sonra konuşan Hasip Kaplan, “Önemli bir konuyu konuşuyoruz. Bardak kırmadan güzel güzel konuşacağız. Bizimle ilgili jet hızıyla fezleke geliyor. İktidara ait oldu mu, mehter takımıyla kaplumbağa hızında geliyor. BDP'lilere dokununca muhalefetten hiç ses çıkmadı. Bizim fezlekelerimiz olunca hepiniz vatansever kesiliyorsunuz. Biz bu Meclis'in kunta kinteleriyiz” ifadelerini kullandı.
Bekir Bozdağ'ın ardından Meclis Genel Kurulu'nda önce CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzeçebi söz alıdı. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan'ın ardından bazı milletvekilleri söz alarak Genel Kurul'a seslendi.
KABUL EDİLMEDİ
TBMM Genel Kurulu'nda, dört eski bakanla ilgili fezlekeler konusunda Genel Görüşme açılması kabul edilmedi.
Yerel seçimler nedeniyle ara tatilinde bulunan Meclis Genel Kurulu, CHP'nin 17 Aralık'ta başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasına adı karışan eski bakanlar Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler için hazırlanan fezlekeleri görüşmek üzere olağanüstü toplandı.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yokluğunda Başkanevekili Sadık Yakut'un başkanlık yaptığı Genel Kurul, elektronik yoklamayla başladı.
AK PARTİLİLER PUSULA GÖNDERDİ
Bu sırada CHP, MHP, BDP ve HDP milletvekilleri sisteme girerken, Genel Kurul salonunda bulunan AK Parti milletvekilleri ise sisteme girmedi. Bu sırada sisteme giremeyen milletvekilleri Başkanlık Divanı'na pusula gönderdi.
Yoklama için 5 dakika süre tanınmasına rağmen, pusulalar nedeniyle sonucun açıklanması uzun sürdü.
Yakut, pusula gönderen milletvekillerinin ismini okuyarak Genel Kurul'da olup olmadığını kontrol etti.
Bu sırada bazı milletvekillerinin itirazı üzerine, Yakut, '15 mükerrer pusula var, niye itiraz ediyorsunuz? İsim okumadım' diyerek toplantı yeter sayısının olduğunu belirterek, gündeme geçti.
BAŞKANVEKİLİ İTİRAZI
Genel Kurul'da oturum başladıktan sonra muhalefetin sunuş tepkisi geldi.
MHP Milletvekili Oktay Vural ve CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başkanvekili Sadık Yakut'un sunuşuna itiraz etti.
Oktay Vural, sıranın Meral Akşener'de olduğunu belirtererek, oturumu kendisinin yönetmesi gerektiğini dile getirdi.
HAMZAÇEBİ: MİLLETVEKİLLERİNDEN SAKLAYAMAZSINIZ
Söz alan CHP'li Grupbaşkanvekili Akif Hamzaçebi, ''Sayın Başkan, yapmış olduğunuz işlem hem Anayasa'ya hem İçtüzük'e hem de olağanüstü toplantı çağrısına aykırıdır. Fezlekelerin okunması gündemli bir çağrı gelmiş ise siz onun özetini sunma yetkisine sahip değilsiniz. TBMM fezlekeyi baştan sona inceleme yetkisine sahiptir. 80'ler 90'lar 2000'li yıllar bu şekilde. 2010'lu yıllarda bir meclis başkanı hukuku katlederek milletvekillerinin denetim yetkisini elinden alıyor. Milletvekili görmediği, bilmediği incelemediği bir konuda bir başka türlü karar verme imkanına sahip değildir. Milletvekillerinden bu bilgiyi saklama yetkisini sahip değilsiniz. Aksi takdirde Anayasa'ya karşı bir suç işlemiş olacaksınız Sayın Başkan. Tutumunuzu düzeltmeye davet ediyorum sizi' dedi.
KAPLAN: BÜTÜN FEZLEKELER EŞİT OLMALI
Akif Hamzaçebi'nin ardından sözü BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan aldı.
Kaplan, 'Fezlekeler konusunda biz tecrübeliyiz. 945 tane fezleke geldi. Çoğunu da okudunuz. “Roj baş” demişiz, fezleke gelmiş. Bazı fezlekeler kaplumbağa hızıyla gelmiş. Bu devlet sadece bize mi çalışıyor. Fezlekelerde yolsuzluk, hırsızlık yok. Fezlekeler bütün partilere eşit hızda gelmesi, eşit olarak okunmasını istiyoruz. Usul tartışmalarına boğmamamız lazım. Kayserili Sadık Yakut, hep nöbette mi olacak' dedi.
HALAÇOĞLU: OYLAMA NEYE GÖRE YAPILACAK?
MHP'li Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da Sadık Yakut'u eleştirerek 'Demin AKP grup başkanvekili meclis başkanı adına konuşma yaptı. Her şeyden önce buna hakkı yoktur. Biz meclis başkanının aldığı kararı eleştiriyoruz. Bu şekilde meclise sunamazsınız, meclis sadece fezlekelerin adını anarak geçiştirme yapamazsınız. Neye göre oylama yapılacak?' dedi.
CANİKLİ: BİLGİLER SERVİS EDİLDİ ZATEN
Muhalefetin ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, şu ifadeleri kullandı: ''Bu fezlekelerin ekindeki dosyalarda yer alan bilgilerin herhangi bir şekilde üstünün örtülmesi amacıyla böyle bir durumun ortaya çıkması söz konusu değil. Çünkü bu bilgiler zaten şu anda tüm Türkiye'ye servis edilmiş durumda. Bu bilgilerin karartılması, bu bilgilerin milletvekillerinin denetiminden kaçırılması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu dokunulmazlıkların kaldırılması talebinden farklı bir durumdur. Çok açıktır ki şu anda gelen fezlekelerde ekli olan bilgilerin gizliliği devam etmektedir. Herkesin elinde olmasına rağmen sosyal medyada internet ortamında tamamı servis edilmektedir. Ayrıca bir soruşturma komisyonu kurulması talep edilmesi için bu tür bilgilerin fezlekelerin eklerinin TBMM'ye gelmesine gerek yok. Bunun sayısız örnekleri vardır.
Şu anda 4 eski bakanla ilgili olarak soruşturma komisyonu kurulması için imzalar toplanmaktadır. Bakanların kendi talepleri çerçevesinde bizler AK Parti Grubu olarak arkadaşlar soruşturma komisyonu kurulması için imza topluyorlar. Biz de resmi olarak bunların denetlenebilmesini sağlamak amacıyla soruşturma komisyonu kurulmasını talep ediyoruz. Biz de milletvekillerinin soruşturma komisyonu yoluyla bu bilgilere ulaşmasını temin etmek istiyoruz. Yani burada ne kaçırılan ne örtülen ne gizlenen bir durum söz konusu değildir. Soruşturma komisyonu kurulduğunda muhalefete mensup arkadaşlarımız da iktidar partisine mensup arkadaşımız da bunların tamamına erişecektir ve ona göre kararlarını vereceklerdir.'
İLK ARA
Muhalefeten 4 bakanla ilgili fezlekelerin özetinin okunmasını istedi. İtirazların ardından oturuma 10 dakika ara verildi.
YAKUT: FEZLEKELER OKUNMAYACAK
45 dakikalık aranın ardından Meclis Genel Kurulu yeniden toplandı. Sadık Yakut, fezlekelerin okunmasının gizlilik kanununa aykırı olduğunu belirterek, fikrinin değişmediğini, fezlekelerin okunmayacağını söyledi.
Aralarında BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın da bulunduğu muhalefet milletvekilleri kürsüye yürüdü. Milletvekilleri, Başkanvekili Sadık Yakut'un fezlekelerin okutulmaması kararına tepki gösterdi.
Oktay Vural, tartıştığı Yakut'a 'Gayrı meşru başkanvekilisiniz' diye bağırdı.
'BU BİLGİLER AÇIKLANMAZ'
Bir kez daha konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, 'Bu soruşturma henüz bitmemiş bir soruşturma, iddianame aşamasına gelmemiş bi soruşturma. Hem anayasamız açısından hem de Ceza Muhakemeleri Kanunu 157. maddesi açısından bu soruşturma gizlidir. Bu bilgiler açıklanamaz, kimseye verilemez. Biz hiçbir şeyi kapatmıyoruz. Bu bakanlarla ilgili Soruşturma Komisyonu kuralım. Zaten bakanlar da kendileri başvurmuşlar. O zaman komsiyon üyeleri her türlü gizli bilgiye ulaşırlar. Hiç kimsenin bu bilgileri kapatmak, örtbas etmek gibi bir amacı yok. Zaten bu bilgilerin hepsi elinizde çarşaf çarşaf var. Hiç kimse anayasamızın ve kanunların suç saydığı fiili burada isteyemez. Amacınız gerçekten üzüm yemekse bu iddiaları soruşturmaksa gelin soruşturalım. Amacınız başka. Amacınız bu tür bilgiler hangi amaçla servis ediliyorsa buna hizmet etmektir. Kim, ne yapmışsa ortaya çıksın olsaydı amacınızı Soruşturma Komisyonu kurulması için destek verirdiniz' dedi.
'VİCDANINIZI GENEL MERKEZE EMANET ETMİŞSİNİZ'
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, ''Ortada bir durum var. Bu durum kısmen yolsuzluk kara para aklama gibi kanunen suç olan delilleri de çarşaf çarşaf ortaya dökülen bir durum. Ortada bir suç örgütü var. Bunun içinde 4 tane sayın bakan var. Cumhuriyet savcısı soruşturmayı yürütürken bir takoza takılmıştır. Bu da dokunulmazlıkla ilgilidir. Bu dokunulmazlığı kaldıracak mıyız kaldırmayacak mıyız onunla ilgilidir. Sayın başkan savcılığın elindeki araştırma dosyası savcıdan gizlenebilir mi? Böyle adalet olur mu? Dinen haram, kanunen suç, örfen ayıp bir durum vardır. Bu bir haksızlıktır. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Ama belli belli besbelli ki siz vicdanınızı partinizin genel merkezine emanet etmişsiniz'' dedi.
'KUZU OKUR KAPLAN OKUYAMAZ'
Faruk Bal'ın ardından yine kürsüye çıkan Hasip Kaplan, “Kuzu okur ama kaplan okuyamaz. Gizliyse Başkanvekili'nin farkı ne? Olgun bir tartışma yapmak zorundayız. Seçim meydanında değiliz. Adınız ak olsa da bu sizi aklamaz. AK Parti'nin içinde olanların yüzde 90'ı rahatsızdır. Savaş meydanına mı gidiyoruz? Buraya kazık çakmaya mı geldik? Tartışmadan kaçmayalım” diye konuştu.
'DUMAN OLURUZ'
Kürsüye bir kez daha çıkan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 'Sayın Canikli bu fezlekeler burada okunursa duman oluruz demek istiyor, o yüzden bu fezlekelerin okunmaması için elinden geleni yapıyor. Bunlar gizli diyorlar, Bütün bu fezlekeler, 11 klasörü inceliyorlar ama milletvekillerinden gizli, eğer bu gizliyse bürokratlardan da gizli olacak. Eğer bunu paralel yaptı diyorsanız, gelin işte paralelle hesaplaşmanın zamanı. Meclis'in bugüne kadarki uygulamaları başkanın söylediğinin tam aksine. Türkiye bu şekilde yoluna devam edemez' dedi.
'ALO FATİH HATTI MI VAR?'
Konuşmasının Meclis TV tarafından kesildiğini dile getiren Oktay Vural, “Sesimi kesenler hakkında işlem yapılmasını istiyorum Burada da ‘Alo Fatih' hattı mı var?” dedi.
Meclis Grup Başkanvekili Sadık Yakut, oturuma bir kez daha ara verdi.
'NİYE 3 AY BEKLEDİNİZ?'
Aranın ardından konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Dosyanın Adalet Bakanlığına geliş tarihi 03.01.2014'tür, bu tarihten sonra Adalet Bakanlığı bu dosyayı 26 gün sonra iade etmiştir. Bakanlığın 45 gün beklettiğine dair haberler çıkmıştı, bu haberler gerçekdışıdır. Yol belli, savcıların yazısı değil milletvekillerin kararıyla Soruşturma Komisyonu kurulabilir. 55 milletvekiliyle bu önergeyi bugüne kadar verebilirdiniz. 17 Aralık'ta Türkiye'nin gündemine gelen bu tartışma çerçevesinde CHP Meclis Soruşturma Komisyonu'nun açılmasını isteyebilirken 3 ay geçti neden önerge vermediniz. Bu bir adli süreçtir, bunu Metin Feyzioğlu da söylüyor. Gizlilik var, çünkü adli bir süreç var' dedi.
Bozdağ'ın ardından söz alan Hamzaçebi, “Toplum ağır bir travma yaşıyor. Meclis'e intikal etmesini bekledik, bu bizim en doğal hakkımızdır. Geçmişte ve bugünkü görüşlerimiz arasında bir fark yoktur” diye konuştu.
Hamzaçebi'den sonra konuşan Hasip Kaplan, “Önemli bir konuyu konuşuyoruz. Bardak kırmadan güzel güzel konuşacağız. Bizimle ilgili jet hızıyla fezleke geliyor. İktidara ait oldu mu, mehter takımıyla kaplumbağa hızında geliyor. BDP'lilere dokununca muhalefetten hiç ses çıkmadı. Bizim fezlekelerimiz olunca hepiniz vatansever kesiliyorsunuz. Biz bu Meclis'in kunta kinteleriyiz” ifadelerini kullandı.
Bekir Bozdağ'ın ardından Meclis Genel Kurulu'nda önce CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzeçebi söz alıdı. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan'ın ardından bazı milletvekilleri söz alarak Genel Kurul'a seslendi.
KABUL EDİLMEDİ
TBMM Genel Kurulu'nda, dört eski bakanla ilgili fezlekeler konusunda Genel Görüşme açılması kabul edilmedi.