2014 Hane Halkı İşgücü Araştırması, Tüfe’de Yapılan Değişiklikler İle Yi-üfe Çalışmaları (2)

TÜİK İşgücü ve Yaşam Koşulları Daire Başkanı Meral Daşkıran, Hanehalkı İşgücü araştırmasıyla ilgili, “AB standartlarına alan uygulaması boyutuyla da tam uyum sağlanacak” dedi.


TÜİK Başkanı Aydemir’in konuşmalarının ardından sunumlara geçildi. İlk olarak, TÜİK İşgücü ve Yaşam Koşulları Daire Başkanı Meral Daşkıran da Hanehalkı İşgücü Araştırmasında yapılan değişiklikleri anlattı. Yapılan değişiklerle söz konusu anketin her hafta uygulanacağını belirterek, iş arama süresinde Eurostat kriterlerine uyum sağlanacağına değinen Daşkıran, anketin haftalık olarak uygulanmasıyla mevsimsel değişimlerin daha rahat yakalanabileceğine vurguladı.

Daşkıran, "AB standartlarına alan uygulaması boyutuyla da tam uyum sağlanacak. Elde edilen tahminler seçilmiş bir zaman dilimi yerine, tüm dönemdeki ya da yılda durumu yansıtacak" ifadesini kullandı.

Mevcut çalışmada işsizlik tanımı için iş arama süresinin son 3 ay olduğunu hatırlatan Daşkıran, yeni uygulamada ise Eurostat'ın işsizlik kriteriyle uyumlu olarak son 4 haftanın temel alınacağını kaydetti.

Daşkıran, 2014 yılından itibaren kent ve kır düzeyinde tahminlerin verilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

TÜFE 2014 YILINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekonomik ve Sosyal Göstergeler Daire Başkanı Esengül Tanrıkulu, TÜFE hesaplamalarında yapılan değişiklikle endeks sepetinin kapsamının ve ağırlık yapısının güncellendiğini söyleyerek, tüketimde önemini yitiren mal ve hizmetlerin sepetten çıkarılarak, önem kazananların sepete dahil edildiğini belirtti.

TÜFE'nin hesaplanmasında kullanılan ana grup ağırlıklarıyla ilgili Tanrıkulu, ana gruptaki maddelerin paylarının yeniden düzenlendiğini söyledi.

TÜFE sepetindeki en ağırlıklı ilk 20 maddenin sepetin toplam ağırlığının yüzde 49,5'ini oluşturduğunu bildiren Tanrıkulu, ilk 50 maddenin ise sepetin yüzde 60,8'ini oluşturduğunu anlattı.

Tanrıkulu, endeks sepetine yeni eklenen ve çıkarılan maddelere ilişkin ise "2014 TÜFE sepetinde boş DVD, tablet bilgisayar ve umreye gidiş ücreti eklendi. Boş CD, pirinç unu, elektrikli el süpürgesi ve MP3 çalar endeksten çıkarıldı” diye konuştu.

Yİ-ÜFE YENİ ÇALIŞMALARI
TÜİK Kısa Dönemli İş İstatistikleri Daire Başkanı Bünyamin Emirosman da Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE)’nin yeni çalışmalarına ilişkin, Avrupa Birliğine (AB) uyum kapsamında böyle bir çalışmayı hayata geçirdiklerini belirtti.

Yİ-ÜFE'nin, sanayi kapsamındaki üreticilerin yurt içi piyasa için ürettikleri ürünlerinin fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak ölçen bir fiyat endeksi olduğunu kaydeden Emirosman, Yİ-ÜFE'nin 425 ürün, bin 889 işyeri ve 4 bin 765 fiyatı kapsadığını anlattı.

Yaptıkları çalışmayla "Tarım Ürünleri ÜFE" başlığı altında yeni bir endeks oluşturduklarını söyleyen Emirosman, bu kapsamda ilk endeksin 14 Şubat'ta yayımlanacağı bilgisini verdi.

Endeksle ilgili karışıklığın ortadan kaldırılması için rehber hazırladıklarını anlatan Emirosman, rehberde fiyat ve değer güncellemelerinin nasıl yapıldığı ile kapsam ve sınıflama bilgilerinin yer aldığını ifade etti

Kaynak: İHA