Zeytin Ağaçları Kuruma Tehdidi Altında

Aydın Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın genelinde her 100 zeytin ağacından 4 ila 6’sının ‘Dal Kuruması’ hastalığı nedeniyle yok olduğunu belirtti.


Türk zeytinciliğinin en büyük problemlerinden birisinin ‘Zeytin Dal Kuruması’ olduğunu belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın il genelinde her yüz zeytin ağacından 4-6 ‘sı bu hastalık nedeniyle kuruduğunu söyledi.

Kendirlioğlu, yaptığı açıklamada; “Zeytin dal kuruması bugün Türk zeytinciliğin en büyük problemlerinden biri haline geldi. Bu sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en büyük problemlerinden birisidir. Şu anda dal kuruması ile ilgili İspanya’da, İtalya’da ve Yunanistan’da zeytinin olduğu bölgelerde bu hastalığa karşı büyük bir çalışma yürütülmektedir. Ancak henüz bunun sebep ve sonuçları hakkında bir netlik yok. Hastalık yayılarak devam ediyor. Bunun çeşitli sebepleri var. En büyük sebeplerinden bir tanesi budama ile ilgilidir. Budamada kullanılan ekipman bulaşığı diğer ağaca da geçebiliyor. Üreticilerimizin bu konuda biraz daha dikkatli olması gerekiyor. İşte şu anda hasat sezonun sonuna geldik. Hasat sezonu bittikten sonra budama sezonu gelecektir. Budama esnasında kullanılan ekipmanlarla ilgili çok dikkatli olunması gerekmektedir. Hastalıklı bir ağacı budandığında kesinlikle başka bir ağaca geçilmemesi gerekir. Mutlaka budama aletleri dezenfekte suyuna batırıldıktan sonra diğer ağaca geçilmelidir” dedi.

ZEYTİNDE YERLİ ÇEŞİT ÇAĞRISI
Bölgeye uyumluluk bakımında zeytin ağaçlarında yerli çeşitler üzerinde durulması gerektiğini belirten Kendirlioğlu, “Gene dikkat edilmesi gereken en büyük hususlardan biriside zeytin ağaçlarında yerli çeşitlere önem verilmesi gerekir. Örneğin Aydın merkezde Memecik Zeytin türü çok daha uygun olduğu tespit edilmiştir. Sahil kesimlerde de Gemlik Zeytin türü uygun olduğu ön görülmüştür. Bölgeye edepte olmamış çeşitlere itibar edilmemesi gerekir. Delice dediğimiz çekirdekten kendiliğinden yetişen zeytinlere aşı yapılarak ağacı hastalığa karşı daha mukavemetli hale getirilebilir. Yapılan çalışmalar bunu gösteriyor. Deliceden aşılanan zeytinlerin hastalığa yakalanma ihtimali yeni çeşitlere göre daha az olduğu görülmektedir. Üreticilerimiz koruyucu tedbirler alarak hastalığı durdurur ya da asgariye düşüreceklerdir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA