Nevşehir’de Şap Aşılama Kampanyası Sona Erdi

Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 2014 yılı Sonbahar Şap Aşılama Programı tamamlandı.


Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz yaptığı açıklamada; Şap Hastalığının, hayvancılık sektörü için çok önemli ve zararlı bir hastalık olduğunu vurgulayarak hastalığın sığır, manda, koyun ve keçinin yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da sıkça rastlanabildiğini ifade etti.

Şap hastalığına bağlı ekonomik kayıpların oldukça yüksek olduğunu belirten Yılmaz, hastalık dolayısıyla hayvanların süt veriminde yüzde 15 ve et veriminde ise yüzde 10 düşme yaşandığını ayrıca hayvanların üreme performansını da ciddi yönde etkilediğini kaydetti.

Yılmaz: “Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup yüzde 80'lere varan oranlarda ölümlere yol açabilir. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemlidir. Hastalıktan korunmanın en önemli yolu, hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez aşılanmasıdır. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmelidir. Şap Aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade edilmeyerek veteriner sağlık raporu verilmemektedir” dedi.

Aşılama programları boyunca Nevşehir’de 2014 yılı Sonbahar Aşılama Programında 67 bin 269 baş büyükbaş hayvanın Şap aşısı ile aşılandığını ve işletmelere Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bastırılan Türkvet Kayıt sisteminin güncellenmesi ile ilgili eğitim lifletleri dağıtıldığını belirten Yılmaz, aşılama programlarında görev alan tüm personele, hayvan yetiştiricilerine, Üretici Birliklerine, Belediye Başkanlıklarına ve Köy Muhtarlarına teşekkür etti.
Kaynak: İHA