Arınç: 'Paralel devlet soruşturması yok'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye geneline yayılmış bir paralel devlet soruşturması olmadığını söyledi.

Arınç: 'Paralel devlet soruşturması yok'
Bakanlar Kurulu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gelen bir soru üzerine 'paralel devlet' tartışmalarına değinen Arınç, Türkiye geneline yayılmış bir paralel devlet soruşturması olmadığını söyledi.

Arınç, '4 tane mülkiye müfettişinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nde idari soruşturma yaptığını biliyoruz' diye konuştu.


Arınç'ın konuşmasından satır başları şöyle:

'Paralel yapı veya paralel devlet Sayın Başbakan'ın suç işleyenlerle ilgili devlet içinde ama devletin kurallarına uygun hareket etmeyen gruplarla ilgili tanımlamasıdır. Böyle paralel devlet soruşturması diye bir soruşturma mevcut değildir.

Ama her kurum adli ve idari bir soruşturma yapabilir. Görevlerini yaparken hukuk dışına çıktılar mı, kanun dışı bir eylemde bulundular mı? Bunu bazen emniyet içinde yaparlar, yargı içinde yapılırsa HSYK'nın görevi budur.

Eğer başka bir devlet kurumunda yapılacaksa her kurumun teftiş kurulları vardır. Yoksa Başbakanlık Teftiş Kurulu vardır, Yüksek Denetleme Kurulu vardır. Yani teftiş makamı bunları inceleyebilir.

Eğer mülkiye müfettişlerinin bütün Türkiye'ye dağılarak böyle bir şey yaptıklarını iddia ediliyorsa... Doğrusu İçişleri Bakanlığı'nın müfettiş sayısı bu kadar fazla değildir. Biz sadece 4 tane mülkiye müfettişinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nde idari soruşturma yaptığını biliyoruz. Türkiye genelinde böyle yaygın bir teftiş olmadığını söyleyebilirim.

Paris'teki cinayetleri MİT'e atfedilen bir belge yayınlandı. MİT bu iddiaları yalanladı ve soruşturma başlattı. Bunun ne amaçla MİT adına servis edildiğinin açıklamasını bekleyeceğiz.

Bu bazı kurumlarda çalışanların görevleri ve hukuk dışına ne kadar çıkabileceklerini göstermektedir. Bunların varlığının temizlenmesi çok önemlidir.

Adana'daki TIR olayında ilgisi olduğu değerlendiren jandarma görevlisinin yeri değiştirildi. Bu olayın Reyhanlı'ya yakın bir bölgede gerçekleştirilmesi tesadüf değildir. Güvenlik önlemleri daha ciddi olarak devam edecektir. Bunla ilgili adli soruşturma da devam etmektedir.

Dinlemelerin ilan edilmesi hukuki değildir. Muhalefet bu iddialara sarılıyor. Bir gazete ve televizyonun satışı için Başbakan birilerini teşvik ediyorsa bunun hukuki tavsibinin nasıl olacağına savcılar karar verir.

Bunlar için özel gazeteler çıktı sanırım, her gün sayfalarında yeni tapeler yayınlanıyor. Dinlemelerin ifşa edilmesi, savcının elindeki soruşturma konusunun alenen duyurulması masumiyet karinesine uygun değildir.

Yolsuzluk ve suiistimal sadece bugünün konusu değildir. Daha önceden de olmuştur ama bugünkü gibi cılkı çıkmamıştır.