Argunşah Açıklaması
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Argunşah, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin artarak sürdüğü bir dönem yaşandığını bildirdi.
Argunşah, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’ nedeniyle açıklama yaptığı açıklamada, “Ülkemizde bir yandan daha çok sömürü, daha fazla kar anlayışının sonucu olarak katliamlara dönüşen iş cinayetleri eksilmezken, kadınlarımız da katmerli olarak sömürülmekte ve şiddete uğramaktadır” dedi.
İş cinayetleri ve kadınlara yönelik her türlü şiddetin hızını kesmeden devam ettiğini söyleyen Argunşah, “Kadınlar sırf kadın oldukları için hem şiddetin türlü biçimlerinin hedefi olmakta, hem de düşük ücretle, sendikasız, sigortasız güvencesiz ortamlarda sömürüye maruz bırakılmaktadırlar” diye konuştu.
Türkiye’de 2013 yılında 237 kadının öldürüldüğünü, öldürülen kadınların 25’inin koruma talep ettiğini ancak 18’inin koruma alabildiğini dile getiren Argunşah, şöyle devam etti:
“Öldürülen kadın sayısı 2014’ün ilk 10 ayında ise 255’e yükseldi. Sadece Ekim ayında 29 kadının yaşam hakkı elinden alındı. Her gün bir kadın cinayeti işlendi bu ülkede. Kadınların yüzde 35’i ayrılmak ya da boşanmak istedikleri için öldürüldü. Ülkemizde, kadına yönelik şiddetin geldiği bu boyut; kadın kimliğini yok sayan, kadını bir nesne gibi gören, aile içine hapseden ve kadın bedenini namus kavramının odağına koyan anlayışın, yaşam biçimi olarak topluma dayatılmasının sonucudur. Kadına yönelik gerçekleştirdikleri tacizi, tecavüzü, şiddeti ve öldürmeyi kendilerinde hak olarak görenler, işlediği cinayetin ardından “öldürme hakkımı kullandım” diyenler güçlerini devletin erkek egemen sisteminden almaktadırlar. Emperyalizmin ayrılmaz parçası olan savaş da kadınları şiddetin hedefi haline getiriyor. Yanı başımızda, Emperyalizmin ürünü IŞİD çetesi, bölge halklarına karşı soykırım uyguluyor, din değiştirmeye zorluyor, kadınları kaçırıyor, tecavüz ediyor, satıyor. Kadın bedeninin savaş ganimeti sayıldığı bir dünyada yaşıyoruz. ''Bizler kadına yönelik her türlü şiddetin, özgür ve eşit bir toplumda, savaşsız bir dünyada yok olacağını biliyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadelenin aynı zamanda demokrasi ve özgürlük mücadelesi olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle, kadınları erkek şiddetine kurban eden sistemi besleyen tüm anlayışların karşısında duruyoruz”