Müezzinoğlu'nun İranlı Bakan Hashemi'yi Kabulü

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İran ile sağlık alanında imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde, sağlık personeli eğitimi, aile hekimliği, temel sağlık hizmetleri, bulaşıcı ve bulaşıcı olamayan hastalıkların önlenmesi, kan ürünleri konusunda işbirliği ile organ nakli konularında çok daha yoğun çalışmaların yapılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Müezzinoğlu, temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen İran Tedavi ve Tıp Eğitimi Bakanı Seyyid Hassan Qazizadeh Hashemi ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Toplantının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklama yapan Müezzinoğlu, İran'la yaklaşık 400'ü aşkın süredir sınır komşusu olunduğunu belirterek konuk bakan ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Dün akşam saatlerinde İran'da 6 şiddetinde gerçekleşen depremden dolayı, İran halkına Bakan Hashemi'nin şahsında "geçmiş olsun" dileklerini ileten Müezzinoğlu, hiçbir ülkenin felaket yaşamaması temennisinde bulundu.
İran ile Türkiye'nin devlet ilişkileri anlamında sınır sorunu yaşanmadığının altını çizen Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Her geçen gün dostane ilişkileri güçlenen, son dönemde de ekonomik, kültürel, sosyal alandaki atılımlar oldukça iyi durumda. Biz, bugünden itibaren sağlık alanındaki dinamiklerimizi de daha iyi duruma taşımak için bir araya geldik.
Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın bu yıl Ocak ayı sonunda Başbakan olarak İran'ı ziyareti ve İran Cumhurbaşkanı Sayın Ruhani'nin Türkiye'ye yaptığı ziyaretler, ekonomik, ticari anlamda önemli kararların alındığı süreçler oldu. Bu süreç zarfından İran'dan sağlık alanında 4 teknik heyet, Türkiye'deki sağlık sistemini incelemek ve birlikte yapabileceğimiz çalışmalar konusunda ziyaretlerde bulundular."
Müezzinoğlu, Bakan Hashemi ile değerlendirdikleri bu çalışmaların verimliliği konusunu ele aldıklarını söyledi.

Çalışmaların, daha önce imzalanan mutabakat zaptına dayandırılarak gerçekleştirildiğini belirten Müezzinoğlu, "Sağlık personeli eğitimi, aile hekimliği, temel sağlık hizmetleri, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi, sağlık hizmetleri yönetimi ve organizasyonu, finansmanı, kan transfüzyonu ve kan ürünleri konusunda işbirliği ile organ nakli konularında çok daha yoğun çalışmaların yapılmasını kararlaştırdık" diye konuştu.

-"Türkiye'de sağlık alanında köklü değişimlerin yaşandı"
Konuk bakan Hashemi de Türkiye'de son 10 yılda sağlık alanında köklü değişimlerin yaşandığını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükumetinin önceliklerini sağlık alanının oluşturduğunu ifade eden Hashemi, bu doğrultuda İran'da Sağlıklı Dönüşüm Projesi'nin yaklaşık 6 ay önce başladığını belirtti.

Hashemi, "Bu projenin en önemli amacı halka sağlık hizmetlerini daha da kolaylaştırmak ve halkın sağlık için ödediği miktarları en aza indirgemektir" dedi.

İran devriminden sonra ülkede sağlık alanıyla ilgili sağlam bir altyapının oluştuğunu kaydeden Hashemi, "Tedavi alanıyla da ilgili ülkemizde 90'dan fazla tıp fakültesi, uzman hekimler yetiştirmek adına çalışıyor ve hizmet veriyorlar. Ülkemizdeki ilaç ihtiyacının da yaklaşık 95'ni hemen hemen içeride üretiyoruz" diye konuştu.

Hashemi, şöyle devam etti:
"Sağlık ve tedavi alanında hizmetlerimizi daha da geliştirmemiz gerekiyor. Türk dostlarımızın tecrübelerinden yararlanmak adına elimizde iyi bir fırsatın olduğunu düşünüyoruz.
Son on yıl içerisinde Türkiye sağlık alanında çok köklü bir değişim söz konusu olmuştur. Biz de bu değişimi yakından takip ediyoruz. Diğer taraftan Türkiye'deki meslektaşlarımızın çabası, Türk halkının sağlık hizmetleri hususundaki memnuniyetinin artırılmasını görmek bizi mutlu ediyor."

Kaynak: AA