Van Depremlerinin Faturası 6 Milyar Lira

BaşŸbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi BaşŸkanlığŸının (AFAD) koordinasyonunda, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de iki büyük depremin yaşŸandığŸı Van'ın yeniden inşŸası için şŸimdiye kadar 6 milyar lira harcandı.

AA muhabirinin AFAD yetkililerinden aldığŸı bilgiye göre, il merkezi ve ilçelerde çok kuvvetli hissedilen Van depremlerinde, 644 kişŸi hayatını kaybederken, bin 966 kişŸi yaralandı.
Arama kurtarma ekipleri ise 252 vatandaşŸı enkazdan sağŸ çıkardı.
-37 atom bombasına denk enerji açığŸı
Depremlerden sonraki bir yıl boyunca her gün ortalama 180 olmak üzere toplam 11 bin artçı deprem meydana geldi. Van depremleri, artçı depremleriyle 37 atom bombasına denk enerji açığŸa çıkardı.
Van depremlerinde Türkiye, AFAD koordinasyonunda kurum ve kuruluşŸları, STK'ları, özel sektörü, üniversiteleri ve halkıyla başŸarılı sınav verdi.
AFAD, BütünleşŸik Afet Yönetim Sistemi'nin iyileşŸtirme safhası dahilinde kurup yönettiğŸi 35 konteynerkentte, 175 bin afetzedeyi tüm ihtiyaçlarını karşŸılayarak misafir etti.
Hak sahibi 17 bin 489 aile, kalıcı AFAD YaşŸam Konutları'na taşŸındı. AFAD tarafından 11 bin 953 aileye evlerini yapmaları için nakdi yardım verildi.

Kente 47 kilometre uzaktaki şžamran kaynağŸından tüm Van'ın ve kalıcı AFAD YaşŸam Konutları'nın su ihtiyacı karşŸılandı.
İlkokul, ortaokul, lise, sağŸlık ocağŸı, cami, köy konağŸı gibi bölgenin ihtiyacına yönelik 309 büyük sosyal donatı da Van halkının hizmetine sunuldu.
Van, AFAD'ın koordinasyonunda, 6 milyar liralık yatırımla yeniden inşŸa edildi.
-Afetin sıfırıncı dakikasına hazırlık
Toplam 4 bin 448 arama kurtarma personelinin görev aldığŸı Van'daki depremlerde, müdahale çalışŸmaları 20'nci dakikada başŸlamışŸtı.
AFAD, afeti önleme ve zararlarını azaltmaya yönelik çalışŸmalarıyla bu süreyi "ilk ana" çekmeyi hedefliyor. Bu çerçevede hem ulusal hem yerel düzeyde afete müdahalenin tüm aşŸamalarının ele alındığŸı Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) hayata geçiriliyor.
Böylece afetin sıfırıncı dakikasında, düğŸmeye basmaya dahi gerek kalmaksızın ilgili tüm kurum ve kuruluşŸlar harekete geçecek.
ǖte yandan, Türkiye'nin 15 bölgesinde kurulan 27 dev afet lojistik merkeziyle de 12 dakikada araçlara yüklenen acil yardım malzemeleri, 3 saatte afet alanına ulaşŸtırılabiliyor.
-Afetlere dirençli toplum
AFAD, afetlere hazırlık kültürü ve doğŸru davranışŸ şŸekillerinin toplumda yerleşŸmesi için de eğŸitim ve bilinçlendirme projesi "Afete Hazır Türkiye"yi başŸlattı.
Bu yıl ocakta "Afete Hazır Aile" ile başŸlayan projede, şŸimdiye kadar 1 milyon kişŸi 1 saatlik farkındalık ve 4 saatlik bilgi-beceri eğŸitimi aldı.
"Afete Hazır Okul" aşŸamasında bulunan proje, "Afete Hazır İşŸyeri" ve "Afete Hazır Gençler" kampanyalarıyla devam edecek.
Dört basamaktan oluşŸan projenin her bir kampanyası, kendinden sonra geleni tamamlayarak, onunla birlikte ilerliyor.
Kampanyaların tümünün devreye alınmasıyla AFAD gönüllülük sistemi de kurularak, afetlere hazırlıkta vatandaşŸların tam katılımı sağŸlanacak.
 
Kaynak: AA