Bakan Davutoğlu, Gence'nin Tarihi Mekanlarını Gezdi
Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı için Azerbaycan'ın Gence şehrine gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kentte bulunan tarihi mekanları gezdi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ilk olarak Türk dünyasının en önemli şairlerinden kabul edilen Nizami Gencevi'nin mezarını ziyaret etti. Mezarlık kompleksindeki Gencevi'nin eserleri ve yaşadığı döneme ait eşyaların yer aldığı müzeyi de ziyaret eden Davutoğlu yetkililerden bilgi aldı.
Davutoğlu daha sonra Azerbaycan'ı 1918'de düşman işgalinden kurtaran Nuri Paşa Komutasındaki Kafkas İslam Ordularının sancağının bulunduğu evi ziyaret etti. Ünlü komutan Nuri paşanın karargah olarak ta kullandığı ve müze haline dönüştürülen evde bulunan söz konusu bayrak, Fuzuli Hüseynov tarafından evinde yaptığı tadilat sırasında tesadüfen bulunmuştu.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Gence temasları, ülke bağımsızlık tarihinde önemli yeri olan ve doğunun ilk demokratik parlamentosunda yaptığı incelemelerle sona erdi. Davutoğlu burada, gazetecilere ziyaretleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“Buraya gelmişken dört sembolik mekanı ziyaret etmiş olduk” diyen Davutoğlu, “Birincisi Nizami Gencevi’nin kabri, ikincisi Nuri Paşa’nın çalışma odasını da içinde barındıran tarihi bina ve Nuri Paşa’nın bizzat kullandığı masa, bizzat Bakü’nün kurtarılışı için planlama yaptığı masanın üzerindeki evraklar ve oda. O zor şartlarda, yani 1918 Haziranında Türkiye bir taraftan bir büyük cihan savaşını kaybetmenin ızdırabını yaşarken ve İstiklal Harbi’nin ilk çalışmalarını yürütürken, diğer taraftan Azerbaycan istiklalini sağlamak üzere buraya çok önemli 10 bini aşkınlık bir takviye güç gönderme kudretini göstermiş olması hem Azerbaycan’a verilen kıymetin hem de o dönemde ortak kader bilincinin ne kadar yüksek olduğunu gösterir. Burada da, Gence’de, büyük bir coşkuyla karşılanmıştır Kafkas İslam orduları ve Nuri Paşa” şeklinde konuştu.
Davutoğlu, “İkinci mekan da tam arkamızda bulunan ilk Azerbaycan istiklalinin ilan edildiği, ilk parlamentosunun toplandığı 1918 17 Haziranında o bina. Tabii bu istiklal maalesef geçici oldu. Birkaç yıl sonra kaybettiler istiklalini ama şimdi ebediyen inşallah istiklali muhafaza etmek üzere tekrar bağımsızlık kazanıldı. Türkiye her iki süreçte de Azerbaycan’ın yanında oldu. O zaman da, 1918’de de, 1991’den itibaren de ebediyete kadar bir millet iki devlet anlayışıyla bu kardeşlik sürecek” dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Tabii sembolik olarak bir özel ziyaret daha yaptık. Fuzuli Bey’in evine gittik. Fuzuli Bey, Nuri Paşa’nın Gence’yi ziyareti esnasında ona ev sahipliği yapmış, ilk karşılayanlardan Ali Hüseynov’un oğlu. Bu katkıları, yardımları dolayısıyla da Nuri Paşa kendisine bir Türk bayrağı hediye eder. O al bayrağı yaklaşık 100 sene sonra kalan parçalarıyla, ay yıldızıyla birlikte görmek de nasip oldu. O aileyi ziyaret ettik. Dolayısıyla diplomatik ziyaretler dışında bir gün içinde dolu dolu bir tarih yaşadık. Allah Azerbaycan’a bir daha esaret zilleti göstermesin. Azerbaycan’ı ülkesiyle, devletiyle hep aziz eylesin. Biraz önce de hatıra defterine yazdığım gibi bu izzet yolunda Türkiye her zaman Azerbaycan’ın yanında olacaktır. Nuri Paşa’nın torunları Azerbaycan’ı hiçbir zaman yalnız bırakmayacaktır” ifadelerini kullandı.