Kalkınma Bakanı Yılmaz'dan Protokol Konuşması Tepkisi

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, protokol konuşmalarının uzunluğuna tepki göstererek, “Bundan sonraki etkinliklerde bence protokol konuşmaları bu kadar uzatılmasın.

Birkaç tane temsilci seçilsin. Birliği, beraberliği vurgulayacak şekilde bunu olabildiğince kısa tutalım” dedi.


Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve çok sayıda konuk, ‘Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri’ne katıldı.

Bakan Yılmaz, protokol konuşmalarının uzun sürmesinden dolayı bir öneride bulunarak başladığı konuşmasında, “Öncelikle bir tavsiyede bulunacağım. Bundan sonraki etkinliklerde bence protokol konuşmaları bu kadar uzatılmasın. Birkaç tane temsilci seçilsin. Birliği, beraberliği vurgulayacak şekilde bunu olabildiğince kısa tutalım. Asıl buraya toplanma amacı olan bu güzel etkinlikleri, Trabzon’un değerlerini ön plana çıkaralım diyorum. Kusura bakmayın. Bu kadar konuşmanın üzerine bide ben gelip konuşmak durumunda kaldım. Bundan sonra inşallah böyle olmaz diye temenni ediyorum” dedi.

8 ili kapsayan Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi’ni kurduklarını ifade eden Bakan Yılmaz, “Şu anda bu idaremiz ve merkezde Kalkınma Bakanlığımız kanalıyla geniş bir eylem planı hazırlıyoruz. Önümüzdeki 5 yıla ilişkin olarak kalkınmaya yönelik çalışmalarımızı daha sistemli bir şekilde yürütme hedefi doğrultusunda Doğu Karadeniz Bölgemiz için bir eylem planı hazırlıklarımızda son aşamalara gelmiş durumda. Yakın bir zamanda onu da paylaşacağız” diye konuştu

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ise, 8’incisi gerçekleştirilen Trabzon Günleri’nin başarılı geçmesini temenni ederek, “Trabzon ve Trabzonlu farklı bir mesajı hemen hemen dünyanın her bölgesindeki insanın aklına imajı ile veriyor. Mert insanlarıyla, girişimci insanlarıyla, dinamik insanlarıyla, tarihi kültürel geçmişiyle, doğal zenginlikleriyle Trabzon hemen hemen hepimizin gönlünde farklı yeri ve dinamiği olan bir şehrimizdir. Bu tarihi geçmişten gelen kültürünü, değerlerini, zenginliklerini bu güne taşıması bu tür etkinliklerle geniş kitlelere dağıtması önemlidir. Ama diğer bir önemi de gelecek kuşaklara aktarma adına önemlidir. Ülkemizin başkentinde böyle bir organizasyonu 8’inci defa yapmak ve bunu gelenekselleştirebilmek bence büyük bir başarıdır” dedi.

Sağlık Bakanlığı olarak ülkenin sağlık turizminden aldığı payın henüz alabileceği payın 4’te birlerini, 5’te birlerini alabildiğine inandıklarını kaydeden Müezzinoğlu, “Önümüzdeki 5 yıllık dönemde bunu en az 2’ye katlamasını ama 2023’te Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünde bunun alması gereken yaklaşık 20 milyar dolarlık paya yaklaşmasını ve bunu yakalamasını arzu ediyoruz. Bugün aldığı pay yaklaşık 2.5 milyar dolardır” diye konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Ben bir noktada yarı yarıya Trabzonlu sayılırım. Çünkü Trabzon, Karadeniz damadıyım. Dolayısıyla ayrı bir yakınlığımız var. Ankara’da da her zaman iç içe olduk. Ne zaman bir gün yapılsa, ne zaman bir kutlama yapılsa hep Trabzonlu kardeşlerimizle, Karadenizli kardeşlerimizle bir arada olduk. Her seferinde bu tip işlere, festivallere elimizden gelen katkıyı vermeye çalıştık. Bu özellikle kentler arası iş birliği için son derece güzel bir örnek olarak ortaya çıktı.”
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’un, Türkiye’nin 30 ilinden birisi olarak Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşmasında desteklerini esirgemeyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, tüm bakanlara ve bütün siyasi partilerin milletvekillerine Trabzon halkı adına şükranlarını sunarak konuşmasını sonlandırdı.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de, Trabzon’u geleceğe daha güzel günlere taşımak istediklerini belirterek şöyle devam etti:
“Trabzon bir kültür, eğitim, spor, tarih, sanayi ve ticaret kenti olma yolunda emin adımlarla yürüyor ve bu yürüyüşte bütün kamu kurumlarımız, yerel yönetimlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla beraber Trabzon’un yetiştirdiği değerli siyasetçilerimiz, iş adamlarımız, bürokratlarımız ve akademisyenlerimizle beraber el birliğinde inşallah Trabzon’u geleceğe daha güzel günlere taşımak istiyoruz. Bu etkinliklerimiz de bu anlamda Trabzon’un bu zenginliğinden, güzelliğinden bir nebze sunmak amacıyla ancak onun orijinalini ve güzelini daha zenginini yaşamak için herkesi Trabzon’a beklediğimizi ifade ediyorum.”
“Yürekleri Karadeniz gibi çırpıntılı, karakterleri dağları gibi dik ve sağlam Trabzon’un güzel insanlarını Ankara’da selamlamaktan dolayı ben de büyük bahtiyarlık duyuyorum” diyerek sözlerine başlayan Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ise şöyle konuştu:
“Bu yıl 8’incisini düzenlediğiniz etkinliklerinizin Trabzon’un çok yönlü gelişmesine katkı yapmasını ve de tanıtımına vesile olmasını yürekten temenni ediyorum, etkinlikler başarılı ve yararlı olsun.”
Kaynak: İHA