Basiad Büyükşehir Adaylarını Balıkesir İle Buluşturuyor

Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) 30 Mart'ta yapılacak Yerel Seçimler öncesinde Balıkesir'i yönetmeye talip olan Başkan Adaylarını toplumla buluşturanr bir etkinlik düzenledi.

Basiad Büyükşehir Adaylarını Balıkesir İle Buluşturuyor
"BASİAD Başkan Adayları İle Buluşuyor" toplantılarının ilk konuğu MHP'li Belediye Başkanı ve MHP Büyükşehir Adayı İsmail Ok oldu.

TARİHÇİLER BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİ VE BÜYÜKŞEHİR BAŞKAN ADAYLARINI YAZACAK
Belediye Başkanı İsmail Ok, MHP Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak katıldığı BASİAD'ın toplantısında, Büyükşehir Balıkesir için gerçekleştirmeyi planladıkları çalışmaları paylaştı. İktidarı eleştiren İsmail Ok, 30 Mart Yerel Seçimlerinin herkes için hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. Toplantının açılış konuşmasını yapan BASİAD Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tamer Çelik, Balıkesirlilerin hep birlikte tarihi günler yaşadığını, tarihçilerin bunları mutlaka yazacağını söyledi.

İsa Tamer Çelik, "Balıkesir, tarihinde ilk defa Büyükşehir Belediye Başkanını seçiyor. Tarihçiler, Balıkesir’in yazılı tarihinin önemli olaylarından biri olarak ilk defa yapılan Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri ile bu çok önemli memleket hizmetine talip olan, her biri biz Balıkesirliler için kıymetli olan Sayın Büyükşehir Belediye Başkan Adaylarını yazacaktır. Öncelikle tüm adaylara, Balıkesir'imize hizmet etmek amacıyla çıktıkları yolda başarılar diliyor ve kendilerini tebrik ediyorum" dedi

Balıkesir halkının 31 Mart sabahında farklı bir yerel yönetim biçimi ile uyanacağını kaydeden BASİAD Başkanı Çelik, İl genelinde toplam 34 belediye başkanlığının kepenkleri kapatacağını, bunların tüzel kişiliklerinin sona erdirileceğini ve yeni bir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tüzel kişiliği yaşamına merhaba diyeceklerini belirtti.

Konuşmasında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanını nasıl bir coğrafya ve hizmet yelpazesinin beklediğini ifade eden BASİAD başkanı Çelik, Balıkesir'de tarım ve hayvancılık sektörünün hakim olduğunu vurguladığı sözlerini şöyle sürdürdü;
"Yeni Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanının; 14 bin 299 km² yüzölçümü, 290,5 km'lik kıyı bandı ölçeğindeki, 20 İlçe, 34 Belde ve 892 köye başka bir ifade ile 946 adet yerleşim merkezinde 2 bin 13, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre 1 milyon 162 bin 761 insanımıza hizmet götürmesi, sorunlarını çözmesi ve sürdürülebilirliklerini sağlayabilmek için planlı ve programlı yeni yatırımlar ve oluşumlara imza atması gerekecektir. Şüphesiz enerjisini Balıkesir ve üyelerinin sürdürülebilir kalkınması ve gelişimi üzerine harcayan BASİAD olarak bizler de tüm Balıkesirliler gibi bu büyük değişimin arifesinde pek çok bilinmez ile karşı karşıyayız. Dileğimiz ve temennimiz yeni oluşacak Büyükşehir çatısının tüm bölgeleri kucaklaması, birike gelmiş sorunlara çözüm yolları bulması, bölgede yaşamaktan dolayı mutluluk duyan insan varlığının arttırılması, eldeki imkanları verimli kullanarak küçük ve bazen hatalı planlamalardan kaynaklanan ziyan olup gidişlere bir 'dur' diyerek, bölge ölçeğinde çözüm üretecek planları ortaya koyabilmesi, insanımızın devamını sağlamak için ihtiyaç duyulan, hava, su,toprak, ekonomi kadar kültür, sanat ve spora da ihtiyacı olduğunun bilincinde olmasını arzuluyoruz. Büyükşehir Belediyesi ilimize hizmetlerini götürmek için seçilmiş 93 Meclis Üyesi ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte Bin 112 mahalleye hizmet götürüyor olacak. Büyükşehir ile birlikte Balıkesir Özel Sektör Girişimciliğinin de büyümesi, genç girişimcilerin iş dünyasına adım atması, AR-GE’ye dayalı, katma değeri yüksek ve ihracat ölçekli ürünlerinin üretiminin daha çok artması bir başka temennimizdir. Bir ekonominin büyümesi için sermaye birikimi, istihdam artışı ve teknolojik ilerleme gerekmektedir. Balıkesir ve Türkiye ekonomisinin büyümesi açısından buradan, teknolojik ilerleme anlamında özellikle AR-GE faaliyetlerinin ilimizde artması arzumuzu yinelerken, özellikle ilimize Teknokent’in kurulması için elimizden gelen desteği vereceğiz. Türkiye genelinde köy nüfusu yüzde 22.72'dir. Balıkesir’de Nüfusun yüzde 38.68’i belde ve köylerde yaşamaktadırlar. Yani Balıkesir’de hakim sektör tarım ve hayvancılıktır. Bu alanda çiftçimizin birike gelmiş sorunları mevcuttur. Tarım ve hayvancılık konusunda yeni düzenlemelere gidilmesi gerekmektedir. Balıkesir’de hala nüfusun yüzde 13.5’i konutu dışındaki tuvaleti kullanmaktadır. Nüfusun yüzde 3.5’inin evinde borulu su sistemi bulunmamaktadır. Balıkesir halkının yüzde 68’8 i evlerinde soba ile ısınmaktadır. Bu şartların iyileşmesini arzuluyoruz"

İSMAİL OK: "CENTİLMENCE BİR SEÇİM DİLİYORUM, SEÇİMLER BALIKESİR'İMİZ İÇİN HAYIRLI VE UĞURLU OLSUN"
Balıkesir Belediye Başkanı ve MHP Büyükşehir Adayı İsmail Ok, Balıkesir'de hizmet için 5 yıllığına aldıkları yetkiyi hizmet için kullandıklarını, bundan başka hiçbir şeyin kendilerini ilgilendirmediğini söyledi.

Konuşmasına merkezi hükümeti ve Başbakanı hedef alarak başlayan İsmail Ok, seçimlerin Balıkesir için hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. Toplantının düzenlendiği Karesi AVM'nin yapımıyla ile ilgili BASİAD A.Ş.'ye teşekkür eden İsmail Ok, Vali beyin Karesi Belediyesine verilmesini teklif ettiğini, buna kendilerinin de olumlu baktıklarını söyledi.

Karesi AVM'nin 30 Mart seçimlerinin ardından Karesi İlçe Belediyesi olacağı bildirildi.

2009 Yerel Seçimlerinde Balıkesir halkının teveccühü ile seçilip geldiği Belediye Başkanlığı görevini en iyi şekilde yapmaya çalıştığını kaydeden Başkan Ok, "Asla siyaset yapmayacağım" dediği konuşmasının başında AK Parti Hükümeti ile Başbakan recep Tayyip Erdoğan'ı sert şekilde eleştirdi.

Başkan Ok, "Muhalefet partilerinden seçilen Belediye Başkanları hapse girmeden bugüne kadar ayakta durarak görEvlerinin başında hala hizmet üretiyorlar ise hatta mevcudu koruyorlarsa bence büyük kahramanlardır. Devletin bütün kuruluşlarını AKP güdümünde kuruluşlar haline getirilmeye çalışıldığını TV'lerde tapelerde izliyoruz" dedi.

Emniyetin Balıkesir Belediyesine yaptığı operaszyonu hatırlatan Başkan İsmail Ok, "14,5 ay dolmak üzere ortada daha iddianame yok. Müfettişlerin biri gidiyor biri geliyor belediyeye" diyerek tepkisi dile getirdi. Kendilerine muhalefet belediyesi olarak manevi ve hukuki zulüm yapıldığını iddia eden Belediye Başkanı İsmail Ok, "Bize yapılanları dünyanın en kötü insanları yapabilir ancak. Bunlar iftira değil, karalamak adına da söylemiyorum. Buz dağının bir yüzünü görüyoruz. Bu şartlar altında hiç kimse asla huzur içinde olamaz. Bu ülkede hukukun üstünlüğü sağlanıp demokrasi tüm kurum ve kuruluşlarıyla hayata geçirilmeli. Demokrasi bu ülkede yaşayan tüm vatandaşların en insani hakkıdır. Türkiye inşallah 30 Mart yerel seçimleriyle birlikte normalleşir. Bu yerel seçimlerin tüm adaylar için centilmence olmasını diliyorum. İnsanlarımız hür iradesiyle hangi adayın olmasını istiyorsa oyunu ona versin. Seçimler hayırlı, uğurlu olsun" diye konuştu

"BELEDİYEYİ VADESİ GEÇMİŞ TRİLYONLARCA LİRA BORÇLA DEVRALDIK"
MHP Büyükşehir Başkan Adayı İsmail Ok, 2009 yılında seçildiklerinde Balıkesir Belediyesini vadesi geçmiş trilyonlarca lira borç ile devraldıklarını, göreve geldikleri ilk günün ertesi alacaklı olan devletin kurumlarının belediyenin kapısını çalmaya başladığını, haciz işlemleriyle göz dağı verildiğini anlattı. "Biz devir aldığımızda borcun en küçüğü 5 trilyondu" diyen Ok, bugün ise Balıkesir Belediyesinin vadesi geçmiş tek kuruş borcunun bulunmadığını söyledi.

Borçları öderken hizmet de ürettiklerini kaydeden İsmail Ok, şöyle konuştu:
"900 bin ton asfalt serdik. Tüm kurumlara da kapımızı ve gönlümüzü açtık. Her türlü yardımı yaptık. Kilometrelerce yağmur suyu drenaj hatları döşedik. Bunlar yeterli değil elbette. Bir kişinin dahi sorunu varsa onun mutlaka giderilmesi gerekiyor. Yeni yeşil alanlar yaptık. Bizden önce eski hayvan pazarı kapatıldı, hayvan pazarı yağmalandı. Bölgenin en büyük hayvan pazarını biz yaptık. Semt pazar sahaları yaptık esnaflarımıza bir kuruş fatura göndermedik. Asfalt yaptık, bizden önce ödenen 7 trilyonu emlak ve su paralarından geriye ödedik, mahsuplaştık. Eski hal binasının yerine zemin altına iki katlı otopark, üzerini meydan yaptık, önümüzdeki ay teslim alacağız. Kısmet olursa Toplu Taşımanın altını da otopark yapacağız. Nerede meydan varsa altını otopark yapacağız. Eski lunapark yerini altı en az iki katlı otopark üstünü de parkla bütünleşmiş şekilde amfi tiyatro haline getireceğiz. KİPA'nın yanını satmıyoruz, satmamakta inat ediyoruz. Orasını 5 yıldızlı otel yeri olarak ayırdık. Balıkesir'e beş yıldızlı kültür merkezi yapacağız; Mimarlar Odasının görüşlerini alarak kültür sarayı inşa edeceğiz. Balıkesir büyükşehir; İstanbul'un 3 katı büyüklüğünde, birçok Avrupa ülkesinden de büyük. Bu hem avantaj hem dezavantaj. Balıkesir üç bölgeye ayrılıyor. Merkez bölgesi sanayi yönünden gelişmeli, Balya'ya Edremit'e fabrika kurdurmamak gerekiyor. Tarım ve tarıma dayalı sanayinin önü açılmalı. Körfez bölgesinde turizm harekete geçirmeli. Termal zenginiyiz ama Balıkesir'in yarısı kadar olmayan bir il Türkiye'nin kaymağını yiyor biz karşıdan bakıyoruz. Termal turizmi mutlaka geliştirmeliyiz. Bununla birlikte kültür ve tarih turizmini de genele yaymak durumundayız. İnşallah yeni dönemde bunları mutlaka gerçekleştireceğiz. Balıkesir'de Süper Lig takımlarının, milli takımların kamp yapacağı bir tesis yok, oysa çok uygun. 12 ay tesisler bütün sportif faaliyetlere hizmet verebilir. Bugüne kadar böyle bir tesis gündeme getirilmemiş. Termal turizmle birlikte bunları da hayata geçireceğiz. Bandırma bölgesi ayrı zenginlik, Erdek turizmde geçmişten çok daha geride. Bugün Balıkesir OSB geçmişe göre çok daha iyi, sorunlarını büyük ölçüde halletmiş bir bölge ve yurt dışından ciddi şekilde Balıkesi'e yatırımcı geliyor, her geçen gün yeni talepler geliyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde Balıkesir'de sanayi çok hızlı gelişecek. Bu arsa taleplerine cevap verebilmemiz gerekiyor. AR-GE'siz olmaz, Balıkesir Belediyesi olarak her zaman hazırız dedik ve AR-GE'nin gelişmesi için taahhütte bulunduk. Yeter ki güzel işler yapılsın; Kimin ve kimler tarafından yapıldığı önemli değil. Balıkesir önümüzdeki ilk 10 yılda çok ciddi biçimde gelişecek, nüfusu artacak. Ama biz Balıkesir'e her türlü yatırımı istemiyoruz. Örneğin çevreyi kirleten yatırım istemiyoruz. Tüm engellemelere rağmen evsel katı atıkların geri dönüşüm projesini bitirmek üzereyiz, neredeyse tamamı AB'den hibe. AK Partili Meclis Üyeleri Gurup halinde hayır oyu kullandılar. Etrafımızdaki 45-50 km mesafedeki yerlerin çöpleri buraya gelecek artık ve çöplerin sızıntı sularının bir damlası dahi toprak ile temasa geçmeyecek. Arıtılıp salınacak artık. 80 trilyonluk bir yatırımı Balıkesir'e kazandırıyoruz hem de yüzde 90'ı hibe. Bölgemizde ciddi arıtma tesisi yok maalesef. Büyükşehir Belediyesini çok ciddi işler bekliyor. Zaman biraz daha geçerse geri dönüşü olmayan bir yola giriyoruz. Topraklar bir defa kirlenirse acısı yıllarca sürecekı. Eğer büyükşehiri kazanırsak öncelik büyükten küçüğe göre bütün ilçelerimizde arıtma tesisi kurup mutlaka faaliyete geçireceğiz. Sanayi ve nüfusun artışıyla birlikte hafif raylı sistemi hayata geçireceğiz. Balıkesir merkezin nüfusu 270 bin, eğer raylı sistemi şimdiden hayata geçirirsek hareket bile ettiremeyiz. Bursa'nın nüfusu 2 milyon, bu sistemi yeni hayata geçiriyor. Önümüzdeki yıllarda bu gündeme girecek ve projelerimizin arasında bulunmaktadır. Balıkesir merkezde ne varsa köyümüze de o hizmetleri götürmeye çalışacağız. Arıtma olmadığı için hızla kendi geleceğimizi yok ediyoruz. Köyle şehir arasındaki farkları azaltacağız, şehirde ne varsa köylerde de o olacak".

"BALIKESİR'İ BERABER YÖNETECEĞİZ"
BASİAD toplantısındaki sunumunun ardından salondaki davetlilerden gelen soruları cevapladı. Belediye Başkanı ve MHP Büyükşehir Adayı İsmail Ok, "Eski yapıları kaldıracak mısınız? Kavşaklarla ilgili projeniz var mı? Fuar alanı yapılacak mı? Yeni stadyum yapılacak mı? Hava kirliliği ne olacak? Su sıkıntısı çekecek miyiz? OSB'ye belediye otobüs seferleri koyacak mısınız?" şeklindeki sorulara verdiği cevaplarda, Belediye olarak yapacakları işleri mutlaka vatandaşlarla istişare edeceklerini ve buna göre hareket edeceklerini belirtti.

"Ben yaptım oldu dönemi bitti" diyen İsmail Ok, şunları söyledi;
"Eski yapıları vatandaşlarımıza sorarak kaldıracağız. 'Ben yaptım oldu' biçiminde değil, bir takım güç odaklarına da rant kazandırmak amacıyla değil Balıkesir'de sağlıklı bir kentleşme yapılaşmanın önünü açmak için bunları mutlaka yapacağız. Sağlıklı yaşam alanları gerekiyor. Bizim kavşaklar şu haliyle bat-çık yada dal-çık olmaya imkan vermiyor. İstimlak yapılması gerekiyor. Büyükşehirle birlikte gerekli istimlak çalışmaları yapılarak kavşaklara bat-çıklar yapılacak. Fuar alanı mutlaka yapacağız, güreş arenası yapacağız. Süper Lig'e çıkınca stadyum da yapılacak. Milattan Önce Milattan Sonra gibi Gezi olaylarından önce Gezi olaylarından sonra diye bir şey var. Artık 'Ben burayı yıkacağım şuraya şunu yapacağım' devri artık bitti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı 'Otobüs duraklarının yerini yaparken bile halka soracağız" diyor, biz de öyle yapacağız. Milli Kuvvetler bize inanılmaz bir puan kazandırdı. Karşımızda kara propaganda yapan güçlü bir lobi var. Fazla söze gerek yok, Balıkesir'i Balıkesirlilerle birlikte yöneteceğiz. Benim dediğim dedik, çaldığım düdük dönemi artık bitti. Balıkesir merkezde su sıkıntısı yok. Hava kirliliğiyle ilgili Büyükşehir Belediyelerine ciddi yetkiler veriliyor. Artıları da çok. Biz niye karşı çıkmıştık; Bu yasa PKK ile yapılan pazarlıkların neticesinde çıktı. Böyle büyükşehir yasası olan ülkelerde arkasından eyalet sistemi gelir son aşaması da başkanlık sistemidir. Biz bunun ön aşaması olduğunu ilan ederken bizi paranoyak olmakla suçladılar ama yasa çıkar çıkmaz Başbakanımız ısrarla başkanlık sistemine geçilmesi için çok ısrar etti. Ama kendi partisindeki sağduyulu insanların karşı çıkmasıyla askıya alındı. Eskinden devletin elinde olan yetkiler bu yasa ile tamamıyla Büyükşehire geçti. Her yer Balıkesir olsa, Ankara, İstanbul olsa problem yok. Bizim Güneydoğu gibi zayıf noktamız var. Büyükşehir yasasında İstanbul modelini diğer 30 şehre giydirdiler. Bizde kırsal alan çok fazla, en ücra köşeye belediye otobüsü gelecek mi diye soruyor vatandaşlarımız, bu olabilir mi? Dursunbey Harmancık sınırından her gün buraya otobüs mümkün olabilir mi? Ama vatandaş bunu isteme hakkına sahip. Bunlar zamanla düzeltilebilecek şeyler, ama, asıl karşı çıkışımız eyalet sistemidir. Artısı ne, en güzeli Balıkesir'in fotoğrafını bütün olarak çekiyorsun. Buna göre plan yapmak güzel bir avantaj".
Belediye Başkanı İsmail Ok, yeni yaptırdıkları üst geçitle ilgili 2.5 trilyon lira harcandığı iddiasına karşılık, "Üst geçiti 1.5 trilyona hemen satarım, kim öyle diyorsa hemen devredelim" diyerek bu tür iddiaların asılsız olduğunu söyledi.

Başkan Ok, Organize Sanayi Bölgesine otobüs seferleriyle ilgili olarak da Gökköy minibüslerine OSB'de hat verdiklerini, bu nedenle otobüs seferi koymayı düşünmediklerini ancak minibüslerle ilgili bir sıkıntı olursa gerektiği takdirde bu hizmeti de verebileceklerini ifade etti.

Konuşmasının sonunda Belediye Başkanı ve MHP Büyükşehir Adayı İsmail Ok'a BASİAD Başkanı İsa Tamer Çelik tarafından Balıkesir'in ekonomik yapısıyla ilgili hazırladıkları bir rapor sunup çiçek vererek teşekkür etti. MHP Büyükşehir Adayı İsmail Ok'un konuşmacı olduğu toplantıya BASİAD Başkan ve yönetim kurulu üyeleri, bazı Oda başkanları, MHP İl Başkanı Bayram Çılgın, Belediye Başkan Yardımcısı Tuna Aktürk, MHP Karesi Adayı Şani Erdal, MHP Altıeyül Adayı Faruk Demirarslan, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

"BASİAD Başkan Adayları İle Buluşuyor" programının bundan 18 Şubat tarihindeki konuğu CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sami Sözat olacak. Programın 24 şubat tarihindeki son konuğu ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Edip Uğur olacak

Kaynak: İHA