Avrupa'dan Türkiye'ye 'Canlı Bağışçı' Uyarısı

Avrupa Komisyonunun organ bağŸışŸı ve naklinden sorumlu yetkilisi Helene Le Borgne, canlıdan organ bağŸışŸında Türkiye'nin ciddi bir sıçrama içinde olduğŸunu belirterek, "Bu, iyi bir gelişŸme ancak verici seçimi çok dikkatli yapılmalı ve nakil sonrası iyi bir takip sistemi kurulmalı" dedi.

Avrupa Komisyonu 5. Organ BağŸışŸı ve Nakli Medya LJalışŸtayı kapsamında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Le Borgne, organ bağŸışŸı konusunda Avrupa ve Türk kamuoyunda duyarlılığŸın arttığŸını söyledi.

Bu gelişŸmenin, Avrupa'da daha çok işŸbirliğŸi içinde hareket edilmesi gerekliliğŸini ortaya koyduğŸunu ifade eden Le Borgne, Türkiye'ye yönelik şŸu değŸerlendirmelerde bulundu:
"Canlıdan organ bağŸışŸında Türkiye'nin ciddi bir sıçrama içinde olduğŸunu görüyoruz. Bu, iyi bir gelişŸme ancak verici seçimi çok dikkatli yapılmalı ve nakil sonrası iyi bir takip sistemi kurulmalı. Donörlerin bazı risklere karşŸı izlenmesi büyük önem taşŸıyor. Burada dikkat edilmesi gereken şŸey, kaliteli ve güvenli bir bağŸışŸ sisteminin kurulması."
-"Türkiye'nin alt yapısı iyi"
Türkiye'de organ nakli için gerekli tüm tıbbi altyapının uygun olduğŸunu, organ nakillerinin en yüksek standartlarda gerçekleşŸtiğŸini vurgulayan Le Borgne, bu yapının sağŸlamlaşŸması için hemen her hastanede bir organ nakli koordinatörünün bulunması gerektiğŸini belirtti.

Le Borgne, "Organ nakli koordinatörleri arasındaki iletişŸimin kesintisiz olması için de mevcut tüm sistemler yenilenmeli. SağŸlam bir altyapının organ naklinde ne kadar hayati önemde olduğŸu, yaşŸadığŸımız her olayda ortaya çıkıyor. EğŸer sistem sağŸlamsa, organ nakilleri daha az riskle ve daha kaliteli bir şŸekilde gerçekleşŸtirilir" dedi.

-Kadavradan nakil
Kadavradan nakil konusunda da toplumla çok sağŸlıklı bir iletişŸim kurulması gerektiğŸini ifade eden Le Borgne, toplum üzerinde etkili isimlerin ve medya organlarının çok dikkatli bir şŸekilde harekete geçirilmesi önerisini dile getirdi.
Le Borgne, "Nüfusunun büyük çoğŸunluğŸu Müslüman olan Türkiye'de halkın dini yönden kaygılarının nasıl giderilebileceğŸi" sorusunu yanıtlarken, toplumda bu konuda söz sahibi kimselerin halkı doğŸru bilgilendirmesinin önemine işŸaret etti ve şŸöyle konuşŸtu:
"Diyanet İşŸleri BaşŸkanı Mehmet Görmez'in 'organ bağŸışŸı, candan cana verilecek en büyük sadakadır' sözlerini duyduğŸumuzda çok heyecanlandık. Onun bu sözlerinin toplumda ne kadar etkili olduğŸunu medyaya yansıyan haberlerle de görüyoruz. Organ bağŸışŸıyla ilgili tüm gelişŸmeler, beyin ölümü sonrasında yapılan işŸlemler açık bir dille, kişŸilere anlayacağŸı şŸekilde anlatılabilmeli. Türkiye'de bu konuda önemli çalışŸmalar yapıldığŸını gözlemliyoruz."
Hem SağŸlık BakanlığŸının hem de bu konuda çalışŸan sivil toplum örgütlerinin, vakıfların çalışŸmalarını desteklediklerini ifade eden Le Borgne, "BaşŸarı için hükümet ve sivil toplum örgütlerinin birlikte çalışŸması, bu birlikteliğŸe medyanın da destek olması şŸart. Böylesi bir birliktelik, toplumun da organ bağŸışŸı konusundaki sorularını ve sorunlarını çözecektir" ifadesini kullandı.
 
Kaynak: AA