Samsun Hakkındaki 4 Yıllık Çalışma, Ansiklopedi Oluyor

Samsun'un köy eğlenceleri, duaları, bedduaları, fıkra, oyunları ve yöresel yemekleri, 4 yıllık çalışmayla ortaya çıkarılarak ansiklopedi olacak.

Samsun Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ortak çalışmasıyla Samsun'un somut ve soyut olmayan kültürel mirası 4 yılda ortaya çıkarıldı. 4 yıl boyunca tüm köyleri ve yaşlıları gezen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şefi Uğur Dede tarafından yapılan araştırma, Vali Yardımcısı ve Samsun Somut Olmayan Kültürel Miras Tespit Kurulu Başkanı Hakan Kubalı'ya teslim edildi.
Kültürel mirasın ansiklopedi haline getirilmesi çalışmasının tamamı, Vali Yardımcısı Kubalı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şahin Köktürk arasında yapılan protokolle üniversiteye verildi.

Protokol töreninde konuşan Vali Yardımcısı Kubalı, halk kültürünün ulusal kültürün çok önemli bir parçası olarak ülkeyi ayakta tutan en önemli güçlerden biri olduğunu söyledi.

Kültürel mirasın yok olmaması adına böyle bir çalışma yapıldığını belirten Kubalı, şöyle devam etti:
"Halk arasında mayalanarak kültürel yapıyı belirleyen, yaşanan toplumun dokusunu oluşturan halk kültürü ürünlerinin halkın ortak duygu ve düşüncelerini dile getirmeleri bakımından ulusal kültürün korunup yaşatılmasında önemli rolü vardır. Dünyanın hızlı şekilde küreselleşmesi, ulusal kültür ögelerinin günlük yaşamın dışında kalması, toplumların ulusal kültürü aktarıp yeniden üretememe sorunuyla karşılaşması gelecek nesillerin tamamen özünden farklı bir kültürün insanı olması tehlikesini de beraberinde getirmiştir. Hızla gelişen teknoloji ve küreselleşen dünyayla sosyal yaşamdaki değişim birçok somut olmayan kültürel miras unsurunun yok olmasına neden olmakta, halka ait kültür, yerel dil ve şiveler zamanla yok olmaya yüz tutmuştur."
Samsun'un somut ve somut olmayan bütün kültürel mirasının özel bir alan araştırması yapılarak yazılı ve görsel olarak tespit edildiğine işaret eden Kubalı, şunları söyledi:
"Bütün ilçe ve köylerimizi kapsayan somut ve somut olmayan kültürel miras artık kayıt altındadır. Yapılan çalışmada, el sanatlarımız, zanaatlarımız, aile ve toplum hayatımız, sözlü yerel tarihimiz, doğumdan ölüme varlığını sürdüren çeşitli inanış ve davranışlarımız, müziğimiz, ninnimiz, masalımız, deyimlerimiz, fıkralarımız, dualarımız, beddualarımız gibi onlarca başlık altında ve ulaşılabilen bütün gelenek göreneklerimizin tespitine çalışıldı. Elde edilen yazılı ve görsel bütün veriler yaklaşık 20 klasör yazılı ve 120 saatlik film kayıtları artık değerlendirme aşamasındadır. Bugün itibarıyla üniversitemize verilerek son kez akademik bir süzgeçten geçirilerek Samsun'umuza yakışır beş-altı ciltlik ansiklopedi haline getirecektir."
Kaynak: AA