İtalya'da Cumhurbaşkanının Mafya Davasında İfade Vermesi

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun aktif görevdeyken bir davada ifade vermesi ülkede ana gündem konusu oldu.

İtalya'da bir dönem mafyanın yaptığı suikast ve sabotajlarla gündemde olan Palermo kentinde süregelen ve 1990'lı yılların başında "devlet ile mafyanın görüştüğü"ne dair davada devletin zirvesindeki isim bir ilke imza atarak ifade verdi.
Napolitano'nun halen görevde olması ve yasalara göre başka bir yerde ifade verememesinden ötürü Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'nin "sağır salonu" olarak tabir edilen Branzino Salonu'nda dün gerçekleşen bu tarihi olaya ilişkin saraydan yapılan açıklamada, oturumun üç saat sürdüğü belirtildi.
Savcı, hakim ve davaya müdahil avukatların bulunduğu tarihi oturumun ardından İtalyan basını, bu konuyu bugün geniş şekilde işledi.
La Repubblica gazetesi, Cumhurbaşkanı Napolitano'nun savcılara söylediği iddia edilen, "Anlaşma var mı bilmiyorum ama mafya devlete şantaj yapmak istiyordu" sözlerini manşetine taşıdı. Il Messaggero gazetesi de "Cumhurbaşkanı: Anlaşmaları hiç bilmiyorum" ifadesini başlığa çekerken, Napolitano'nun bu davada ifade vermesi gerektiğine dair haberleriyle bilinen "Il Fatto Quotidiano" gazetesi ise "Napolitano, sonunda konuştu ve mafyanın şantajını onayladı" manşetini attı.
Basında yer alan haberlere göre, davanın kamuoyunda bilinen adıyla "devlet-mafya görüşmesi" ifadesinin, Cumhurbaşkanı'nın ifadesinin alındığı oturumda hiçbir şekilde taraflar tarafından zikredilmediği, ancak savcılığın bu konunun etrafında sorular yönelttiği belirtildi. Haberlere göre, Cumhurbaşkanı Napolitano da sorular karşısında devlet ile mafyanın görüşüp bazı gizli anlaşmalara vardığına dair bir bilgisi olmadığını vurguladı.
Tarihi oturuma katılan savcıların basınla paylaştığı bilgiler uyarınca Napolitano'nun oturum sırasında son derece uyumlu ve bütün sorulara cevap verme eğiliminde olduğu aktarıldı.
Cumhurbaşkanı Napolitano'nun tanık olarak ifade vermesine ilişkin hükümet kanadından Başbakanlık Müsteşarı Graziano Del Rio'dan açıklama geldi. Del Rio, Napolitano'nun kurumsal bir saygı örneği vererek, büyük bir ağırbaşlılık ve ciddiyetle vatandaşlık görevini yerine getirdiğini belirtti.

Müsteşar Del Rio, Napolitano'nun kanunlar önünde herkesin eşit olduğunu davranışlarıyla gösteren bir devlet adamı olduğunu ifade etti.

İtalya'da 1990'lı yılların başında Sicilya'daki hakim mafya örgütü Cosa Nostra ile mücadele eden savcılar Giovanni Falcone ile Paolo Borsellino'nun peş peşe suikastlara kurban gitmesi ve o dönem artan bombalama olaylarının önüne geçilmesi için devlet yetkililerinin mafya ile görüştükleri ve bu saldırıların durması karşılığında mafya ile mücadelenin yavaşlatıldığı anlaşması yapıldığı iddia ediliyor.
O dönemde parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi Başkanı olan Napolitano'nun bu görüşmelerden haberdar olabileceği dönem dönem gündeme gelmişti. Napolitano'nun hukuk müşaviri Loris D'Ambrosio'nun, dönemin İçişleri Bakanı Nicola Mancino tarafından arandığı ve konuşmanın bir mafya babasının korunması üstüne olduğu 2012 yılında ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine, kamuoyunda bir kesimde Napolitano'nun davanın gidişatını değiştirebileceğine dair kanaatler oluştuğu basına yansımıştı.
Napolitano, dünkü oturumda 2012 yılında kalp krizinden yaşamını yitiren eski müşaviri D'Ambrosio'yu devletin sadık hizmetkarı olarak tanımlamıştı.
Yaklaşık 20 yıldır zaman zaman ülke gündeminin ilk sıralarına gelen soruşturma ve takibinde açılan davada, eski bakanlar Nicola Mancino, Calogero Mannino, eski Senatör tutuklu Marcello Dell'Utri'nin yanı sıra Cosa Nostra mafya örgütünün lideri Toto Riina gibi isimler sanıklar arasında geçiyor. Davanın karara bağlanmasının birkaç yıl sürebileceği ifade ediliyor.
Kaynak: AA