Karadeniz'de Bölgesel Güvenlik ve İşbirliği Perspektifi Paneli

Karadeniz'de Bölgesel Güvenlik ve İşbirliği Perspektifi Paneli'nde Ukrayna'daki durum ve bölgedeki son gelişmeler değerlendirildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) ve TOBB'un ortaklaşa düzenlediği panele, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Dr. Sergiy Korsunsky'nin yanı sıra Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Direktörü Alev Kılıç, ORSAM Başkanı Doç Dr. Şaban Kardaş ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Erşen katıldı.

TOBB Üniversitesi'nden Prof. Haldun Yalçınkaya'nın yönettiği panelde konuşan Ukrayna Büyükelçisi Korsunsky, Ukrayna'nın siyasi geleceğinin öneminin Karadeniz bölgesini önemseyen ülkeler için giderek arttığını belirtti.

Rusya'nın şubat ayında Ukrayna'ya askeri gücünü göndermesiyle başlayan süreci değerlendiren Korsunsky, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı tavrını devam ettirmeyi planladığını fakat bunun Ukrayna için kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Ülkenin doğusunda Rusya'nın müdahale ettiği Kırım Tatar bölgesinin endüstriyel olarak da önem taşıdığını ifade eden Korsunsky, ülkede terörist grupların dış güçler tarafından desteklendiğini ve çok sayıda insan hakları ihlali yapıldığını kaydetti.

Korsunsky şöyle devam etti:
"Rusya, Kırım'a büyük bir askeri üs kuruyor. Ellerinde sofistike askeri ekipmanlar var. Bu hazırlıklar kime karşı yapılıyor. Rusya bütün Karadeniz'in kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor ve bu Romanya, Bulgaristan ve Türkiye'yi de ilgilendiriyor. Ayrıca Ukrayna'ya karşı sadece askeri operasyon değil, sanal savaş internet, sosyal medya ve TV kanalları üzerinden de devam ediyor."
Panelde konuşan AVİM Direktörü Kılıç, Karadeniz bölgesindeki siyasi gelişmelerde Türkiye'nin büyük rol oynadığını belirterek "Rusya Federasyonu içindeki ülkeler ekonomik olarak Rusya'nın etkisi altına alınmaya çalışılıyor" dedi.

Kazakistan, Belarus, Ermenistan ve Kırım'ın bu politikadan etkilendiğini söyleyen Kılıç, Ukrayna'nın bunu reddettiğini ifade etti.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erşen, Erdoğan'ın 2011'de Başbakan olarak Ukrayna ziyaretinin ardından ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini, vizelerin kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını ayrıca ticaret ve turizmde gelişme kaydedildiğini söyledi.

Belarus, Kazakistan, Ermenistan ve Kırgızistan gibi ülkelerin Rusya'dansa Avrupa'nın ekonomik entegrasyonuna dahil olmak istediğini belirten Erşen, Rusya ile Batı arasındaki restleşmenin Ukrayna'da gözlendiğini vurguladı.
Panel, Karadeniz bölgesine dair soru-cevapların ardından sona erdi.

Kaynak: AA