Katalonya'da Bağımsızlık Yanlısı Girişimler

İspanyol hükümeti, geçtiğimiz hafta Katalonya parlamentosunda kabul edilen, 9 Kasım'daki referandumla bağlantılı olarak "seçim kurulu" kurulmasına ilişkin kararı Anayasa Mahkemesi'ne itiraz etti.

İspanyol hükümetinin yasal girişimlerine aracılık eden Devlet Avukatlığı kurumu tarafından yapılan itiraza gerekçe olarak, söz konusu "Seçim Kurulu"nun, Anayasa Mahkemesi tarafından askıya alınan Katalonya yerel halk oylaması yasasıyla bağlantılı olması gösterildi.
Geçtiğimiz 6 Ekim'de İspanyol hükümetinin itirazlarını kabul eden Anayasa Mahkemesi, Katalonya parlamentosunun çıkardığı yerel halk oylaması yasasını ve 9 Kasım'da ilan edilen bağımsızlık yanlısı referandum kararını askıya almıştı. Mahkemeden şimdi de Katalan parlamentosundaki Seçim Kurulu'nun iptal edilmesi istenmiş oldu.
Gelişmeler üzerine, Seçim Kurulu'nun 7 üyesinden biri olarak atanan Siyasi Bilimler Profesörü Joaquim Brugue, kuruldan istifa ettiğini açıkladı.

Brugue, "9 Kasım'daki referandumun demokrasi açısından hiçbir garanti vermemesi ve Katalan hükümetinin tarafsız olmamasından dolayı istifa ettiğini" söyledi.

Bu arada İspanya Devleti Başsavcısı Eduardo Torres Dulce, bugün İspanyol gazetecilere yaptığı açıklamada, Katalonya'da yaşanan bağımsızlık yanlısı girişimlerde Ceza Yasası'na göre suç işleyen birinin tespit edildiği anda, "kim olursa olsun, hiçbir şüpheye girmeden ve vakit kaybetmeden savcılığın harekete geçeceğini" söyledi.

Başsavcı Dulce, Anayasa Mahkemesi'nin 9 Kasım'daki referandumu askıya alma kararından sonra Katalonya'daki tüm gelişmeleri çok dikkatli bir şekilde takip ettiklerini belirterek, savcılığın "maksimum tarafsızlıkla" çalıştığını vurguladı.
Öte yandan Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Sözcüsü Francesc Homs, bir Katalan radyosuna bugün verdiği demeçte, referandumun 9 Kasım'da yasal olarak gerçekleşebilmesi için gelecek 15 Ekim'e kadar Anayasa Mahkemesinin askıya aldığı kararları kaldırması gerektiğini söyledi.

Anayasa Mahkemesinin kararını vermesi için önünde 5 aylık süre bulunurken, ekimde mahkemenin hiçbir karar almaması ve referandum üzerindeki durdurma kararının bu şekilde devam etmesi tahmin ediliyor.
Kaynak: AA