Kılçık Açıklaması

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık, yeni Tüketici Kanunu'nda maketten konut satışına son verilmesi kararının doğru olduğunu söyledi.

Kılçık Açıklaması

Kılçık, TRT Haber'de Derya Atasoy’un hazırladığı Mustafa Özen’in muhabirliğini yaptığı programa konuk oldu. ‘Konut satışında yeni dönem’ adlı konu dile getirildiği programda, 28 Mayıs'ta yürürlüğe girecek yeni Tüketici Kanunu'nun konut satışında getireceği sıkıntılar ve önemli değişiklikler hatırlatıldı.

Adana Barosuna kayıtlı Avukat Turgay Mumcuoğlu’nun da katıldığı canlı yayında AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık, yeni yasada maketten satışa son verilmesi kararının doğru olduğunu savundu. Kılçık, Adana’da çok ciddi bir imar planı sorunu yaşandığını vurgulayarak bu da beraberinde konut sıkıntısı ve maliyeti artırdığını belirtti.

“GAYRİ RESMİ SATIŞLAR ARTACAKTIR”
Yeni sistemin en çok müşterilere zarar vereceğini ifade eden Kılçık, “Satış sözleşmesi yapıldıktan sonra 36 aylık vade konusu var. Tüketici borçlarını bitirmeden ödeme yapmaması halinde yeni yasal bir süreç başlayacak. Bu da ayrı bir sıkıntı. En önemlisi de Adanamızda sürekli imar sorunları yaşanıyor. Siz, müşteriye daire satış sözleşmesini yaptınız, 36 ay takside böldünüz, imzaladınız. Tam inşaata başladınız, kaba aşamasına geldiğinizde inşaat mahkeme kararıyla durduruluyor. Bunda sizin kusurunuz yok. Tamamıyla ilgili belediyenin yapmış olduğu ‘Plan ve uygulama iptali’ yüzünden süresiz bir şekilde inşaat durduruluyor” dedi.

Tapuya şer koydurma işinin iki defa ‘Satış vadi’ olduğunu hatırlatan Kılçık, “Bizde müşteriye satış vadinde bulununca bir çok arsa sahibi kendi arsasının üzerine satış vadinin konulmasına karşı gelecektir. Bu da ön ödemeli satışlarda ciddi sorunlar teşkil edecek buda sistemi kayıt dışına itecek. Gayri resmi satışlar artacaktır” şeklinde konuştu.

MÜTEAHHİTLER ODASI ŞART
Müteahhitlerin en büyük sorunun yasa müsaade etmediği için örgütlü bir toplum olmayışından kaynaklandığını belirten Kılçık, “Esas sorun müteahhitler odasının kurulmamasıdır. Oda olmadığı için bugün sabah evinden çıkan bir vatandaş ‘Ben bugün inşaat yapmaya kara verdim” deyip ruhsat alıp inşaatına başlaya bilir. Burada mesleğin disipline edilmesi açısından illaki Türkiye de Müteahhitler Odası kurulması şarttır. Biz normalde Ticaret Odalarına bağlıyız. Ticaret odaları çok büyük ve hantal bir yapıya sahip sorunlar orada çok görüşülemiyor. Müteahhitler sanayici gibi istihdam sağlayan bir kuruluş. Adana’da Organize Sanayide yaklaşık 28 bin işçi çalışırken inşaatlarda 50 bin işçi çalışıyor. Biz odayı hak ediyoruz odamız olması lazım” dedi.

Ayrıca yeni yasanın mükerrer bir vergiyi de gündeme getireceğini öne süren Başkan Kılçık, “Vatandaş konut alım vergisini tapu teslim edilirken ‘Alım Satım’ vergisi adı altında ödüyor. Şimdide ekstrada satış vadi sözleşmesinin harçlarını ödeyecek buda ciddi bir maliyet. Yani, 100 TL’lik bir dairede en az 1500 TL masrafı olacaktır. Bu mükerrer oluyor. En azından bu kanunda satış vadi sözleşme harçları muaf olmalı. Yoksa ek maliyet getirecektir” diye konuştu.

Kaynak: İHA