Diyarbakır'da Tekstilkent Kurulmasına Yönelik Çalışmalar

Diyarbakır'da Teksilkent kurulmasıyla ilgili yapılan çalışmaları gözden geçirme ve değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Diyarbakır Valiliği'nde düzenlenen toplantıda konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır'ın işsizlik oranının Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu, istihdama yönelik yürütülecek çalışmalarla tekstil sektörünün faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Diyarbakır genelinde 2012'de yapılmış olan çalışmalarda tekstil sektöründe 120 firmanın faaliyette bulunduğunu ve bunların da 206 civarında kişiyi istihdam ettiğinin tespit edildiğini aktaran Aksoy, "2012 yılında Türkiye'de teşvik sistemi kapsamı içerisinde Diyarbakır'ın 6. bölge olarak belirlenmesi nedeniyle başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin diğer bölgelerinde tekstil işiyle uğraşan firmaların bölgeye karşı yönelmeleri söz konusu" dedi.

Aksoy, bölgede özellikle tekstil konusunda çalışma yapılabilecek bir organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla ilgili çalışmalar başlatıldığını belirtti.

Tekstilkent için yaklaşık olarak 140 hektarlık bir alan tespit edildiğini dile getiren Aksoy, şöyle konuştu:
"Alanın vasıf değişikliği ve hazine avına tescil işlemleri tamamlanmıştır. Yer seçimiyle ilgili Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvurular yapılmıştır. Özellikle imar ile ilgili çalışmalarda 1/5 Binlik ve 1/ binlik planlar hazırlanıp tamamlanmıştır. Bölgenin ÇET raporunun hazırlanmasıyla ilgili süreç başlatılmış olup bununla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Yer seçimiyle ilgili Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından seçilen ekip bölgemize gelmiş ve çalışmalarına başlamıştır."
Toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, DTSO Başkanı Ahmet Sayar, Güneydoğu Tekstil Sanayi İş Adamları Derneği (GÜNTİAD), Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB), Karacadağ Kalkınma Ajansı, Diyarbakır OSB Müdürlüğü, Diyarbakır Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, temsilcileri katıldı.

Kaynak: AA