Kuşadası'nda Tahliye Edilen 114 Konut Mühürlendi

Kuşadası'nda meydana gelen toprak kaymasının ardından bölgede tehlike altında bulunan konutlarda başlayan tahliye işlemi tamamlandı.

Kuşadası'nda Tahliye Edilen 114 Konut Mühürlendi
3 gün içinde risk taşıyan 3 sitedeki 16 blokta bulunan 114 konuttan 223 kişi tahliye edilerek, otellere yerleştirildi. Tahliye edilen 114 konut mühürlenirken, Aydın Valisi Erol Ayyıldız, bugün Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy ile birlikte toprak kayması olan bölgede inceleme yaptı.
Kuşadası Sanayi Bölgesi’nde çevre yolu üzerinde Nisan ayında hafriyat çalışması başlayan bir alışveriş merkezinin bulunduğu bölgede Eylül ayında ilk toprak kayması meydana gelmiş, bir hafta önce sağanak yağmurlarla birlikte büyüyen toprak kamaları tehlike oluşturmaya başlamıştı. Mustafa Adalıoğlu Camii, Mücella Emgin, Dergah ve Özgün sitelerinin bulunduğu bölgedeki toprak kaymasının tehlikeli boyutlara ulaşmasının ardından yapılan tespitler sonucu 114 konutun riskli durumda olduğu belirlendi. Mühürlenen bu konutlardan 51'inde çeşitli nedenlerle yaşayan olmadığı tespit edildi. Diğer 63 konuttaki toplam 223 kişi ise evlerinden ayrılmak zorunda kaldı. Kuşadası Belediyesi mağdur vatandaşlardan cuma günü 180'ini bir apart otele yerleştirip, battaniye, elektrikli soba, kumanya, temizlik malzemeleri dağıttı.

Mağdur vatandaşlardan bazıları ise otel yerine yakınlarına misafir oldu.

BİLİMSEL İNCELEME YAPILACAK
Bu arada, Aydın Valisi Erol Ayyıldız, bugün Kuşadası'na girip, bölgede incelemelerde bulunarak, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Muzaffer Eryiğit ile belediye teknik ekibinden bilgi aldı. Zemin hareketliliğinin neden ve sonuçları hakkında üniversite görevlilerinin çalışmalar yaptığını, raporlar hazırladığını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Muzaffer Eryiğit, "Çeşitli üniversitelerden yardım istedik. Yarın Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden bir heyet gelecek. Hazırlanacak raporlar çerçevesinde bir yol haritası çizilecek" dedi.

Mağdur olan, evlerinden ayrılmak zorunda kalanların sorularını yanıtlayan Vali Ayyıldız, "İnceleme yapan teknik ekiplerin raporları doğrultusunda burası nasıl sağlamlaştırılır, bu yapılamayacaksa vatandaşların mağduriyeti nasıl önlenir bunlara öncelik verilecek. Belki binalar boşaltılacak bir daha girilemeyecek. Vatandaşın kesinlikle mağdur olması önlenecek. Üniversiteden rapor olmadan hiçbir işlem yapılamayacak" dedi.

VALİ AYYILDIZ: "SORUMLULAR VE İHMALİ GÖRÜLENLER HAKKINDA İŞLEM YAPILACAK"
Vali Ayyıldız ayrıca, üniversiteden gelecek raporların doğrultusunda burada yaşananlarla ilgili soruşturma da başlatılacağını belirterek, “İhmal veya denetimsizlik, soruna kim yol açtıysa mutlaka gerekli cezayı görecektir. Vatandaşı mağdur edenlere ve zamanında önlem almayan kişi ve kurumlara hiçbir şekilde müsamaha yapılmayacaktır“ diye konuştu.


Bilindiği gibi, toprak kaymasının meydana geldiği anda Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı buna yol açtığı iddia edilen inşaatın kaçak ve ruhsatsız olduğunu açıklamış, ancak sonradan buraya Özer Kayalı’nın kendisi tarafından hem inşaat ruhsatı hem de hafriyat izni verildiği ortaya çıkmıştı.

İNŞAATI YAPAN FİRMA VE ŞANTİYE ŞEFİNDEN AÇIKLAMA
Diğer taraftan, Kuşadası’nda toprak kaymasına yol açtığı iddia edilen sanayi bölgesi çevre yolu üzerinde alışveriş merkezi inşaatı yapan firma ile şantiye şefi açıklama yaparak, inşaat ruhsatları, hafriyat izinleri ve uzmanların bölgeyle ilgili raporunu basın mensuplarına dağıttı.

Müteahhit firma Ar Stil inşaat şirketinin yöneticisi Şükrü Şerif Keresetci ve şantiye şefi yetkin inşaat mühendisi Yusuf Güneş’in yaptığı yaptığı yazılı açıklamada, inşaatlarının kaçak olduğu yolundaki iddiaların doğru olmadığı belirtilerek, Mayıs ayında inşaat ruhsatı, Ekim ayında da hafriyat izninin Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı tarafından kendilerine verildiği söylendi. Kamuoyunun yanlış bilgilendirdiği kaydedilen açıklamada, iddia edildiği gibi bölgedeki toprak kaymasının kendi inşaatlarından kaynaklanmadığı belirtilerek, uzmanlara yaptırılmış raporlar gazetecilere gönderildi.
Kaynak: İHA