İsveç'in Filistin'i Bağımsız Devlet Olarak Tanıma Kararı

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, İsveç hükumetinin Filistin'i devlet olarak tanıyacağı yönündeki açıklamasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

Maliki yaptığı yazılı açıklamada, "Bağımsız devletini kurması ve geleceğini tayin etmesiyle ilgili Filistin halkının meşru haklarını destekleyen İsveç'e şükranlarımızı sunuyoruz" ifadesini kullandı.
Filistin'i henüz tanımamış diğer Avrupa Birliği ülkelerine "adil barışı tesis etmek ve İsrail hükumetine güçlü bir mesaj göndermek" üzere İsveç'i örnek alma çağrısında bulunan Maliki, Avrupa Birliği ülkelerinin İsrail'in yerleşim birimi inşa faaliyetlerine tepki göstererek sergilediği tutumdan övgüyle söz etti.
Maliki ayrıca bu ülkelerden, barış sürecine yönelik yıkıcı bir politika izleyen İsrail hükumetine baskı için etkili adımlar atmasını talep etti.
İsveç'in yeni seçilen merkez-sol hükumeti Filistin'i devlet olarak tanıyacağını bildirmiş, "İsrail ile olan sorunlar, uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm ile aşılabilir" açıklamasını yapmıştı.
İsveç'in Filistin'i tanıması, AB üyesi iken Filistin'i tanıyan ilk ülke olması sebebi ile önem kazanıyor. Macaristan, Polonya ve Slovakya gibi ülkeler AB üyesi olmadan önce Filistin'i devlet olarak tanımıştı.
Kaynak: AA