İtalya'da Renzi Hükümeti Göreve Başladı

İtalya'da yeni hükümeti kuran Başbakan Matteo Renzi, görevi selefi Enrico Letta'dan devraldı.

Cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'de, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun huzurunda tek tek yemin eden Başbakan Renzi ve bakanları, toplu fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanı Napolitano ve Başbakan Renzi'nin, 16 üyeli kabinenin 8 kadın bakanıyla ayrı fotoğraf çektirmesi dikkati çekti.
Bu arada, G-20 toplantısı için Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreter Yardımcısı ve Başekonomisti sıfatıyla Avustralya'nın Sidney kentinde bulunan Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan ise yemin törenine yetişemedi. Padoan'ın daha sonra yemin edeceği belirtildi.

- Letta ile devir-teslim

Yemin töreninin ardından başbakanlık sarayı Chigi'ye geçen yeni Başbakan Renzi, burada resmi törenle karşılandı.
Matteo Renzi daha sonra eski başbakan Enrico Letta ile kameralar önünde bakanlar kurulunun ilk kez toplanmasını simgeleyen zil değişim törenini gerçekleştirdi. Letta'dan zili alan Renzi, zili birkaç kez sallayarak, ilk kabine toplantısı için bakanlarını sembolik olarak çağırmış oldu.
Bu arada, zil değişim töreninde Letta'nın soğuk ve aceleci tavırları dikkati çekti. Gelenek icabı zili bir kere sallayıp, halefi Renzi'ye vermesi gereken eski başbakan Letta, zili verdiği Renzi'nin elini sıkarak odadan ayrıldı. Eski başbakan Letta'nın hareketlerine tanıklık eden gazeteciler, "İki eski rakip; Silvio Berlusconi ve Romano Prodi arasında dahi böyle olmamıştı" yorumunu yaptı.
Geleneksel zil değişimin ardından Başbakan Renzi, ilk bakanlar kurulu toplantısını da gerçekleştirdi. Basın mensuplarının kısa süreli görüntü almasına izin verilen toplantıda, zili bir kez daha sallayarak gazetecilere poz verdi.
İtalya'nın en genç başbakanı olan 39 yaşındaki Matteo Renzi'nin Demokrat Parti (PD), Yeni Merkez Sağ (NCD), Sivil Seçim (SC), Merkez Birliği (UDC) ve teknokratlardan oluşan geniş çaplı koalisyon hükümeti, pazartesi günü parlamentoda güvenoyu arayacak.
Renzi, 2008'den bu yana hükümet kuran 4. isim oldu. İtalyanlar en son başbakan olarak 2008 yılında Silvio Berlusconi'yi seçmişti. 2011 yılında ekonomik krize cevap veremeyince istifa etmek durumunda kalan Berlusconi'nin ardından Cumhurbaşkanı Napolitano'nun girişimleriyle Mario Monti liderliğindeki teknokrat kabine, 2013 yılında da Enrico Letta liderliğinde koalisyon hükümeti kurulmuştu.
Kaynak: AA