5. Din Şurası

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "İslam dünyası çok ciddi bir bilgi kirliliğiyle karşı karşıya. Bu bilgi kirliliğinin önemli bir kısmı da dini alanda yaşanıyor. Bunu görmemiz lazım. Konserve çeşidinden fazla Müslümanlık çeşidi çıktı" dedi.

Çiçek, Bilkent Otel'de düzenlenen 5. Din Şurası'nda yaptığı konuşmada, bu şuraları önemsediklerini belirterek, İslam dünyasının çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
"Bu bir giriş cümlesi değil, paragraf başlangıcı da değil, realitenin ta kendisidir" ifadesini kullanan Çiçek, son bir yılda Kuzey Afrika'dan, Asya ve Orta Doğu'ya kadar birçok İslam ülkesinde görüşmeler yaptığını ve müşahedelerinin olduğunu aktardı.
Çiçek, "Bunları alt alta getirip topladığımızda gerçekten İslam dünyası, belki de İslam tarihinin çok az dönemlerde yaşadığı büyük bir sıkıntıyla, büyük bir kaosla karşı karşıya. O nedenledir ki beklentilerinin önemli bir kısmı da Türkiye'dendir. Onun için din şuraları, sadece bizim bakımımızdan değil, içinde yaşadığımız bu kaostan bir çıkış yolu bulabilmek bakımından da fevkalade önemlidir diyorum" değerlendirmesinde bulundu.
"Hem bu şuranın konu başlıkları, hem geçmiş konu başlıklarını hesaba kattığımızda önemli bir hizmet ifa edildiğine şahsen inananlardanım" ifadesini kullanan Çiçek, bu şuranın 5 yılda bir yapılmasını uzun bulduğunu dile getirdi.
Çiçek, şunları kaydetti:
"Çünkü insanlar hayatı günlük yaşar. Hepimiz kabul ediyoruz ki bir 5 sene evvelki ne Türkiye var ne İslam dünyası var. Hani eskiden bir gazetenin logosuydu. 'Her sabah dünya yeniden kurulur, her sabaha taze bir başlangıçtır'. Her sabah dünyanın yeniden kurulduğu doğru, ama her sabah İslam dünyası için yeni bir acıdır, yeni bir kaostur, yeni bir sorundur. Yani bu sorunlara dini açıdan, dini bilimler açısından, inançlarımız açısından bakamazsak, anlayamazsak, kavrayamazsak o takdirde bir çok yanlış yollara sapıyoruz, yanlış tercihler yapıyoruz, yanlış kararlar alıyoruz. Sonra telafisi mümkün olmuyor. Siyasette dini terminoloji kullanmak bizim için sıkıntılıdır ama bir şey ifade etmem gerekirse böylesine saygı değer bir toplulukta. Namazda seyir secde var da diğer konularda pek seyir secde yok. Geriye dönemiyoruz, özellikle siyasette, siyasi kararların alındığı noktalarda. Dolayısıyla insanlar 5 sene bekleyemez. Mümkün olan sıklıkla Müslümanların ihtiyaçlarının, dini bilgi ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyor. Çünkü hayat hızla akıyor. Hepimiz sabır ediyoruz. Hakikaten, 5 sene evvel ne IŞİD vardı ne de ışitmediklerimiz vardı. Ne Suriye problemi vardı ne başka bir yerdeki bu boyutta yaşanan sıkıntılar. O zaman da başka sıkıntılar vardı. Onun için belki bu toplantıları, bir temenni olarak biraz daha kısaltmakta fayda var."
Çiçek, "Kaldı ki şu ihtiyacı hepimiz görüyoruz. Hani biz de bir atasözü var. 'Dünün güneşi ile bugünün çamaşırı kurumuyor'. Bugünün güneşi lazım, bugünkü çamaşırı kurutmak bakımından. Dünün bilgisi de bugünün sorunlarını bazen çözmeye yetmiyor. Dünün bilgisi bugün de geçerli olsa bile onu yeni bir yöntemle, ambalajla, metotla insanımıza, insanlığa ulaştırmadığımız takdirde, o zaman da bir çok eksikliği yaşamış oluyoruz" dedi.

-"En büyük çevre kirliliğini İslam dünyası yaşıyor"
Üç konuda, İslam coğrafyasında ciddi bir kirlilik yaşandığını belirten Çiçek, bu kirliliği İslam'ın ve Müslüman toplumların üzerinden kaldırmanın ve temizlemenin gerektiğini vurguladı.
Bunlardan bir tanesinin çevre kirliliği olduğuna dikkati çeken Çiçek, "Allah, İslam coğrafyasına her türlü imkanı vermiş. Batı medeniyetinin çarkları bile İslam dünyasından elde edilen imkanlarla döndürülüyor. Ama en büyük çevre kirliliğini İslam dünyası yaşıyor. Petrol, gaz, altın, gümüş, uranyum bu coğrafyada, benzeri zenginlikler. Ama bir talan yaşanıyor. Herkes kar ve rant peşinde. Tabiat tahrip ediliyor, İslam coğrafyası tahrip ediliyor. Adeta bir köstebek tarlasına dönmüş vaziyette İslam coğrafyası. Zenginliklerin üzerinde oturuyor, en fakir insanların yaşadığı coğrafya. Bu çevre kirliliği meselesi evrensel bir konu. Bunun bedelini herkes ödüyor, hepimiz ödüyoruz."
Bu konuda İslam dininin mesajlarının bulunduğunu dile getiren Çiçek, bu mesajları diğer toplumlara ulaştırırken, çevre kirliliği meselesi üzerinde durulmasının, insanlığın geleceği açısından da dinin anlatılması açısından da önemli olduğunu belirtti.

-"İslam dünyasının çok ciddi bir bilgi kirliliğiyle karşı karşıya"
İkinci olarak çağın en önemli hastalığı ve sorununun bilgi kirliliği olduğunu kaydeden Çiçek, şu görüşleri dile getirdi:
"Nasıl kolibasilli çeşmeden su içtiğimizde, musluktan su içtiğimizde bunun birçok hastalık olarak ifade ettiğimiz yansımaları oluyorsa teknolojinin gelişmesi sebebiyle, internettir, bir kısım sosyal medya imkanlarıdır, televizyonlardır vesaire bunlar bilgiye ulaşmada, erişmede, bir kısım eksikliklerimizi gidermede çok önemli bir imkan olsa bile bugün maalesef bu imkanların önemli bir kısmı özellikle İslam'la ilgili, Müslümanlarla ilgili, İslam dünyasıyla ilgili ve hassaten de ülkemizle ilgili bir olumsuz imaj vermek bakımından büyük ölçüde bir bilgi kirliliği yaşanıyor."
İslam dünyasının çok ciddi bir bilgi kirliliğiyle karşı karşıya bulunduğunu vurgulayan Çiçek, "Bu bilgi kirliliğinin önemli bir kısmı da dini alanda yaşanıyor. Bunu görmemiz lazım. Konserve çeşidinden fazla Müslümanlık çeşidi çıktı. Şimdi bunun bir kalitesi, standardı olması gerekmez mi? Yani içine İslam kelimesini sokmuş olmakla o bilgi İslami bilgi mi oluyor? O yoldan gidersek varacağımız liman neresi olacak, varacağımız menzil neresi olacak? Bunun bir kaydının, standardının olması lazım" dedi.

Çiçek, "Onun içindir ki bugün gördüğümüz vahşet, hepimizin yüreğini yakan, İslam dünyasında ki başka bir yerde de bunlar yaşanmıyor, ne kadar melanet varsa, günümüzde bunun adına terör diyebiliriz, hepsi İslam dünyasında" değerlendirmesinde bulundu.
-"Biz halen bilgiyi üreten toplumlar olamadık"
Bugün dünyada 194'ü BM'ye kayıtlı, 200'e yakın devlet bulunduğunu ifade eden Çiçek, çok az sayıda ülkenin bilgiyi ürettiğini, geri kalan ülkelerin ise bilgiyi kullandıklarını söyledi.

Çiçek, "Dolayısıyla bugün dünya büyük ölçüde bilgiyi üretenlerin sömürgesi haline geldi. Bu sömürgeleşmenin en bariz şekilde yaşandığı ülkeler ise İslam ülkeleridir. Biz halen bilgiyi üreten toplumlar olamadık. Ama dini bilgiyi, sanayi alanında, başka alanlarda bilgi üretenlerden beklememiz yanlış olur. Hiç olmazsa bu alandaki bilgiyi bizim kendimizin üretmesi lazım" ifadesini kullandı.
Cemil Çiçek, "Elbette arzu edileni, öbür türlü bilgi de dahil her alanda İslam toplumları bilgi üreten hale gelmediği sürece ne bağımsızlıklarını koruyabilirler, ne de onurlarını koruyabilirler. Nitekim yeteri kadar da korumadılar" diye konuştu.

-"Din sadece belli kuralların yerine getirilmesinden ibaret değildir"
Üçüncü kirliliğin ise ahlak kirliliği olduğunu belirten Çiçek, "Din sadece belli kuralların yerine getirilmesinden ibaret değildir. Din bir hayattır ve o hayatın huzur içerisinde geçmesi gerekir. İnandığımız hususlar hayata intikal etmiyorsa, hayatımızda bunun somut, güzel örneklerini göremiyorsak, sadece belli kuralların tekrarı ve tasdiki tek başına insana dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamaya yeter mi? Bu açıdan baktığımızda gerçekten İslam dünyası ciddi bir ahlaki kirliliğin içerisindedir. Bunun temizlenmesi gerekiyor" dedi.

Dünya Saydamlık Örgütü'nün, dürüst ve adil yönetim, saydamlık konusunda 174 ülke için yaptığı sıralamada, ilk 49'un içerisinde hiçbir İslam ülkesinin olmadığına dikkati çeken Çiçek, "Bunun bir izahının yapılması lazım. Bu, hepimiz adına derin, derin düşünmemiz gereken bir husustur diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Çiçek, "Eğer, kalkınacaksak, kaynaklar doğru kullanılacaksa, haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe sebebiyet vermeyeceksek, devletle millet kaynaşacaksa, kardeşlik dediğimiz kavramı özümseyerek, benimseyerek yaşanan bir olgu haline getirebileceksek, bu ahlak meselesinin üzerinde başlı başına durmamız lazım. Belki bu konu bile başlı başına bir şura konusudur" dedi.

(Sürecek)
Kaynak: AA