Didim'de Chp'li Kadınlar Seçme ve Seçilme Hakkını Kutladı

CHP Didim İlçe Kadın Kolları Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 80. Yıl dönümü nedeniyle Kent Meydanında Atatürk Anıtına çelenk koydu; ardından basın açıklamasında bulunuldu.

Didim'de Chp'li Kadınlar Seçme ve Seçilme Hakkını Kutladı

CHP Didim İlçe Kadın Kolları üyeleri ile İlçe Yönetim kurulu üyeleri ile partili bayanlar Bugün saat 13:00’de parti binasında toplandı. Parti binasında Kent Meydanına kadar yürüyen CHP ‘li bayanlar Didim Kent Meydanında Atatürk Anıtına önüne çelenk koydu; ardından da bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

CHP adına basın açıklamasını CHP Didim İlçe Yönetim Kurulu üyesi Figen Çakmaklıgil okudu. Çakmaklıgil tarafından okunan basın açıklamasında “Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun, bir organı faaliyette bulunurken, diğer bir organı işlemezse o sosyal toplum felçlidir. Atatürk çağdaş bir düşüncenin ürünü olan bu sözleriyle kadının toplumdaki yerini belirlemiştir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra kadınların iktisadi ve siyasal yaşama katılmaları yönünde bir dizi değişikler yapılarak kadınlara 1930 yılında belediye seçimlerinde seçilme, 1933'de muhtar ve köy heyetini seçme, 1935 yılında milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.. Kadınların ekonomik hayata katılımı elde edebildiği ya da onlara sunulan olanaklar, eğitim ve sağlık olanaklarına erişim ve her şeyden önemlisi karar alma mekanizmaları olan politika da temsil açısından dünya toplumsal cinsiyet endeksinde 123. sırasında da yer almış olmamız kadının insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanında ne kadar gerilerde olduğumuzun göstergesidir. Ülkemizde sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi yapı ve anlayış siyasetin kapılarını kadınlara kapatmaktadır. Anayasa'da ve seçim yasalarında kadın ve erkeğin fiili eşitliğini sağlayacak mekanizmalar yoktur. Oysa ki demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan kadın-erkek eşitliğinin ailede başlayarak toplumsal yaşamın her alanında eğitimde, çalışma yaşamında, siyasette çağdaş standartlarda yasal temele dayandırılması ve yaşama geçirilmesi çağdaşlığı benimsemiş toplumların birincil özelliğidir. Kadının insan haklarının eksiksiz yaşama geçmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması mecliste ve tüm karar mekanizmalarında eşit temsil ve eşit katılım ile mümkündür. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür kadınlarımızın ülkemizin aydınlık geleceğine katkı sağlayacağını biliyor, gerçek demokrasiyi Kadın Erkek el ele vererek yaşama geçireceklerine inanıyor, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün biz kadınlara verdiği Kadın Hakları Günümüzü kutluyorum” dedi.

Kaynak: İHA