Er Meydanı Tarihle Bütünleşecek

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı er meydanının da içinde bulunduğu stadyum, Gençlik ve Spor Bakanlığınca yenilenecek.

Cihannüma, Adalet kasırları, Osmanlı Saray Muffağı, Saray Hamamı gibi Edirne Yeni Sarayı yapılarının içerisindeki betonarme stadyum, tarihi dokuya uygun şekilde düzenlenecek.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stadyumun yenilenmesi için şartlı ve süreli olarak Gençlik ve Spor Bakanlığına devredileceğini söyledi.

Stadyumun yenilenmesi konusunda daha önce de Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç ile görüştüğünü belirten Gürkan, şöyle konuştu:
"Stadyumun bir tarafıyla daha modern hale getirilmesi, mimari anlamda da Sarayiçi'nin tarihi dokusuna uygun haline getirilmesi için proje çalışmasına başlıyoruz. 25 yıllığına çayırın da bulunduğu stadyumu şartlı olarak bakanlığa devredeceğiz. Gençlik ve Spor Bakanlığı stadyumu yenileyecek ve 25 yıl boyunca müşterek kullanacağız. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri zamanında tümüyle Edirne Belediyesi kullanacak. Stadyum, Edirne sarayının içerisindeki dokuya uygun olarak yapılacak."
Gürkan, stadyumun altında güreş spor okulları ve hediyelik eşya dükkanlarını kurulmasının düşünüldüğünü aktardı.
Sarayiçi alanının sadece güreşler nedeniyle yılda bir kez değil her zaman hareketli olmasını sağlamak istediklerini dile getiren Gürkan, "Bir turizm destinasyonu olsun istiyoruz. Proje bittikten sonra tur programlarına uygun olarak gösteri güreşleri yapacağız. Stadyuma girişi belki de ücretlendireceğiz. Stadyumu, Edirne'nin birlikte kullanacağı, Edirneli çocukların, Edirne insanın yararlanacağı bir yer haline getireceğiz" diye konuştu.


- Sazlıklarla çevrili çayırdan, betonarme yapıya

Osmanlı'nın kuruluşunun ilk yıllarından itibaren geleneksel hale gelen Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Samona ile Sarı Hızır köyleri arasında bulunan çayırda yapılırdı. Bölge, Lozan Antlaşması'nın ardından Yunanistan sınırları içerisinde kaldığı için güreşler 1924'ten bu yana Sarayiçi'nde yapılmaya başlandı.
Etrafı sazlıklarla çevrili er meydanı, 1985'te dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın talimatıyla yenilendi. İlk etapta şeref tribünü ve şehir yönüne doğru olan tribünler betonarme olarak yeniden yapıldı, üzeri de uzay çatıyla kapatıldı. 1992'ye kadar geçen sürede tribünlerin hakem kulesinin tarafındaki bölümü eski halinde hizmet verirken, o yıl Kırkpınar'a gelen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in talimatıyla buranın da yapımı için çalışmalara başlandı. Tribünler, 1996'da tamamlandı.
Kaynak: AA