Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 80. Yılı

Kayseri Barosu'na üye kadın avukatlar kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 80'inci yıldönümü dolayısıyla Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 80. Yılı
Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Gülser Soydan, Türkiye'de kadınlara seçme se seçilme hakkı pek çok Avrupa ülkesinden önce tanınmıştır" dedi.


Kayseri Barosu'na üye kadın avukatlar, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 80'inci yıldönümü dolayısıyla Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta çelenk bırakan avukatlar, buradan Kayseri Barosu'na geçerek basın açıklaması düzenledi.

Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Gülser Soydan, gerçek anlamda çağdaş ve demokratik yaşam şeklinin her alanda eşitlik temeline oturmuş anlayış ile sağlanabileceğini söyledi.

Soydan, "20 Mart 1930'da çıkarılan Belediye Kanunu ile ilk olarak kadınlarımız belediye seçimlerine katılma, 1933 yılında çıkarılan Köy Kanunu ile muhtar seçme ve köy heyetine seçilme hakkı ve 5 Aralık 1934'de Teşkilatı Esasiye Kanunu 10'uncu ve 11'inci maddelerinde yapılan değişiklik ile milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. 1 Mart 1935'de ise ilk kadın milletvekilleri TBMM'de yerlerini almışlardır" dedi.

Soydan ayrıca, 1935 yılında kadınların mecliste temsilinde dünyanın 2'inci ülkesi olduğumuz görülüyor. Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı pek çok Avrupa ülkesinden önce tanınmıştır. İsviçre bile kadınlara bu hak 1971 yılında sağlanmıştır. İşte bu Atatürk'ün öngörüsüdür" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA