Daka, Trb-2 Bölgesine Yatırımcı Getirmek İçin İstanbul’da Tanıtım Yapacak

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) yönetim kurulu üyeleri 5 Şubat’ta İstanbul’da Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da katılacağı geniş katılımlı bir toplantı yapacak.


Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) 2014 yılı için açıkladığı ‘Güçlü Girişimcilik Mali Destek Programı’ (GMDP) bilgilendirme çalışmaları devam ediyor. DAKA uzmanları ilk olarak Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’deki yatırımcılara yaptıkları bilgilendirmenin ardından bu kez il dışındaki yatırımcıları yakın markaja aldı. Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ın tavsiyeleri ve yönlendirmeleri doğrultusunda Konya’ya sivil toplum kuruluşlarıyla giden DAKA uzmanları, bu kentte çeşitli bilgilendirme toplantıları ve görüşmeler yaptı.

-EŞ FİNANSMANLA BİRLİKTE 60 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDE YATIRIM HEDEFLENİYOR
DAKA yönetim kurulu bu kez Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da katılacağı 5 Şubat’ta İstanbul’daki yatırımcıları TRB2- bölgesine yatırım daveti yapacak. 2014 yılı ‘Güçlü Girişimcilik Mali Destek Programı’ ile TRB-2 bölgesinde yer alan Van, Muş, Bitlis, Hakkari illerine nitelikli ve stratejik yatırımların bölgeye kazandırılması hedefleniyor. Bu kapsamda, geçmiş yıllardan farklı olarak, yatırımlara hibe üst sınırı 2 milyon TL'ye çıkarıldı. Eş finansmanla 60 milyonun üzerinde yatırımın bölgeye kazandırılması öngörülüyor.

-DOĞU'NUN MAKUS TALİHİ DEĞİŞİYOR
Son yıllarda yapılan ulaşım yatırımları (duble yollar, havaalanları, tren yolları) sayesinde bölge, yatırımcılar için "uzak" olmaktan çıkıyor. 25 bin üniversite, 2 bin 500 yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile üniversiteleşme oranı en yüksek iller yelpazesinde yer alan bölge aynı zamanda kendi kalifiye kadrolarını da bünyesinde barındırıyor. Ayrıca İTÜ ve Boğaziçi üniversiteleri de bölgede kendi temsilciliklerini açmak için çalışmalarda sona yaklaştı. Böylece bu prestijli okulların öğrenci değişimi ve öğretim elemanları ile bölgeye bağlanması için de geri sayım başladı.

Tüm bunlar yatırımcıların eğitimli, uzman kadrolara erişimini sağlayan diğer unsurlar.

-DAKA YÖNETİM KURULU DA KATILIYOR
5 Şubat Çarşamba günü İstanbul’da gerçekleşecek toplantıya DAKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, Muş Valisi Vedat Büyükersoy, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, TÜMSİAD Van Şube Başkanı Göksel Yarız, Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan, Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Cengiz, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, MÜSİAD Van Şube Başkan Yardımcısı M. Faruk Demir, VANSİAD ve Hakkari TUSKON temsilcileri, DAKA Planlama Programlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Mehmet Emin Çakay, DAKA Program Yönetim Birimi Başkanı Bade Altunel, DAKA İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Halil İbrahim Güray, Van, Muş, Bitlis, Hakkari Yatırım Destek Ofis (YDO) Koordinatörleri ve ajans uzmanları katılacak.

DAKA heyeti İstanbul’un ardından bu kez Kocaeli, Bursa ve Ankara’da da bilgilendirme toplantıları yapacak.
Kaynak: İHA