Karadenizli Balıkçının Gözü Hamside

Denizlerde 1 Eylül'de sona eren av yasağının ardından bol miktarda avlanan palamutla yüzü gülen Karadenizli balıkçıların gözü adına şiirler yazılan, şarkılar bestelenen, Karadeniz hamsisinde.

Karadenizli'nin sofrasında ayrı bir yeri bulunan hamsinin yolunu gözleyen balıkçılar, avlanma öncesi umutlarını koruyor.
Ordu Kumbaşı Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, resmi bir dayanağı olmamasına karşın palamudun bol olduğu yıllarda hamsinin hep az olduğuna işaret etti.
Karadeniz hamsisinin etinin daha yağlı ve lezzetli olması nedeniyle vatandaşların özellikle tüketmeyi tercih ettiğini ifade eden Aydemir, şöyle konuştu:
"Genel anlamda palamut başta olmak üzere istavrit, çinekop gibi balıklar çok iyi çıktı. Haliyle balıkçılarımızın yüzü güldü. Hamsi sezonunun da iyi olacağını düşünüyoruz ama genelde tam bilimsel bir açıklaması olmamasına karşın palamudun bol olduğu yıllarda hamsimiz biraz düşük oluyor. Gerek tarım müdürlüklerimizden aldığımız veriler gerekse eski yıllara bakarsak bu hep böyle olmuş. Bu sezon palamut bol miktarda avlanıyor. İnşallah tam tersi bir sezon yaşarız."
- "Hamsinin kulağına kar suyu kaçtı"
Aydemir, bir hafta sonra Karadeniz hamsisinin tezgahlardaki yerini alacağını beklediklerini vurgulayarak, "Yaylalara kar yağmasıyla birlikte hamsinin kulağına kar suyu kaçtı. Bu şu anlama geliyor hamsi kar suyunu yediği için daha çok yağlanıyor ve iri oluyor. Sanıyorum bir hafta sonra Karadeniz hamsisi çıkacaktır. Biraz geç kalındı gibi ama zaten biz hamsi avlanma sezonu olarak 1 Kasım tarihini söylemiştik" ifadelerini kullandı.
- "Hamsi daha fazla kazandırıyor"
Hamsinin çok avlandığı için diğer balıklara oranla kazancının daha fazla olduğunu belirten Aydemir, şunları kaydetti:
"Diğer balıklar toplu şekilde gezmezler. Hamsi ise toplu şekilde gezer. 500 ton, 250 ton şeklinde avlanır. Haliyle balıkçılarımız tek seferde çok miktarda hamsi avlama şansına sahipler. Bu beraberinde tabii ki bol kazanç getiriyor. Hamsinin hem vatandaş hem balıkçı gözünde farklı yere sahip olması buradan geliyor."
Kaynak: AA