Türkiye'nin İlk Acil Müdahale Gemisi Denize İndirildi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin ilk Acil Müdahale Gemisi olan Nene Hatun gemisinin Yalova'daki denize indirme törenine katıldı.

Türkiye'nin İlk Acil Müdahale Gemisi Denize İndirildi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü için Türkiye'de ilk kez üretilen 87 metre uzunluğunda, 19 metre genişliğinde ve bin 800 ton ağırlığındaki Acil Müdahale Gemisi'nin denize indirme töreni Yalova'nın Altınova ilçesi tersaneler bölgesinde gerçekleştirildi.

Sefine Tersanesinde üretilen gemi için düzenlenen törene, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, AK parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Gemi İnşa Sanayiciler Derneği Başkanı Murat Duran ile çok sayıda davetli katıldı.

Geminin denize indirilmesi töreni öncesinde bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Bildiğiniz üzere, 8 bin 400 km’den fazla kıyı şeridiyle üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin uluslararası taşımacılık faaliyetlerinin büyük bir bölümü deniz taşımacılığı ile gerçekleşiyor. Bu ülkemiz için doğal bir avantaj anlamına geliyor. Şu anda hemen yanı başında bulunduğumuz İzmit Körfezi de denizyoluyla taşımacılık faaliyetlerinin en yoğun olduğu bölgelerimizden biri. Her gün onlarca gemi, bu körfezdeki limanlara yanaşarak yüklerini dolduruyorlar. Biz denizciliğin ülkemizde hem ticaret hem de ulaşım için ne kadar büyük bir avantaj olduğunun farkındayız. Bu nedenle denizcilik alanına, tıpkı ulaştırmadaki diğer alanlar gibi, ayrı bir önem atfediyoruz. Bakanlık olarak 2002 yılından sonra yaptığımız yatırımlarla karayolu, havayolu, hava meydanları, limanlar, marinalar ve tersanelerle çağı yakalama seviyesine ulaştık. Acil Durum Müdahale Gemimizin inşa edildiği Yalova bölgesinde, 3.000 dönümlük bir alanda toplam 47 adet tersanemiz mevcut. Bunlardan 31 adet tesis faaliyetlerini sürdürürken, 16 tesisin ise yatırımı devam ediyor. 2008 yılı krizinden sonra yeniden toparlanmaya başlayan gemi inşa sektörü kapsamında bugün bu bölgede 9.200 kişi çalışıyor. Bu sayı, yan sanayi ile birlikte 15.000 kişiyi buluyor. Yani 15.000 kişi evine aş, ekmek götürüyor. Sadece istihdama değil, bu alanda eğitime de önem veriyoruz. Yine bu bölgede 2010 yılında Yalova Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş.tarafından yapımı tamamlanan Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilerek sektörde ara eleman yetiştirilmesine katkı sağladık. Aynı birlik tarafından yaptırılan entegre devlet hastanesinin inşaatı da devam ediyor. Bugün, denize indireceğimiz Acil Durum Müdahale Gemisi 31.140.000 Euro’luk bir proje bedeli ile bakanlığımız tarafından daha evvel yaptırılan projeler ile birlikte tersanelerimize cansuyu katmıştır. Yine yanımızda bulunan ÖZATA tersanesinde yapımı devam eden 2 adet çok maksatlı hızlı tahlisiye botu, 4.864.000 Euro bedel ile gemi inşa sanayine ekonomik bir katkı sağlıyor.

Bakanlık olarak bölgedeki yatırımlarımızdan söz edersek İzmit Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne devredildi ve 15 Mayıs 2015 tarihinde işletmeye açıyoruz. Ayrıca İzmir Gemi Trafik Hizmetleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni de içine alan MERİS (İçel-İskenderun bölgesi) Gemi Trafik Hizmetleri de 2015 yılı içerisinde işletmeye alınıyor. Seyir, can ve mal emniyetinin artırılması noktasında da önlemlerimizi alıyoruz. İşte bugünkü törenimize konu olan gemi de bu görevin bir parçası. Her türlü hava şartında görev yapabilecek niteliklere sahip, gemi kazalarına, deniz kirliliğine ve yangınlara karşı operasyonel gücümüzü artıracak olan Acil Durum Müdahale Gemisinin yapımı tamamlandı ve şimdi hayırlısıyla denize indireceğiz. Bu geminin marifetleri saymakla bitmiyor. Gemi Kurtarma, çeki, yangın söndürme, kazazede barındırma, helikopter hizmetleri, açık deniz kontrol ve komuta. Bunların yanı sıra deniz kirliliği analizi yapabiliyor, deniz kirliliğine müdahale edebiliyor. Bu gemiyle birlikte hem denizlerimizi daha güvenli hale getiriyoruz hem de çevreye yönelik tehditlere karşı tedbir almış oluyoruz. Çünkü denizyoluyla yapılan ticareti desteklemek kadar, artan trafikten doğan risklere karşı da önlem almak gerekiyor. İşte Nene Hatun gemisi, bize bu konuda destek olacak. Bu noktada belirtmek isterim ki, Acil Durum Müdahale Gemisi’ne, yurt savunmasında kahramanca mücadele vererek tarihe adını altın harflerle yazdırmış olan 'Nene Hatun' un isminin verilmiş olması ayrı bir mutluluk kaynağıdır" dedi.

Ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu ve Ak parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun tarafından geminin kurdelesi kesilerek gemi denizle buluşturuldu.
Kaynak: İHA