Edirne'de Geleneksel ''bocuk Gecesi''Kutlandı

Keşan ilçesinin Çamlıca beldesinde eski Balkan geleneği "Bocuk Gecesi" kutlandı.

Beldede düzenlenen gecede beyaz çarşaf giyen ve yüzlerini boyayan gençler, vatandaşlara kabak tatlısı dağıttı.

Daha sonra sokaklara inen gençler, pencerelere vurarak, ev sakinlerini korkuttu.
Çamlıca Belde Belediye Başkanı Halil Büyükyatıkcı, Kültür Evi'nde yaptığı konuşmada, gecenin eski yıllarda Balkanlar'da da kutlandığını söyledi.

Trakya Üniversitesinden uluslararası bir "Bocuk Gecesi" düzenleme teklifi aldıklarını anlatan Büyükyatıkcı, "Bocuk tarihi çok eskilere, 3 bin 5 bin yıl öncesine dayanıyor. Kaybolmakta olan kültürel değerlerimize Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği ile birlikte sahip çıkıyoruz. Uzun yıllardan beri kutlanıyor. Atalarımız Balkanlar'dan gelmişler. Hristiyan Müslüman birlikte yaşamışlar" diye konuştu.

Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Zerrin Mutlu da bunun eski bir gelenek olduğunu, beyazlar giymiş çocukların mahalle aralarında gezdiklerini ve bu geleneği yaşatmak istediklerini aktardı.
Mutlu, geleneğin dokuz yıldır devam ettirildiğini de hatırlattı.
-Bocuk Gecesi
Orta Çağ'dan kaldığı belirtilen Bocuk Gecesi'nin, Hristiyanların ''bojic'' adetleriyle ilişkisi bulunmuyor. Türk halk kültürüne ait olan gecede her evde mutlaka kabak pişiriliyor, bunun yanı sıra ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı ve ceviz yeniliyor. Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede, gençler çarşaflara bürünerek komşularını ''Bocuk geliyor'' diye korkutuyor. ''Bocuk'' diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde, insan görünümünde gezdiğine, ''Bocuk karısının'' kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inanılıyor.
Bocuk Gecesi'nin, kış mevsimindeki en sert gecenin simgesi olduğu belirtiliyor. Bu gece suya atılan tahtanın, sabah su üzerinde donmuş bulunması halinde o evdekilerin yıl boyunca sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.
Kaynak: AA