İçişleri Bakanı Efkan Ala Açıklaması

İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Ahıska Türklerinin geri dönüşleri sırasında beraberinde getirecekleri özel araba ve eşyaların gümrük vergisinden muaf tutulmaları ön görülmektedir.

Ülkemizde yaşayan kardeşlerimizin ikamet izni başvurularının kısa sürede sonuçlandırılması vatandaşlığa alma işlerinde yaşanan sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız” dedi.


Dünya Ahıska Türkleri Birliği II. Olağan Kurultayı katılımcıları akşam yemeğinde bir araya geldi. Taksim Intercontinental Otel’de verilen yemeğe İçişleri Bakanı Efkan Ala, Dünya Ahıska Türkler Birliği Başkanı Ziyatdin İsmahanoğlu Kassanov ve kurultaya yurtdışından katılan delegeler ile davetliler katıldı.

Yemeğin ardından kürsüye davet edilen İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Gittiğiniz yerin bütün o şatafatına, şaşaasına maruz kalıp oraya uymadınız. Kendi kimliğinize, kişiliğinize, kendi varlığınızla orada, oralarda bulundunuz ve dünyanın neresine gitsek; ‘işte şurada Ahıskalılar’ diyorlar ve gerçekten de hayret ediyorlar. Bu kadar sıkıntı içerisinde kendilerinden hiç taviz vermeden nasıl olurda bu kültür bu kadar ayakta durur. Gerçekten tezlerin konusu olacak şekilde insanlığa insanlık nedir, kendi benliğini hiç örseletmeden her şeye rağmen korumak nedir, bunun dersini verecek kadar onurlu bir duruşu sergiliyorsunuz. Sizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

Bakan Ala, “Bizde Türkiye olarak sizin öz ve öz vatanınız olarak, kardeşleriniz olarak her görüşmemizde biliniz ki bu mesele birinci masamızda, birinci konu oluyor. Ahıska Türklerinin geri dönüşlerine izin verilmesi için Gürcistan, diğer ülkeler ve Avrupa Konseyi nezdinde girişimlerde bulunmaya ve konunun uluslararası alanda gündemde tutmaya özen gösteriyoruz. Bu konunun ülkemiz ve Gürcistan’la yapılan tüm üst düzey ziyaret ve görüşmelerde ele alınmaya devam edecektir, ele alınıyor” diye konuştu.

Ahıskalılar için her türlü yardıma hazır olduklarını ifade eden Bakan Ala, “Bu süreçte her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğumuzu, bu çerçevede Ahıska Türklerinin Ahıska bölgesine dönüşlerinin sağlanmasını, ülkemiz tarafından Ahıska’da toplu konut inşa edilmesi ve istihdam imkanlarının arttırılması hususunda ifade ettik. Bunları bizim üstlenebileceğimizi de dile getirdik. Bu çerçevede Ahıska Türklerinin geri dönüşleri sırasında beraberinde getirecekleri özel araba ve eşyaların gümrük vergisinden muaf tutulmaları ön görülmektedir. Ülkemizde yaşayan kardeşlerimizin ikamet izni başvurularının kısa sürede sonuçlandırılması vatandaşlığa alma işlerinde yaşanan sorunların çözümü için elimizden geleni yapacağız, elimizden de çok şey gelir. Ben tekrar ele alacağım, nerede tıkanma varsa onu da gideririz” diye konuştu.

Kaynak: İHA