Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ayn el Arap'taki (Kobani) çatışmalara ilişkin, "Bölgede gelişen her olayla birlikte 'çözüm süreci biter, şu, bu olmazsa çözüm süreci biter' demek, çözüm sürecini anlamamak demektir" dedi.

Çelik, Adana Havaalanı'nda, bir gazetecinin "Kobani düşerse çözüm süreci biter iddialarına ne diyorsunuz?" sorusu üzerine, çözüm sürecinin Türkiye'nin milli projesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, milli birlik ve kardeşlik, çözüm süreciyle Türkiye içindeki silahlı unsurların ülke toprakları dışına çıkarılmasını amaçladığını ifade eden Çelik, şunları kaydetti:
"Bu süreç de kendi takvimi içinde son derece dinamik bir şekilde işlemektedir. Bölgede gelişen her olayla birlikte 'çözüm süreci biter, şu, bu olmazsa çözüm süreci biter' demek, bu çözüm sürecini anlamamak demektir. Bu bir şantaj üslubudur ve ayrıca içerisinde bir mantık zinciri de yok. Bizim Kobani meselesine gösterdiğimiz duyarlılık başka şeydir, çözüm süreci başka şeydir. Ama bunu söylerken şöyle bir taktik uyguluyorlar, Türkiye'yi bir bakıma 'Kobani'ye sahip çıkmak istiyorsan bunu Kobani'ye insanlık meselesi olarak değil, PYD denen örgütün çıkarları açısından yaklaş' diye zorlamaya çalışıyorlar. Biz bunların ne yapmaya çalıştığını görüyoruz. Biz PYD'nin de orada makul bir tutum izlemesi halinde onu da dışlayan bir şey içerisine girmeyiz ama bize ne yapacağımız söylenirken örgütsel çerçeveye oturtulmasına da iyi yaklaşmayız."
Çelik, çözüm sürecinin kendi takviminde ilerlediği gibi ülke etrafındaki olayların, Türkiye'nin güvenlik, iç istikrarını olumsuz etkilememesi için de tedbir alındığına dikkati çekti.
Çelik, "Hiç kimse merak etmesin, Türkiye'de çok iyi çalışılmış süreçlerdir bunlar. Türkiye'de hükümet gündemine hakim, dirayetli ve istikrarlı bir şekilde ülke yönetilmektedir. Etrafımızdaki bu olumsuz sürece bakarak ülkemizin barış içinde bir bayrama daha ulaşmış olmasının kıymetini bilelim" dedi.

- Tampon bölge
Çelik, bir gazetecinin, "Tampon bölge kurulması ve yabancı askerlerin gelmesi, ülke için bir sıkıntı doğurur mu?" sorusu üzerine, Türkiye'ye yönelik daha büyük göç dalgaları ve güvenlik riskleri sözkonusu olabileceğini, sınırın ilerisinde bu sorunların karşılanması gerektiğini kaydetti.

"Türkiye'nin burada bir tampon bölge talep etmesi, Türkiye'nin milli güvenliği açısından da gereklidir" diyen Çelik, şöyle devam etti:
"Bugün koalisyon güçleri ya da başkaları, IŞİD'i bombalayarak durdurma şeklinde bir yaklaşım üretiyorlar. Siz oradaki insanların güvenliğini sağlamak istiyorsanız en önce Esed rejiminin uçakları başta olmak üzere buradaki bölgeyi uçuşa yasak bölge ilan edeceksiniz ki orada o bölgelerde devlet ya da bir takım örgütler eliyle oluşturulan katliamı durdurabilesiniz."
Çelik, bölgenin "10 yılda bir bir takım örgütlerin bombalanması, operasyonların yapılması, arkasından kısa bir istikrar, arkasından yeniden radikal örgütlerin ortaya çıkması" kısır döngüsünden kurtarılması gerektiğini de vurguladı.
Türkiye'nin buralara kapsamlı, halkların her kesimini kucaklayacak siyasi strateji ile yaklaşılmasını söylediğini aktaran Çelik, "Aksi halde dışarıda bıraktığınız unsurlar bir süre sonra radikalleşir, bu ülkelerin istikrarını zedeleyici tutumlar ortaya koyabilir. Dolayısıyla bu çerçevede yaklaştığınız zaman Türkiye'nin bakış açısının çok doğru bir bakış açısı olduğu bir kez daha görülmüştür. Mesele, güvenlik meselesi olduğu kadar bu meselenin çok büyük bir denklemde doğru bir siyasi yaklaşıma ve stratejiye oturtulması meselesidir" diye konuştu.

- Turizm
Bakan Çelik, "Türkiye'nin, döneminizde turizmden istediği payı aldı mı?" sorusuna karşılık, son 12 yılda Türkiye'nin kültürel varlıklara sahip çıkma performansının cumhuriyet tarihinden fazla olduğunu söyledi.

Türkiye'ye 10 yıl önce 13 milyon turist geldiğini, bu sayının yerli turistle 37 milyona ulaştığını vurgulayan Çelik, "Bu sene 40 milyona inşallah yaklaşacağız. Biz, dünyada turist çekmede 6, Avrupa'da 4, turizmden elde ettiğimiz gelir bakımından da dünyada ilk 10 içindeyiz. 2023'te 50 milyon ziyaretçi ve 50 milyar geliri hedefliyoruz" dedi.

(Bitti)
Kaynak: AA