Libya'daki Tobruk Hükümeti Başbakanı Sini, Mısır'da

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Libya'da mezhepçilik ve kabilecilik anlayışından uzak ulusal bir ordunun kurulmasını desteklediklerini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Sisi, Libya'daki Temsilciler Meclisi Hükümeti Başbakanı Abdullah es-Sini'yi, başkent Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.
Libya halkının tercihlerine saygı duyduğunu ve "meşru yönetime" destek için elinden gelen çabayı sarfedeceğini belirten Sisi, Libya'da istikrarın sağlanması için silahların toplanmasının önemine vurgu yaparak, "Mezhepçilik ve kabilecilikten uzak ulusal Libya ordusunun kurulmasına ve ülkedeki meşru yönetime destek veriyoruz" ifadesini kullandı.
Sisi, Mısır'dan sağlık ve eğitim alanlarında ülkesine yardım talep eden Sini'ye Libya'nın yeniden imarına tam destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi.
Beraberindeki heyetle dün Kahire'ye gelen Abdullah es-Sini, Mısır Başbakanı İbrahim Mihlib'le de bir araya gelmişti.
Libya'nın geçici meclisi Milli Genel Kongre (MGK) üyesi bazı milletvekilleri başkent Trablus'tan ayrılıp, ülkenin doğusundaki Tobruk kentinde Temsilciler Meclisi adı altında çalışmalara başlamıştı. Sini, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi tarafından yeniden hükümeti kurmakla görevlendirilmiş, 23 Eylül'de de parlamentodan güvenoyu almıştı.
Trablus'ta ise MGK'nın görevlendirdiği Ömer el-Hasi başkanlığındaki "Ulusal Kurtuluş Hükümeti" ise 2 Eylül'de MGK'dan güvenoyu almıştı.
Mayıs ayında Halife Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla ortaklaşa başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata merkezli devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus merkezi yönetimi tarafından engellenmiş, ülkedeki silahlı güçler Trablus merkezli MGK'nın desteklediği Fecr Kuvvetleri ile Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nin desteklediği Hafter'e bağlı milisler şeklinde ikiye bölünmüştü.
Ülkedeki İslami eğilimli devrimciler Tobruk'ta kurulan hükümeti, "Onur Savaşı" adı altında devrimci gruplarla savaşan ve darbe girişiminde bulunan emekli Tuğgeneral Halife Hafter'i desteklemekle suçluyor.
Hafter, 16 Mayıs'ta hükümet yanlısı ve devrimci bazı grupları terörist ilan edip bunlara karşı "Onur Savaşı" başlattığını duyurmuştu. Özellikle ülkenin doğusunda Hafter'e bağlı güçlerle "Bingazi Devrimciler Şurası" adı altında toplanan devrimci silahlı gruplar arasında çatışmalar zaman zaman devam ediyor.
Trablus Hükümeti, darbe girişimini Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri yönetimlerinin desteklediğini ileri sürerken, Hafter'i destekleyen Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, Fecr kuvvetlerini Sudan ve Katar'ın desteklediğini iddia ediyor.
Kaynak: AA