Başbakan Davutoğlu'nun 'Stratejik Derinlik' Kitabı 100| Baskıyı Yaptı

BaşŸbakan Ahmet DavutoğŸlu'nun "Stratejik Derinlik: Türkiye'nin Uluslararası Konumu" kitabının 100| baskısı yapıldı.

Siyasal hayatta faal bir rol oynamaya başŸlamadan önce bir akademisyen olarak tanınan, ulusal ve uluslararası gelişŸmeleri akademik bilgisinin imkanlarıyla harmanlayan BaşŸbakan Ahmet DavutoğŸlu'nun kitapları ilgi görmeye devam ediyor.
Küre Yayınları tarafından ilk defa Nisan 2001'de yayımlanan Stratejik Derinlik, DavutoğŸlu'nun dışŸişŸleri bakanlığŸı görevine geldiğŸi 2009'a kadar 8 yılda 29 baskı yaptı. DavutoğŸlu'nun 5 yıl boyunca yürüttüğŸü dışŸişŸleri bakanlığŸı görevi süresince gördüğŸü yüksek taleple 62 baskısı daha gerçekleşŸtirilen kitap, DavutoğŸlu'nun başŸbakanlık için adaylığŸının açıklandığŸı günlerde 91. baskısıyla raflardaydı.
Stratejik Derinlik, DavutoğŸlu'nun başŸbakan olmasından bugüne kadar geçen iki ayda ise artan ilgi dolayısıyla 9 baskı daha yaparak 100| baskıya ulaşŸtı. Farsça, Arapça, Arnavutça ve Yunanca olmak üzere 4 dile çevrilen, Sırpçası ise baskı aşŸamasında olan kitabın Bulgarca'ya tercüme edilmesi de gündemde yer alıyor.

- Yeni kitap çalışŸmaları da sürüyor

İlk baskısı Mayıs 2002'de gerçekleşŸtirilen "Küresel Bunalım" kitabında ise Ahmet DavutoğŸlu ile 11 Eylül çerçevesinde yapılan mülakatlar bir araya getirildi.

DavutoğŸlu, 2009'da dışŸişŸleri bakanı olana kadar 11 kez basılan Küresel Bunalım, şŸu anda 38. baskısıyla raflarda bulunuyor. Küresel Bunalım ayrıca Arnavutça'ya da tercüme edildi.
"Teoriden PratiğŸe: Türk DışŸ Politikası ǜzerine KonuşŸmalar" da DavutoğŸlu'nun Küre Yayınları'ndan çıkan bir diğŸer kitabı. Mart 2013'te basılan kitap, DavutoğŸlu'nun 2002-2009 yılları arasında çeşŸitli medya kuruluşŸlarına verdiğŸi mülakatlardan oluşŸuyor. İlk baskısı tükenmek üzere olan bu kitabın da ikinci baskısı yakında yapılacak.
Ahmet DavutoğŸlu'nun 1993'te yayımladığŸı "Alternative Paradigms" adlı çalışŸmasının Türkçe çevirisi de yayınevinin tezgahında hazırlığŸı süren çalışŸmalar arasında bulunuyor. DavutoğŸlu'nun eski ve yeni yazdığŸı makalelerinden oluşŸacak "Medeniyet ve şžehir", "Medeniyet Harmanı: Osmanlı-Tarihi DerinliğŸe Bir Mukaddime" ile "Din ve Modernite" başŸlıklı kitap çalışŸmalarının hazırlıkları da devam ediyor.

- "Teorinin pratiğŸin sınamasına tabi olması büyük bir sorumluluk"

DavutoğŸlu, "Stratejik Derinlik" kitabının önsözünde, tarihinin belki de en önemli dönüşŸümlerini yaşŸayan Türkiye'nin, yine tarihin belki de en yoğŸun değŸişŸimine sahne olan bir uluslararası çevre içinde yeniden şŸekillendiğŸini ifade ediyor.
Bu dinamik süreçte mantıki açıdan tutarlı, zaman-mekan idraki içinde anlamlı ve konjonktürel açıdan geçerli bir stratejik analizin önemine değŸinen DavutoğŸlu, "Tarihi etki bakımından kalıcı olacak stratejik anlamlandırmalar, dinamik dönüşŸümlerin yaşŸandığŸı bunalımlı geçişŸ dönemlerinde önem kazanır. Bugün herşŸeyden önce daha çok, ülkenin geleceğŸine alternatif bakışŸ açıları getirecek stratejik analiz çerçevelerine ihtiyaç vardır. Bu eser de temelde bu doğŸrultuda mütevazı bir katkı olma iddiası taşŸımaktadır" değŸerlendirmesini yapıyor.
DavutoğŸlu, Stratejik Derinlik kitabının zaman idraki açısından tarihten geleceğŸe, mekan idraki açısından da merkezden çevreye stratejik bir köprü oluşŸturması temennisinde bulunuyor.
"Teoriden PratiğŸe: Türk DışŸ Politikası ǜzerine KonuşŸmalar" kitabının sunuşŸ bölümünde kendisiyle yapılan söyleşŸide ise DavutoğŸlu, Stratejik Derinlik'te ortaya konan teorinin bu kadar kısa bir süre içinde pratiğŸin sınamasına tabi olmasının ve bu sınamanın bizzat yazarının içinde bulunduğŸu uygulama sürecinde yaşŸanmasının kendisi açısından büyük bir entelektüel ve ahlaki sorumluluk alanı doğŸurduğŸunu dile getiriyor.

- "Hiçbir zaman ara vermeyi düşŸünmediğŸim derslerime ara vermek zorunda kaldım"

Teoriden PratiğŸe kitabında başŸbakan başŸdanışŸmanlığŸı görevi dolayısıyla akademik hayattan pratik uygulamalara geçişŸiyle ilgili anekdotlara da yer veren DavutoğŸlu, şŸunları söylüyor:
"BaşŸdanışŸmanlık görevi teklif edildiğŸinde, bu görevin sorumluluk alanı ve yetkileri bağŸlamında teorik ve tecrübi bir bilgiye sahip değŸildim. Zihnimde ilk canlanan intiba, istişŸari bir ilişŸki çerçevesinde bir görev yürüteceğŸim, dolayısıyla akademik çalışŸmalarım itibarıyla radikal bir değŸişŸim yaşŸanmayacağŸı yönündeydi. Dolayısıyla hayat akışŸımın temelde etkilenmeyeceğŸi kanaatiyle göreve başŸladım. Bunun içindir ki dönemin BaşŸbakanı Sayın Abdullah Gül ve AK Parti Genel BaşŸkanı Sayın Recep Tayyip ErdoğŸan ile yaptığŸım görüşŸmelerde üniversitedeki derslerimi sürdüreceğŸimi ve ailemi Ankara'ya taşŸımayı düşŸünmediğŸimi özellikle vurguladım.
Ancak içine girdiğŸim pratik, bu ilk kanaatimin geçersizliğŸini kısa bir sürede gösterdi. Görevi üstlenir üstlenmez Irak, AB ve Kıbrıs bağŸlamında yürütmeye başŸladığŸımız yoğŸun müzakereler, bu görevin salt bir istişŸare değŸil, yoğŸun bir icra boyutu da ihtiva ettiğŸini birkaç hafta içinde tereddüde mahal bırakmaksızın ortaya koydu. Hayatımda hiçbir zaman ara vermeyi düşŸünmediğŸim derslerime, 17 Aralık 2004 öncesi AB müzakereleri dolayısıyla yoğŸun bir şŸekilde Avrupa başŸkentlerinde bulunduğŸum 2004 Ekim'inden itibaren ara vermek zorunda kaldım; hala üniversite ve ders ortamına her girdiğŸimde, hayat boyu süreceğŸine inandığŸı ilk sevdasından uzaklaşŸan aşŸığŸın hüznünü yaşŸarım."
DavutoğŸlu, "Teoriden PratiğŸe" kitabında insanlık tarihini şŸekillendiren birçok medeniyet birikiminden harmanlanan tarihi ve çok boyutlu eşŸsiz coğŸrafyasıyla Türkiye'nin tarihi akışŸın seyrini belirleyebilecek ülkelerin başŸında geldiğŸini vurguluyor.
Bu kitabı oluşŸturan metinlerin özelliğŸi ve özgünlüğŸünün, tarih akarken ve süreç işŸlerken konuşŸulmuşŸ ve yazıya dökülmüşŸ olmalarında yattığŸını belirten DavutoğŸlu, "Bir siyaset yapımcı olarak tarihin şŸekillenme süreci içinde bulunurken, bir taraftan da tarih yazımına katkıda bulunmaya çalışŸmanın doğŸurabileceğŸi sonuçların farkındayım. Ancak tarihin bu derece hızlı aktığŸı dönemlerde yaşŸanan olaylar çok kısa sürede tarih haline dönüşŸür ve an ile tarihi ayırt etmek gittikçe zorlaşŸır. Olayları içinden yaşŸamama rağŸmen, ben dahi bu metinleri yeniden okuduğŸumda, üzerlerinden çok uzun yıllar geçmişŸ hissine kapıldım. ǜmit ederim ki, bu metinler tarihi süreçlerin daha doğŸru anlaşŸılmasına katkıda bulunur" ifadelerini kullanıyor.
DavutoğŸlu, Küresel Bunalım kitabında ise 12 yıl arayla meydana gelen Berlin Duvarı ve İkiz Kulelerin yıkılması olayları ekseninde, küresel bunalımın felsefi ve stratejik boyutlarını ele alırken, bu bunalımın batı ve doğŸu toplumlarının yanı sıra Türkiye üzerinde yapacağŸı etkileri tartışŸıyor.
 
Kaynak: AA