Türkiye'nin En Büyük ve En Modern Serası Diyadin'de Kuruluyor

Ağrı’nın Diyadin ilçesindeki kaplıcalar bölgesine 100 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin en büyük ve en modern serası kuruluyor.

Türkiye'nin En Büyük ve En Modern Serası Diyadin'de Kuruluyor

İl Özel İdaresi ve Diyadin Jeotermal Anonim Şirketi’nin ortaklaşa yürüttüğü ve ilk etapta 20 dekarlık alanda jeotermal su kullanılarak kurulacak seranın yapım çalışmaları devam ediyor. Serada incelemelerde bulunan Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan, jeotermal suyla ısıtılacak olan seranın Ağrı ekonomisine ve istihdamına büyük getiri sağlayacağını söyledi.

İlk etapta işin tarımsal kısmına başlandığını, ikinci etapta ise termal turizme yönelik çalışmaların yapılacağını belirten Vali Tekinarslan, “Bu karda kıyamette gördüğünüz gibi arkadaşlarımız çalışıyor. Çiftçilerimiz, mühendislerimiz çalışıyor ve bölgenin en büyük kapalı serasını kuruyoruz buraya. Bu, Diyadin jeotermal ile İl Özel İdaresi’nin ortağı olduğu ve valiliğimizin de desteklediği çok büyük bir özel sektör yatırımı. 20 dekarlık bir alanda termal suyla ısıtılan bir serayı burada inşa ettik. İnşallah önümüzdeki günlerde tahmin ediyorum 20-25 gün içerisinde ilk fide dikimini yapacağız” dedi.

Bu yatırımın önünün açılmasında çok çaba sarf ettiğini anlatan Tekinarslan, “Yıllardır atıl kalan buradaki termal suyun yeniden hayatla buluşması, insanlarımıza hizmete dönmesi için elimizden gelen tüm çabayı gösterdik ve değerli iş adamımız Abdolbari Goozal beyinde vatan sevgisi, millet sevgisi, insan sevgisiyle izah edebileceğimiz bir yaklaşımla buraya yatırımcı olarak önemli miktarda kaynak ayırması sunucu bu yatırımlar burada hayat bulmaya başladı” diye konuştu

“100 MİLYON DOLARLIK YATIRIN”
Önümüzdeki 10 yıl içerisinde 100 milyon dolar üzerinde bir hacimde yatırım yapılacağını ifade eden Tekinarslan, “Önümüzdeki 10 yıl içerisinde tahmin ediyorum 100 milyon dolar üzerinde bir hacimde yatırım yapılacak. Belki bu hem enerji, hem seracılık hem de termal turizm için yapılacak yatırımlar sadece Diyadin’in değil, Ağrı’nın değil, Kars’ın, Erzurum’un, Ardahan’ın, Iğdır’ın tamamen, hayat tarzını, dokusunu, ekonomisini etkileyebilecektir diye düşünüyorum. Burada üreteceğimiz sebzeleri doğrudan İran’a, Rusya’ya, Irak’a, Azerbaycan’a ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu yatırım devlet eliyle 15 yıl kadar önce bir öncülük yapılıp bu termal kaynak ortaya çıkarılmış. Ancak bu 15 yıl boyunca atıl kalmış. Biz uyguladığımız doğru özelleştirme politikasıyla buraya güçlü, inançlı, kararlı, her şeyin para olmadığını, her şeyin insan olduğunu, insan için olduğunu düşünen bir yatırımcımızı davet ettik ve bu şekilde bu yatırımların vücut bulmasında değerli iş adamımızla birlikte temin ettik. Ümit ediyorum ki 15-20 gün içerisinde bu sera bitecek” dedi.

Vali Tekinarslan, İş-Kur’un işbirliği ile hem sera alt yapısının hazırlanması, hem fidecilik konusunda birçok gencin eğitim alarak burada çalışmaya başladığını ifade etti.

Burada sadece ısınmayla ilgili alt yapı yenilenmesi değil, enerjiye dönük yatırımlarının da önünün açıldığını belirten Tekinarslan, “Tahmin ediyorum ayın 20-25’i gibi biz ilk domates fide dikimini burada gerçekleştireceğiz. Ondan sonraki dönemde de Allah kısmet ederse Antalyalı, İçelli çiftçi kardeşlerimizi ocak ayında, zemheri ayında Diyadin’de taze sebze yemeye, taze domates yemeye davet edeceğiz. Ülkemizin batısı neyse doğusu da aynı heyecanla kalkınmasına devam edecek. Biz buralara aslında ektiğimiz domates fidesi değil, biz buralara umut ekiyoruz, biz buralara yaşam ekiyoruz. Karlı dağların karanlığından insanlarımızı kurtarmak için çok değerli iş adamlarımızla birlikte başta Abdolbari Goozal olmak üzere bütün enerjimizi insanlarımızın huzuru, refahı ve doğal kaynaklarımızın ekonomimize kazandırılmasına sarf ediyoruz” dedi.

“TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SERASI OLACAK”
Seranın bu yıl 20 dekarlık alanının faaliyete geçeceğini ifade eden Tekinarsan, “Önümüzdeki yıl bu 200 dekara ulaşacak. Daha sonraki dönemde de bu bin 200 dekara çıkacak. Burası Türkiye’nin en büyük tek noktada termalle ısıtılan sera bölgesi olacak. İkinci ayağında da termal turizm. Burada çalışmalar devam ediyor. İlk etapta havuzlar yapılacak. Daha sağlıklı, daha hijyenik ortamda insanlarımızın kullanımına sunulacak. Akabinde konaklama tesisleri yapılacak. Üçüncü aşamada da 5 yıldızlı, hatta 5 yıldızın üzerindeki standartta bir konaklama tesisi, bir termal tesisi inşallah Diyadin’e, Ağrı’ya kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu.

Diyadin Jeotermal Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdal Bakır ise, bir yıl önce başladıkları çalışmayla seranın önümüzdeki günlerde üretime geçeceğini belirterek, şubat ayı sonu itibariyle ürün hasadına başlayacaklarını söyledi.

Kaynak: İHA