Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Diyarbakır'da

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kepenk kapatma eylemine ilişkin, "Birileri vatandaşları bu bayram havasında huzursuz etmeye, esnaf 3 kuruş kazanacak, satış yapacak, onu engellemeye, bunun üzerinden de bir politik rant elde etmeye çalışıyor. Bunlar doğru hareketler, davranışlar değil" dedi.

Bakan Eker, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret etti. Eker, burada yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın Türkiye'nin sayılı büyük kentlerinden biri ve tarihi bir kültür merkezi olduğunu belirtti.

Diyarbakır'ın değerleriyle insan kültür mirasına önemli katkılar sunan bir şehir olduğunu kaydeden Eker, ancak son 40 yıl içerisinde şehrin tek boyutlu ve gündemli olduğunu, sürekli şiddetin, terörün, kavganın, gözyaşının, kanın işlendiği tek konuyla anlatıldığını söyledi.

Kentte farklı dinlerin, etnik yapıların binlerce yıl barış içerisinde yaşadığı bir tecrübenin bulunduğunu anlatan Eker, şehrin artık tek boyutluluktan çıkarıp, çok boyutlu bir perspektifle değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Ortadoğu'da, kan, gözyaşı ve çatışmaların olduğunu ifade eden Eker, şöyle konuştu:
"Türkiye bu coğrafyadaki çatışmalara rağmen huzur ve güvenin olduğu bir ülke. İnsanlar bundan dolayı gelip topraklarımıza sığınıyor. Biz de kardeşlerimize, komşularımıza, dindaşlarımıza, soydaşlarımıza bu zulümden kaçan insanlara kucağımızı açtık. Onları misafir ediyoruz. Bizim temennimiz barışın ve huzurun onların topraklarına da gelmesi ve sığınan kardeşlerimize elimizden geldikçe yaralarını sarmak ve yardımcı olmaktır. Hükümetimiz ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlar bunun çabası içerisinde."
- "Esnafın üzerinde bu baskıların olmamasını temenni ediyoruz"
Eker, kepenk kapatma eyleminin, halkın doğrudan katıldığı ve kendi tercihiyle yaptığı bir eylem olmadığını, esnafın üzerine bazen psikolojik bazen de farklı baskılar oluşturulduğunu vurguladı.
Bunların barış ortamını, çözüm sürecini zehirleme teşebbüsü olduğuna dikkati çeken Eker, bunları münferit olarak değerlendirdiklerini aktardı.
Hükümet olarak tutumlarının belli olduğunu bildiren Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bakanlar Kurulu'nda çözüm süreciyle ilgili bir karar yayınladık. Bu topraklarda yaşayan 76 milyon arasında barış nasıl tesis edilir, huzur nasıl sağlanır, onun gayreti içerisindeyiz. Ama birileri vatandaşları bu bayram havasında huzursuz etmeye, esnaf üç kuruş kazanacak, satış yapacak, onu engellemeye, bunun üzerinden de bir politik rant elde etmeye çalışıyor. Bunlar doğru hareketler, davranışlar değil. Bu tür baskıların tekrarlanmamasını, esnafın üzerinde bu baskıların olmamasını temenni ediyoruz."
- Başbakanlık Tezkeresi
Bir gazetecinin, "TBMM'de kabul edilen Başbakanlık Tezkeresi'ne CHP ve HDP'nin destek vermemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Eker, bunu bir çelişki olarak değerlendirdiklerini aktardı.
Eker, "Hem IŞİD'ten bahsedeceksiniz, hem de IŞİD'e karşı alınabilecek tedbirler ile ilgili yetki istiyoruz, o yetkiyi vermeyeceksiniz, ret edeceksiniz. Bu anlaşılır bir şey değildir. Böyle davranışları da milletimiz hoş görmüyor. Millet hesabını seçimde veriyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA