Batı Afrika'daki Ebola Salgını

Almanya'da Hamburg Üniversite Hastanesinin (UKE) Ebola virüsüne karşı ürettiği aşının test edilmeye başlandığı bildirildi.

Hamburg Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, Ebola virüsüne karşı üretilen potansiyel bir aşının klinik testlerinin ilk aşamasına başlandığı kaydedildi.
Paul-Ehrlich-Enstitüsü ve Hamburg Etik Komisyonu'nun Almanya'da 30 gönüllü üzerine araştırma yapılmasına izin verdiği ifade edilen açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tahsis edilen maddenin çeşitli hayan testlerinden başarılı bir şekilde geçtiği kaydedildi.
Açıklamada sözlerine yer verilen UKE Yönetim Kurulu Başkanı Christian Gerloff, UKE'nin bu şekilde Alman Enfeksiyon Araştırmalar Merkezi'nin bilim adamları ve uzmanlarıyla Ebola salgınına karşı mücadele sürdürmesinden dolayı mutlu olduklarını belirtterek, Ebola virüsüne karşı bir aşının geliştirilmesinin ilgili bölgelerdeki insanlar için orta ve uzun vadede bir nimet olacağını vurguladı.
UKA Poliklinik Direktörü Ansgar Lohse de ilk aşama araştırmalarından maddenin insanlara uyumluluğunun ve vücuttaki etkisinin test edildiğini ifade ederek, katılımcılarda vücutta yeterince antikor oluşturup oluşturmadığı veya aşının istenmeyen reaksiyonları ortaya çıkarıp çıkarmayacağının izleneceğini belirtti.

UKE'de 30 gönüllüye potansiyel aşının enjekte edileceği ifade edilen açıklamada, gönüllülere verilecek maddeden dolayı Ebola virüsü geçme riskinin bulunmadığı bildirildi.

Gelecek haftalarda gönüllerle potansiyel aşının vurulacağı ifade edilen açıklamada, araştırmanın 6 ay süreceği vurgulandı.
Öte yandan Federal Sivil Koruma ve Afet Yardım Ofisi Başkanı Christoph Unger, bugün Bad Neuenahr-Ahrweiler kentinde yaptığı açıklamada, gelecek aylarda Almanya'da Ebolo şüpheli vakaların beklendiğini kaydetti.

Bir taraftan grip mevsiminin başladığına, diğer taraftan yardım amaçlı Batı Afrika'ya gidenlerin döneceğine işaret eden Unger, ancak gerçekten söz konusu virüsün bulaşanların bireysel vakalar olacağını bildirdi.
Liberya, Gine ve Sierra Leone'de Ebola salgını nedeniyle yaklaşık 5 bin kişinin yaşamını yitirdiği ifade ediliyor. İlk kez 1976'da Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülen Ebola virüsü kusma, ishal, iç ve dış kanamalara neden oluyor.
Kaynak: AA