Pakistan'da Hükümet Karşıtı Gösteriler

Pakistan Adalet Hareketi lideri İmran Han, 2013 genel seçimlerindeki sahte oyların araştırılmaması halinde 16 Aralık'ta, geniş çaplı eylemler düzenleyeceklerini belirtti.

Başkent İslamabad'daki Parlamento binası önünde toplanan binlerce taraftarına hitap eden Han, "Geçen yılki genel seçimlerde yapılan hilelere karşı Lahor, Faysalabad ve Karaçi kentlerinde geniş çaplı gösteriler düzenleyeceğiz. Eğer 16 Aralık'a kadar seçim sonuçları araştırılmazsa ülkeyi kilitleyeceğim" dedi.

"Top artık sizin sahanızda Sayın Şerif" diyerek Başbakan Navaz Şerif'e seslenen Han, "Sayın Navaz Şerif, altı hafta içinde sahte oyları çözün yoksa daha beter planımı uygulamaya koyacağım" diye konuştu.

Başkent İslamabad ve ülke genelinde geçen yılki genel seçimlerde hile yapıldığını iddia ederek 109 gündür gösterilerini sürdürdüklerini belirten Han, "Sahte oyların araştırılması konusunda istihbarat birimleri temsilcilerinden oluşan bir ortak araştırma komisyonu kurulması konusunda hükümetle anlaşmıştık. Ancak mesele Başbakan Şerif'in istifası üzerinde yarıda kalmıştı" ifadesini kullandı.
Seçimdeki sahte oylardan doğrudan Başbakan Navaz Şerif'in faydalandığını ve Şerif'in başbakanlık koltuğunda oturduğu müddetçe bağımsız araştırmanın yapılamayacağını savunan Han, "Şerif Başbakan olduğu sürece şeffaf araştırma nasıl olabilir" dedi.

Bir yılı aşkın süredir seçimlerin araştırılması için hükümete, Anayasa Mahkemesi Başkanına çağrılarda bulunduğunu, seçim komisyonu ve mahkemelerde süründüğünü öne süren Han, hükümetin ve adaletin kendilerine kapılarını açmayınca gösterilere başvurmak zorunda kaldıklarını kaydetti.

Hükümet tarafından araştırmanın gerçekleştirilmediği için kendilerinin araştırma yaptıklarını aktaran Han, "Biz kendimiz araştırma yaptık ve sonuçta 7 milyon fazla oy kağıdının seçimden iki gün önce basıldığını öğrendik, bu hilelerde eski hükümet, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı ve Seçim Komisyonu'nun parmağı var" şeklinde konuştu.

Pakistan'da her zaman genel seçimlerde hile yapıldığını ve şu andaki hileye diğer muhalefet partilerinin de ortak olduğunu iddia eden Han, şunları söyledi:
"Anamuhalefet ve diğer partililer de hile yapıldığını söylüyorlar ama oyların tekrar sayılmasını istemiyorlar. Araştırma yapılmasını sadece biz istiyoruz. Çünkü bunlar Navaz Şerif ile ortaklar. Yaptıkları yolsuzlukların açığa çıkmasını istemiyorlar"
Han, hükümet ve diğer siyasi partileri sert bir şekilde eleştirerek, "Bunlar ülkeyi soyup paralarını yurt dışına çıkarıyor, eğer siz bu sistemden kurtulmak istiyorsanız bana destek verin. Ülkede 11 milyon kişinin yemek yiyemiyor, 2,5 milyon çocuk okula gidemiyor. Eğitime gereken bütçe ayrılmıyor. Şerif ve Zerdari sizce nasıl milyarder oldu" iddiasında bulundu.
Kaynak: AA