'Çocuklarınıza Bağırmak Yerine Mantıklı Açıklamalar Yapın'

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuncay Dilci, çocukların öğrenme ve bu öğrendiklerini geleceğe aktarma sürecinde 3-6 yaşın en dikkat edilmesi gereken dönem olduğunu belirterek, ailelere bu dönemde çocuğun yanındaki söylemlerine dikkat etmeleri önerisinde bulundu.

Dilci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aile içerisindeki rol model tanımlamalarının çocukların kişilik özelliklerinde etkili olduğunu söyledi.

Çocuğun gelecek yaşamını aile içerisindeki paylaşım ve ailenin sosyoekonomik durumunun etkilendiğini dile getiren Dilci, aile şefkatinin, ailenin üst ya da alt sosyoekonomik grupta olmasının da çocuğun gelişiminde önemli rol oynadığını vurguladı.
Dilci, 0-2 yaş döneminde annelerin çocuklarıyla çok yakın ilgilenmesinin ve dokunarak iletişim kurmasının önemli olduğunu belirtti.

Bu sevgi ve şefkat durumunun çocuklara bir şantaj aracı olarak kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Dilci, çocuklara doğru ve yanlış tutumları aile içerisinde öğretmenin önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Ailelere, çocuğa şiddet uygulayıp, kızarak, bağırarak veya öfkeyle davranışını değiştirmeye çalışmamaları önerilir. Çocuklara olumsuz davranışın gerekçeleri, arkasından doğabilecek sonuçlar hakkında mantıklı açıklamalar yapmalı ve bunu bir yetişkine anlatır gibi anlatmalı. Bu sayede çocuk anne ve babaya daha çok yardımcı olacaktır. Çocukların aile içi gelişimi, her şeyden önce dışarıdaki sosyal uyum becerisini de olumlu etkilemektedir. Aksi halde aile içinde travmalara, şiddete maruz kalmış çocuk, bu durumu dışarıda sınıf arkadaşları ve akran grubuna yansıtabilmektedir."

- "3-6 yaş arası kritik dönemdir"
Doç. Dr. Dilci, çocuk yetiştirirken bazı yaş aralıklarının olduğunu belirterek, "Çocuğun 3-6 yaş arası dönemi kritik dönem. Çocuğun özellikle çevresi ve kültürüyle tanışması ve oradaki kavramları hafızasına içselleştirdiği dönemdir. Bu yaşta hafızasına yerleşenler, ileride de tekrarlayabileceği hızlı ve çok kaliteli bilgiler, bu dönemde alınır. Bu dönemde anne ve babaların çocuğun yanındaki söylem biçimine de dikkat etmesi gerekir. Ailelere negatif içerikli kavramlardan, argo kelimelerden kaçınmaları önerilir çünkü ileride çocuğun bu tür şeyleri bilinçaltından çağrıştırarak yeniden güncellemesi mümkündür. Çocuğun kültürel olarak da şekillendiği yaş 3-6 yaştır. Aile, çocuğunun kendi kültürünü yaşatmasını istiyorsa 3-6 yaşa daha dikkat etmeli" diye konuştu.

Kaynak: AA