-tzob'un Üretici-market Fiyatları Araştırması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ayında marketlerde en fazla fiyat artışının yüzde 50,23 ile patateste, en fazla fiyat düşüşünün ise yüzde 35,1 ile karnabaharda görüldüğünü bildirdi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, üreticiden tüketiciye, halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri, takip etmeye ve kamuoyunu bu konuda bilgilendirmeye devam ettiklerini belirtti.

TZOB olarak yaptıkları araştırmaya göre, ocakta market fiyatlarında 3 üründe fiyat değişimi görülmediğini, 11 ürünün fiyatının düştüğünü, 26 üründe ise fiyat artışı olduğunu kaydeden Bayraktar, üretici fiyatlarında ise 14 üründe fiyatların bir ay önceki aya göre aynı kaldığını, 5 ürünün fiyatında azalış, 17 ürünün fiyatında artış gerçekleştiğini ifade etti.

Bayraktar, market fiyatlarında en fazla fiyat artışının yüzde 50,23 ile patateste, en fazla fiyat düşüşünün ise yüzde 35,1 ile karnabaharda görüldüğünü kaydetti.

-Market fiyatlarındaki değişimler-
Marketlerde, karnabahardaki fiyat düşüşünü yüzde 12,77 ile patlıcan, yüzde 12,49 ile lahana ve yüzde 5,98 ile kabakın izlediğini belirten Bayraktar, en fazla fiyat artışı gözlenen patatesi ise yüzde 42,55 ile limon, yüzde 37,80 ile yeşil fasulye ve yüzde 26,22 ile mandalinanın takip ettiğini ifade etti.

-Üretici fiyatlarındaki değişimler-
Bayraktar, üretici fiyatları açısından ocak ayında, pırasa, yeşil soğan, portakal, armut, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, süt ve zeytinyağı fiyatlarında değişim olmadığını belirtti.

Bu dönemde yüzde 32,44 oran ile fiyatı en fazla düşen karnabaharı, yüzde 21,43 ile kabak, yüzde 10,24 ile domates, yüzde 9,99 ile patlıcanın takip ettiğini belirten Bayraktar üretici fiyatlarında ocakta en fazla fiyat artışının yüzde 60,64 ile yeşil fasulyede görüldüğünü kaydetti.

-Üretici-market fiyat farkı-
Bayraktar, ocak ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 477,78 ile en fazla maydanozda gerçekleştiğini, bu oranın pırasada yüzde 363,17, mandalinada yüzde 330,62 olduğunu bildirdi.
-Fiyat değişimlerinin nedenleri-
Bayraktar, üreticide fiyatı artan ürünlere bakıldığında yeşil fasulye, sivri biber ve salatalık gibi ürünlerde hasat edilen ürün miktarındaki azalmaya bağlı olarak fiyatlarda artış meydana geldiğini belirtti.

Hava sıcaklıklarında meydana gelen artışa bağlı olgunlaşmanın hızlanmasıyla birlikte hasat edilen karnabahar miktarındaki bolluğun fiyatlarda düşüşe yol açtığını ifade eden Bayraktar, kabak, domates ve patlıcanda da benzer bir durumun söz konusu olduğunu ve fiyatlarda gerileme yaşandığını kaydetti.

Kaynak: AA