Prof. Dr. Orhan Çeker Sırçalı Medresede Ders Verdi

Prof. Dr. Orhan Çeker, Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Konya Valiliğince düzenlenen Fıkıh dersleri kapsamında Sırçalı Medrese’de “El Muhtar Mevsili adlı eserden fıkıh derslerini vermeye devam ediyor.

Prof. Dr. Orhan Çeker Sırçalı Medresede Ders Verdi

Darulhadis dersleri Sırçalı Medresede Prof. Dr. Orhan Çeker tarafından El Muhtar Mevsili adlı eserden fıkıh derslerinin verilmesiyle devam ediyor. Derse, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın ile Prof. Dr. Tahir Yüksek de katlıdı.

Prof. DR. Orhan Çeker bu derste Hanefi, Şafi, Hanbelî ve Maliki mezheplerine göre abdestin farzlarını, sünnetlerini ve abdesti bozan şeyleri açıklayarak abdestin öneminden bahsetti. Prof. Dr. Orhan Çeker, “Niyet hükümsüz olursa amel de hükümsüz olur. Niyetin amele bitişik olması gerekir. Abdestin niyeti kalben yapılmalı ve dil ile söylenmeli. Abdest niyetini dil ile söylemek bidat değil sünnettir. Çünkü kurban keserken ve namaz kılarken de niyeti dil ile söyleyebiliyoruz. Peygamber Efendimiz (sav.) ‘abdest suyu değdiği yeri nurlandırır’ diyor. Sahabe de bu sözden hareketle abdest uzuvlarını fazlası ile yıkamaya özen gösteriyordu. Müminin normal hali abdestli olmaktır. Aksi oldu mu arızi bir hal olur” diyerek abdestin çok önemli olduğunu, cemaatin abdestindeki eksikliklerin imamı bile olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
Kaynak: İHA