Dü-şems’ten Muhteşem Türk Müziği Konseri
Osmanlı Türk Müziği ve çevre coğrafyaların ezgilerini bir araya getirerek kültürler arası müzikal alışveriş sağlayan ‘Dü-Şems Topluluğu’, ‘Ehl-i Makam’ etkinliğiyle Küçükçekmeceli sanatseverlerle buluştu.
Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar Akademisi’nin ev sahipliği yaptığı mini konserde sahne alan Dü-Şems Topluluğu, katılımcılara unutamayacakları bir müzik ziyafeti yaşattı. Yaklaşık 2 saat boyunca Farabi, Sultan 3’üncü Selim, H. Sadettin Arel, Nuri Halil Poyraz, Refik Fersan ve Tatyos’dan ‘Pesendide Saz Semaisi, Nihavend Peşrev, Hüseyni Saz Semaisi, Bornovalı Kız, Hicazkar Saz Semaisi, İstanbul Kasabı, Düğün Evinde, Rast Sirto ve Mazomenos’ gibi eserler icra eden topluluk, Küçükçekmecelilerin kulaklarının pasını sildi. Konserde, Osman Kırklıkçı Ud, Emre Erdal Kemençe, Osman Öksüzoğlu da Perküsyon performansları ile büyük alkış alırken, Dü-Şems Topluluğu yaşattığı Türk Müziği ziyafetiyle katılımcıların gönüllerinde taht kurdu.
DÜ-ŞEMS KİMDİR?
Dü-Şems Topluluğu, 2010 yılında Osman Kırklıkçı, Emre Erdal ve Osman Öksüzoğlu tarafından İstanbul’da kuruldu. Grubun ismi, müzik ilminde ‘Muallim-i Evvel’ (ilk öğretmen) olarak kabul edilen Türk-İslam düşünürü Farabi’ye atfedilen ‘Duşems’ (İki Güneş) isimli eserden esinlenildi. Türk müziği ile Yunanistan, İran, Suriye, Balkanlar gibi çevre coğrafyaların aynı döneme ait müziklerini bazen ayrı bazen de bir arada sunan Dü-Şems, sahne ve CD çalışmaları yapıyor. Repertuarı, 10.yy ile 21.yy arasında yazıya ve notaya geçirilmiş kaynaklardan ulaşılan ve sözlü gelenekle aktarılan eserlerden oluşan grup, bu müziklerin icrasında da dönemin enstrümanlarını kullanarak seçilen eserlerin olabildiğince aslına sadık kalmaya gayret ediyor.